IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отказва да подпише съвместното изявление на Г-20, което осъжда Русия заради войната

Става трудно за Г-20 да участва в конструктивна дискусия за войната и този акт разклаща основите на глобалния ред, според министъра на финансите на Япония

20:31 | 25.02.23 г. 2
Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg
Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg

Финансовите министри на страните от Г-20 осъдиха остро Русия заради войната в Украйна. Само Китай и самата Русия отказаха да подпишат съвместно изявление.

Индия, която като председател на групата е домакин на срещата на министрите и централните банкери, не желаеше да повдига въпроса за войната, но западните нации настояха, че не може да няма осъждане, предава Ройтерс.

Липсата на консенсус сред членките на Г-20 означава, че Индия е прибегнала до резюме на председателя и заключителен документ, в който обобщава двудневните разговори и отбелязва разногласията.

„Повечето членки категорично осъждат войната в Украйна и подчертават, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в глобалната икономика“, посочва се в съобщението. Подчертават се и проблемите заради прекъсването на доставките, рисковете за финансовата стабилност и продължаващата енергийна и продоволствена несигурност.

„Имаше други възгледи и различни оценки на ситуацията и санкциите“, казва се още в съобщението.

Резултатът е подобен на този от срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември 2022 г., когато домакинът Индонезия също издаде окончателна декларация, в която призна различията в мненията.

„Въпреки че не издадохме това, което бихме нарекли комюнике, а само изявление за резултатите, ние все още смятаме, че сме постигнали известен напредък в обединяването на мненията на всички министри“, коментира индийският министър на финансите Нирмала Ситараман.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер окачестви отказа на Китай да се присъедини към декларацията като „жалък“.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза по-рано пред Ройтерс, че е "абсолютно необходимо" изявлението да осъжда Русия. Двама делегати коментират пред агенцията, че Русия и Китай не искат платформата на Г-20 да се използва за обсъждане на политически въпроси.

Индия запази до голяма степен неутрална позиция, като не обвинява директно Русия за инвазията, поддържа дипломатичен тон и рязко увеличи покупките си на руски петрол.

Китай и Индия бяха сред въздържалите се в четвъртък, когато ООН гласува с преобладаващо мнозинство за искане Москва да изтегли войските си от Украйна и да прекрати бойните действия.

„Става трудно за Г-20 да участва в конструктивна дискусия за войната и този акт разклаща основите на глобалния ред“, коментира японският министър на финансите Шуничи Сузуки пред репортери.

В кулоарите Международният валутен фонд (МВФ) проведе среща в събота със Световната банка, Китай, Индия, Саудитска Арабия и Г-7 относно преструктурирането на дълга на затруднените икономики, но и по този въпрос има разногласия между членките.

Увеличава се натискът върху Китай - най-големият двустранен кредитор в света, и други кредитори да приемат загуби по заемите, дадени на развиващите се страни в затруднено положение.

Във видео обръщение китайският финансов министър Лиу Кун повтори позицията на Пекин, че Световната банка и други многостранни банки за развитие също трябва да участват в облекчаването на дълга.

Стремежът на Индия за по-строго регулиране на частните крипто активи спечели по-широка подкрепа на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Китай отказва да подпише съвместното изявление на Г-20, което осъжда Русия заради войната*. - Че то и Индия е отказала, видно от статията и резултатите от срещата. Както и двете не подкрепиха резолюцията на ГА на ООН. Това не означава, че подкрепят войната като такава (тя и Русия не я желае), но и не подкрепят позицията на Запада за причините за нея и конституирането на Русия като патологичен агресор и злодей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
Подкрепата на Китай за Русия вече не е безгранична-Китай отказва да подпише съвместното изявление на Г-20, което осъжда Русия заради войната! https://***.youtube.com/shorts/wISq3pP2AZY : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още