IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от Г-20 се ангажират да калибрират темпa на затягане на паричната политика

Индия поема председателството на групата и ще работи, за да даде тласък на колективните действия, по думите на премиера Нарендра Моди

09:56 | 16.11.22 г. 1
Снимка: Putu Sayoga/Bloomberg
Снимка: Putu Sayoga/Bloomberg

Лидерите на страните от Г-20 са приели декларация на срещата си на върха, която се провежда в Индонезия. В документа се посочва, че централните банки на 20-те най-големи държави ще продължат да калибрират темпа на затягане на паричната политика.

В декларацията лидерите на държавите потвърждават и ангажимента си да избягват прекомерната волатилност на обменните курсове на валутите, предава Ройтерс. Същевременно обаче те признават, че "обменните курсове на много валути са се променили значително" тази година.

„Централните банки на Г-20... следят отблизо въздействието на ценовия натиск върху инфлационните очаквания и ще продължат да калибрират по подходящ начин темпа на затягане на паричната политика, базирайки се на данни и при ясна комуникация“, посочва се в съобщението.

„Независимостта на централните банки е от решаващо значение за постигането на тези цели и укрепването на доверието в паричната политика“, се казва още в документа.

Друга централна тема на декларацията е войната в Украйна. Мнозинството от държавите от групата осъждат Русия заради конфликта.

В окончателното изявление е запазен текстът на проекта, публикуван по-рано от Bloomberg News, който се отнася до „войната в Украйна“, но не и до „войната на Русия в Украйна“, в опит да бъдат накарани колкото се може повече лидери от Г-20 да подпишат документа.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо започна третата сесия на срещата с повторение на встъпителното си послание за спиране на войната. Премиерът на Индия Нарендра Моди също коментира, че „днешната епоха не трябва да бъде на война“.

„Глобалното икономическо възстановяване няма да се случи, ако ситуацията не се подобри. Като лидери всички ние носим отговорността да осигурим благоприятна глобална ситуация за бъдещето на света“, коментира Джоко Уидодо.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира по време на среща с премиера на Великобритания Риши Сунак, че атаката на Путин срещу Украйна е „безпощадна“ и „прекалена“. Сунак се съгласи и определи САЩ като „най-близкия съюзник на Обединеното кралство“. И двамата отказаха да коментират обаче инцидента, при който ракета падна на територията на Полша и уби двама души. Варшава и Украйна обвиняват Русия за инцидента, а Москва отрича. Предстои да се проведе разследване на НАТО по случая.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че ракетните удари на Русия не са „приемлива форма на нападение в тази вече неоправдана война“. „И това се случва, докато ние всички тук в Г-20 изразихме, че тази война трябва да приключи и че Русия трябва да изтегли войските си и да спре бруталните си атаки“, коментира той пред репортери на о. Бали.

Премиерът на Индия Нарендра Моди направи изказване на закриващата сесия на срещата на върха на Г-20, след като Индия пое председателството на Г-20.

„Индийското председателство на Г-20 ще бъде приобщаващо, амбициозно, решително и ориентирано към действие. През следващата една година нашето усилие ще бъде Г-20 да работи като глобален основен двигател, за да даде тласък на колективните действия“, коментира Моди, цитиран от CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Държавите от Г-20 пренебрегват, че до два часа след като спре грешката на Министерството на финансите се прекратява развитието на сегашната инфлация. Днес се употребява създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите. Държавната грешка е водеща причина за сегашната инфлация. Заради финансовата неправилност правителството има сегашните дългове. Централната банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още