IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски постави конкретни условия за края на войната пред Г-20

За пореден път украинският държавен глава критикува целенасоченото разрушаване на енергийната инфраструктура

10:37 | 15.11.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
 Снимка: EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Снимка: EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

На срещата на върха на Г-20 украинският президент Володимир Зеленски представи чрез видео връзка план за възможно прекратяване на войната с Русия. За целта е необходимо изтегляне на руските войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна, заяви държавният глава на срещата на 20-те водещи индустриални и бързоразвиващи се страни на индонезийския остров Бали.

Министърът на външните работи Сергей Лавров, който представлява лидера на Кремъл Владимир Путин, взе участие от името на Русия. 

„Искам тази агресивна руска война да приключи справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право", казва Зеленски според стенограмата на речта. Според него за Украйна са необходими „ефективни гаранции за сигурност" след войната. За създаването на следвоенна архитектура за сигурност Зеленски предлага да се проведе международна конференция, на която да се сключи Киевско споразумение, предава DPA. 

Конкретните предложения на Украйна са сформирани в 10 точки: 
1. Радиационна и ядрена безопасност; 
2. Продоволствена сигурност;
3. Енергийна сигурност;
4. Освобождаване на всички затворници и депортирани;
5. Прилагане на Устава на ООН, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и на световния ред;
6. Изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия; 
7. Завръщане на правосъдието;
8. Противодействие на екоцида; 
9. Предотвратяване на ескалацията; 
10. Фиксиране на края на войната;

Той също така призова за удължаване на споразумението за износ на украинско зърно, сключено с посредничеството на Турция и ООН. След края на руската блокада на Черно море страната е изнесла повече от 10 млн. тона храни, каза президентът. Срокът на споразумението изтича на 19 ноември. В момента се водят преговори за удължаването му. Според Зеленски 45 млн. тона от Украйна могат да бъдат предоставени за продоволствената сигурност в света през тази година.


За пореден път украинският държавен глава критикува целенасоченото разрушаване на енергийната инфраструктура на страната си. Русия се опитва да използва „студа като оръжие срещу милиони хора". Той обвинява Москва, че е убила повече от 430 деца по време на войната и е отвлякла 11 хил. момичета и момчета в Русия. Децата са били разделени от родителите си. Зеленски критикува и Международния комитет на Червения кръст, че не е направил достатъчно, за да получи достъп до украинските военнопленници.

В речта си Зеленски изрази съжаление и за тежките последици от войната за околната среда в Украйна. Наред с другото, милиони хектари гори са изгорели в резултат на обстрела, въглищни мини в Донбас са били наводнени, а милиони хектари почва в страната са били замърсени с вредни вещества. В Черно море по време на войната са убити най-малко 50 хил. делфина, каза още Зеленски. 

Войната продължава вече повече от осем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС като говорим за гнъсен, некъпан ненормалник и първото нещо което ми дойде на ум беше Митьо импа! Мир в Донецк ще има, руснаци в Донецк - не! ... Войната е започнахте вие преди 8 години, но догодина свършва с разгром над каална русия! До някъде кефи как обвинявате Украйна за военнопрестъпленията върешни от Русия... мините ги разпиля русия, атаките над цивилни ги направи русия... убийства, изнасилвани пак русия! Руската армия е на чужда земя, не украинската!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - Кухич, ти гордо защитаваш никът си. Мир в Донецк не може да има, докато нацистка ykропия е дори близо до него. Там войната продължава осем години вече, а жертвите и страданията на хората са неизчислими. Нека по-скоро кeлявият наркоман обясни кога ще престане терорът срещу Донбас - ракетен обстрел срещу пазари и магазини, разпиляване на огромно количество противопехотни мини и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
И кой точно е тоя гнъсен и некъпан наркoманчик, че да поставя условия на когото и да е? Защо изобщо са го допуснали да говори пред Г 20? Доколкото знам скaпаната ykропия не е дори в Топ 50 на световните икономики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Аман ... от теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а украинците ще му вдигнат стотици паметници по цялата държава ! Умрии от яд! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Като оставим на страна че отново лъжеш, не с епритеснявай Зеленски ще го преизпълни това обещани.. ще има мир в Донбас! а като бонус ще има мир в Приднестровието, Абхазия, Ю. Осетия и още поробени земи от руските изверги! ... и то ще има мир за дълго време след демилитаризацията на руската армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
Зеленски дойде на власт след избори, които спечели срещу Порошенко, с едно единствено обещание, различаващо го от опонента му и грабнало подкрепата на украинците: че ще постигне мир в Донбас. За целта просто трябваше да изпълни 11 точки от подписаното с ДНР и ЛНР от предшественика му Порошенко споразумение от Минск. Ангажимента си на гаранти по това споразумение не изпълниха и Макрон и Шолц като наследници на Оланд и Меркел. Резултатът: изтърбушена Украйна, която поставя условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още