IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-20 спорят за преструктурирането на дълговете на развиващите се страни и войната

В проекта на комюнике е включен призив за добре калибрирани парични, фискални, финансови и структурни политики

14:40 | 25.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Перспективите за консенсусно изявление в края на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 остават под съмнение. Осми проект на комюнике, обсъждан от висшите финансови ръководители на страните от групата, показа продължаващо напрежение около езика за войната в Украйна и преструктурирането на дълговете на развиващите се страни.

Проектът, с който Bloomberg News разполага, показва спорни точки относно езика за войната.

Редове от третата точка от комюникето, която се отнася до войната в Украйна, са подчертани с червено, което означава, че делегатите още обсъждат формулировките. Bloomberg по-рано съобщи, че характеризирането на войната е пречка за постигането на консенсусно изявление.

Деветият раздел на проектокомюникето – за уязвимостта на дълга в страните с по-нисък и среден доход, също съдържа няколко раздела в червено. Те засягат най-вече ролята на многостранните банки за развитие - дискусия, която също е в задънена улица вече на няколко международни срещи.

Петият раздел от проекта — относно макроикономическите перспективи, изглежда е договорен. Отбелязани са рисковете от влошаване на перспективите, вкл. повишаване на инфлацията, нова възобновяване на пандемията и по-строги условия на финансиране, които биха могли да влошат уязвимостта на дълга в много нововъзникващи и развиващи се икономики.

В проекта на комюнике е включен призив за добре калибрирани парични, фискални, финансови и структурни политики.

Според изявлението централните банки остават силно ангажирани с постигането на ценова стабилност и ще гарантират, че инфлационните очаквания ще останат стабилни.

Ако делегатите не могат единодушно да се съгласят с комюникето, тогава страната домакин Индия вероятно ще публикува изявление на финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Прочетете книгата на проф.Тодор Вълчев.Издадена 1980.Той е бивш управител на БНБ мир на праха му. Ако не можете да я намерите понеже е в тираж 1500.Пишете ще ви пратя копие. Не ги разбирате нещата. Не искам да съм назидателен, но.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Двама водещи световни специалисти по акулите обединяват усилията си. Мисията им е да съберат и анализират трупащите се доказателства, че акулите нападат себеподобните си по-често отколкото предполагаме. https://***.natgeotv.com/bg/shows/nationalgeographicwild/cannibal-sharks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още