IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: С пистолет в слепоочието не се водят преговори

Руският президент Владимир Путин не е готов да говори за мир, смята германският канцлер

13:20 | 02.03.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В момента руският президент Владимир Путин не е готов за преговори за мир, заяви пред Бундестага канцлерът на Германия Олаф Шолц. "По-скоро Путин разчита на заплахи, какъвто е например отказът от договора Start със САЩ", каза германският канцлер.

"С пистолет, опрян в слепоочието, не може да има преговори", допълни още Шолц пред германските депутати. В своето изложение германският канцлер декларира, че Берлин и международната общност дискутира възможностите за гаранции за сигурността на Украйна. 

В своето обръщение той призова още Китай да не дава оръжия на Русия. "Моето послание към Пекин е ясно: използвайте своето влияние над Москва за натиск руските военни да се изтеглят", заяви той и допълни, че позицията от 12 точки на Китай по войната в Украйна трябва да бъде дискутирана с украинските власти и президента Володимир Зеленски.

В края на миналата седмица Зеленски коментира по време на пресконференция по повод година от началото на пълномащалната война в Украйна, че е доволен, че Китай започва да говори за войната, но не е ясно какво точно се крие зад тези думи. Той допълни, че е готов за разговори с китайския президент Си Дзинпин.

В същото време германскят външен министър Аналена Бербок призова своя руски колега Сергей Лавров да спре войната в Украйна по време на срещата на външните министри от Г-20 в Индия, предаде Bloomberg. Източник на агенцията отбелязва, че този път Лавров е останал в залата и е изслушал обръщението на Бербок, както и че си е водил записки и ù е махал с ръка.

През 2022 година на аналогична среща руският външен министър напусна залата, когато думата взе Аналена Бербок. При разговори с индийски представители обаче Сергей Лавров определи срещата днес като "фалш", сочат съобщения от руското Министерство на външните работи.

Войната в Украйна доминира на срещата на външните министри в Индия

Разговорите на Г-20 отново са посветени изцяло на войната в Украйна. Външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар коментира, че дипломатите все още не могат да постигнат компромис за думата "война". Според него много малко вероятно е срещата да приключи с подписано от всички комюнике. По-рано днес (2 март) обаче китайският външен министър Цин Ган коментира, че дипломатите трябва да постигнат компромиса от срещата на върха на организацията в Бали. Тогава страните успяха да се обединят около обща позиция, осъждаща военните действия в Украйна.

По време на срещата на финансовите министри в Индия по-рано през февруари до обща позиция не се стигна именно заради отказа на Китай и Русия да подпишат документа.

Сега индийският премиер Нарендра Моди коментира, че срещата се провежда в условията на "глобално разделение", обръщайки внимание на проблемите на развиващия се свят, който трудно осигурява прехраната на населението и енергийната сигурност.

 "След години на напредък сега сме пред риск от отстъпление от изпълнението на Целите на хилядолетието", каза той.

Представителите на западните съюзници на Киев усилват натиска за край на военните действия

"Посланието на срещата в Бали беше ясно - Г-20 трябва да предложи решения, които защитават най-уязвимите, отколкото да ги оставим да страдат от войната на Русия", е коментарът на външният министър на Франция Катерин Колона.

Тази позиция беше подкрепена и от американския държавен секретар Антъни Блинкен. "За съжаление, тази среща отново е обсебена от руската непровокирана и незаконна война срещу Украйна, преднамерената атака срещу граждански цели и основните принципи на Хартата (за правата на човека) на ООН", каза още той, цитиран от Bloomberg.

Външният министър на Бангладеш пък призова компаниите, които натрупаха големи печалби от войната в Украйна, да отделят част от тях за бедните държави. Абдул Момен коментира пред CNBC, че големите печеливши от тази война са енергийните компании и производителите на оръжия. Финансовите отчети на големите петролни компании показаха рекордни печалби, въпреки че голяма част от тях бяха свързани с Русия и отказът от съвместните проекти костваше милиарди. Според Момен 20% от тези печалби могат да бъдат насочени към бедните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоя нищoжен завързак да помисли за собственото си бъдеще първо - видя ли какво направи неговият народ със зловещата арт-инсталация на ykропите? Русия вече така ще преговаря с вас - с пистолет, опрян във вашите тимберици, защото с мерзaвци без чест, нарушаващи договорите и хвалещи се с това - само така се преговаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 14
baybay11
преди 1 година
''...този път Лавров е останал в залата и е изслушал обръщението на Бербок, както и че си е водил записки и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
Той пистолетът за гаранция. Може на някой да му хрумне да се прави на умен, какъвто не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 21
npo3anageH
преди 1 година
До: 0pk_ще го пиша докато трoлскитe ви платени мозъчета измислят достоен отговор или помолете кремълските си господари да съберат цвета на съветските учени и философи и те да ми отговорят! И не не съм станал имигрант, но не защото съм безполезен драскач, като теб (и твоя вид), а защото съм родолюбец и отклонявам предложенията за работа в чужбина! Хайде сега препиши нещо, хитричко, постави под съмнение твърденията ми и си заработи рублата (=2 стотинки) за днес! Аз знам, кой съм и че е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... в тва ви е генералният проблем на копейкопоклонниците ... некой некъде винаги слага некой ... ама кой е тоя некой всемогъщ ... :))) ... съмнявам се , че можеш да вденеш , ама ... тва му е проблемът и на зануления , и на оня в поднебесната кинкалерия , и на лукашенко и на един куп такива дето ги изнасят с краката напред от канцелариите ... за тва в рассийката и беларус урните ги носят с готови попълнени бюлетини , към заветните 80-90% от гласовете , всенародна любов ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
До: npo3anageH, ти специално, дето не знам за кой път го копипействаш това, сигурно вече си отлетял в цитатедалата на доброто, за да си разпънеш палатка на площада пред кметството. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
До: zelka007, кой ти каза, за къде не щат украинците? Телевизорът и зеления клоун-наркоман назначен за директор на Украина? Ако бяха утрепали Зеленски и на негово място сложат някой Беленски, който заяви, че Украина вече иска в ОНД, БРИКС и прочие ОДКБ-та ти щеше ли да се съгласиш и да приемеш, че такава е волята на народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 23
npo3anageH
преди 1 година
Къде обикновеният човек и работник (като мен) живее по-добре? В русия ли? В китай ли? В северна корея ли? В иран ли? А може би едно време в ссср и нрБ? Или в Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Чехия, Австрия, Великобритания, Швейцария, Канада, Австралия или САЩ? Ако ви подарят самолетен билет до избрана от вас дестинация и работна виза, за къде ще отлетите утре? Не им вярвайте на разни платени с рубли тpолове и промити мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... ОНД и ЕС са отворени организаци за членство !! Това разбираш ли го или го пречупваш ?! Защо нещът украинците в ОНД ... :))) ... НАТО и ОДКС са отворени организации за членство , а не някакви клубове по интереси !! Това разбираш ли го или го пречупваш ?! Защо нещът в ОДКС украинците ... ?! ... Остави се ами и Казахстан го дърпа натам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 16
0pk
преди 1 година
До: zelka007, виждам че се правиш на неразбрал - организирането на революция и поставянето на марионетки в управлението на една държава няма нищо общо със зачитането на суверенитета и. "Да се въздържат от икономическа принуда, за да подчинят в техен собствен интерес упражняването от Украйна на нейните права, присъщи на нейния суверенитет и по този начин да си осигурят предимства от всякакво естество;" Това разбираш ли го ясно, или го пречупваш през призмата на желанията си? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още