IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия опитва да накара Русия и Китай да се съгласят с думата "война" за Украйна

Задачата на домакина на срещата на външните министри на Г-20 ще е сложна

17:21 | 01.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия се опитва да намери консенсус и да накара Русия и Китай да подпишат съвместно изявление на външните министри на Г-20, в което да се споменава думата "война" за Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои високопоставени източници.

Заседанието на външните министри от организацията започва днес (1 март) и основната тема на разговорите ще бъде Украйна.

Домакинът Индия ще опита да избегне ситуацията след заседанието на финансовите министри през миналата седмица. Тогава Пекин отказа да подкрепи общо комюнике, което осъжда войната в Украйна точно около годишнината от началото на военните действия. Вместо това беше публикувано само заключение на председателя.

Сега Индия опитва да принуди Китай и Русия да се върнат към консенсуса от срещата на върха на Г-20 в Бали. Тогава във видеообращение украинският президент Володимир Зеленски представи за първи път мирния план от 10 точки на Украйна

Задачата на домакина на срещата днес обаче едва ли ще е лесна. Особено след официалното изявление на говорителя на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова на сайта на институцията, че Украйна и "нейните западни спонсори обичат необмислените действия, които поставят под заплаха живота и здравето на хиляди мирни жители". Коментарът ѝ е по повод публикации в социалните мрежи и медии за доставката на радиоактивни вещества на пристанището в Одеса на 16 февруари.

По думите на Захарова източник е европейска държава и веществата ще се използват за провокация от украинските власти.

Захарова обаче не споменава, че пристанищата на Украйна в Черно море са блокирани от военните действия на Русия и само три от тях работят под споразумението за износ на украински селскостопански продукти. Пристанището в Одеса е едно от тях, но според споразумението, в което гаранти са ООН и Турция, всеки един влизащ и излизащ кораб се проверява от съвместни екипи, в които участва и Русия, за да не бъдат доставяни по този канал оръжия за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Човек, действията на РФ и Путин могат да се опишат само с една дума - агония. Грозно е да ги гледаш, отвратително е да ги слушаш. Нелепо е че такива животни искат да ни върнат в миналото. За техните рублоидиоти какво да кажа ? Срамно е, че живеят в държавата ни. Аз мога да си позволява да купувам всеки месец по няколко еднопосочни билета за РФ - пишете ми пичове, фейсбук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още