IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Динко Динков: Г-20 се оказа неефективен инструмент за преодоляване на глобалните проблеми

Няма сближаване на позициите при икономическите проблеми и очертаващата се рецесия, посочи преподавателят в катедра „Международни отношения“ на УНСС

22:32 | 17.11.22 г.

Срещата на лидерите на държавите от Г-20 в Бали донесе много разочарования и на нея не се очертаха конкретни идеи за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправен светът. Предвид тези разочарования остават съмненията колко ефективен инструмент за поддържане на диалог може да бъде тази организация. Това мнение изказа в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“ в УНСС.

„На срещата в Индонезия се видяха много сериозни различия по отношение на основните въпроси на нашето време – войната в Украйна, климатичните промени и ситуацията след Covid кризата, коментира той. – Оказа се, че надеждите,  че този механизъм може да даде възможност за поддържане на диалог и взаимодействие между ключовите фактори в съвременния свят, породиха разочарование.“

Проф. Динков посочи, че по климатичните промени позициите са известни от срещата на ООН в Египет, където обаче не се е стигнало до сериозна дискусия. По думите му светът все още не е готов да превключи на друга вълна и да търси други решения за енергийно осигуряване за производство на блага.

„Засега светът разчита на въглеводородите, на петрол, на газ и не може да мине без използването на енергийните запаси на територията на Русия, смята анализаторът. – Това много ме притеснява, защото рано или късно светът ще тръгне към овладяване на тези ресурси, а това може да означава апокалипсис.”

Професорът отбеляза, че що се отнася до икономическите проблеми и очертаващата се рецесия, отново и по този въпрос няма сближаване на позициите.

Постигна ли се напредък в отношенията САЩ – Китай на срещата на лидерите на държавите от Г-20 в Бали? Помогна ли позицията на американския президент Джо Байдън за падналата ракета в Полша за по-добрия тон на срещата? Ще се променят ли отношенията САЩ – Китай след като Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин се съгласиха на диалог в интерес на глобалния мир? Какви препятствия има пред разширението на НАТО?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още