IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуски партизани са повредили руски разузнавателен самолет А-50? 

Атаката вероятно е извършена с дронове, но засега няма подробности за акцията

09:38 | 27.02.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JAPANESE DEFENSE MINISTRY
Снимка: EPA/JAPANESE DEFENSE MINISTRY

Според съобщения на беларуски опозиционни активисти на военно летище близо до Минск са избухнали няколко експлозии. Руски разузнавателен самолет А-50 е бил повреден. Според инициативата BYPOL от две експлозии са повредени предната и средната част на самолета, както и бордовата електроника и радарната антена. 

„Повредите са сериозни, самолетът със сигурност няма да полети отново", се казва в доклада на активистите, публикуван в социалните мрежи. "Бериев" A-50 е четиримоторен самолет за ранно предупреждение, разработен в Съветския съюз.

Belaruski Hayun, независим беларуски военен наблюдател, съобщи в Telegram, че самолетът може да е бил „повреден от падането на неидентифициран обект от голяма височина". Руските военни блогъри Юрий Котенок и Семьон Пегов също написаха в Telegram, че летището е било атакувано от безпилотни самолети. Те не дадоха повече подробности.

Преди това жители са съобщили за силни експлозии, предава независимият новинарски портал „Зеркало". След инцидента те са видели голямо струпване на военнослужещи, полицаи и спасители в близост до летището, допълва медията. В близост до летището са били проверявани автомобили.

Инцидентът все още не е официално потвърден. В отговор на въпрос на журналисти от „Зеркало“ беларуското министерство на отбраната заяви, че е имало „взрив", но че „нищо лошо не се е случило“. Опозиционният вестник „Наша Нива" съобщи, позовавайки се на ръководителя на BYPOL Александър Азаров, че „беларуски партизани са участвали в саботажа на летището". Те вече са напуснали страната и сега са в безопасност, допълва изданието.

Франк Виакорка, съветник на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска, заяви в публикация в Twitter, че това е най-успешният акт на саботаж от началото на 2022 г. насам.

Самолетът „Бериев" А-50, който в НАТО има позивното име Mainstay, е руски самолет за ранно предупреждение, с възможности за командване и управление във въздуха и способност да проследява до 60 цели едновременно.

От началото на руската инвазия в Украйна преди една година в Беларус и в руските региони, граничещи с Украйна, бяха извършени няколко саботажа, особено в железопътната система.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко не е наредил пряко участие във войната на Русия срещу Украйна, но в началото на инвазията преди година позволи на руските сили да използват територията си като плацдарм.

Русия и Беларус създадоха съвместна военна единица в Беларус и проведоха множество учения. В Беларус са разположени редица руски военни самолети и самолети за ранно предупреждение и контрол от въздуха.

„Гордея се с всички беларуси, които продължават да се противопоставят на руската хибридна окупация на Беларус и да се борят за свободата на Украйна", написа Тихановска в Twitter.

В понеделник беларуската правозащитна група „Вясна" съобщи, че в Мачулище е задържана жена, но причината за ареста и местонахождението ѝ не са известни.

Няма и информация дали задържането е свързано с предполагаемия саботаж на самолета.

Задържанията в Беларус са често срещано явление, дори за дребни престъпления като коментари в социалните медии, особено след като Лукашенко потуши масовите протести за демокрация през 2020 г. и вкара в затвора всички водещи опозиционери или ги принуди да избягат в чужбина, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 айде ли весело? пак ли пуснал депрес мода? спокойно тази нощ сте ужили още няколко цивилни и сте разрушили няколко къщи в Херсон и Никопол... великите сте, големи сте... празнувай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахаха, ей че лесно се съгласи с мен тоя път :):) ... айде, кога сме най-зле... така да сме! Да има съгласие, мир и дружба ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Щом казваш, така трябва да е било. Ти нали си по-умен, по-учен и по-богат. Нека е твоето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ясно щом пусна радиоточката, значи и ти нямаш идея с кво ще ви помогне това.... даже не си го измисли още, само ти звучи добре като идея! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Не виждате, защото не искате. Още по-лошо, ако сте кьоррави, а се бутате между виждащите и се напъвате да ги надвикате. Няма да ти помагам да прогледнеш. Ти си от този човешки суррогат, за който народът казва: *Не отваряй очите на кьорравото, защото като прогледне, първо ще бръкне да ти извади твоите*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 плюс това не виждам с какво ще са ви полезни ако се включат активно беларусите, в момента са ви по полезни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 щом втората на света не може сама, значи е нужно да вкарате още... давайте не ги жалете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами ще видим. Първо трябва да вкараме Беларус във войната и да запалим Приднестровието, а другото само ще си дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 така е, но заради добра воля, всички знаем че няма да го направите. :):) ... щото сте добри пичове, а не щото не смеете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 22
Tikva007
преди 1 година
Това събитие трябва да предизвика бурна радост в душите на украинците и тукашната агитка. Така, както вървят нещата, скоро можем да прочетем и за повредени от *неидентифициран обект от голяма височина" самолети на някое полско летище и тогава ще настане истинска веселба и за цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още