IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия моли Запада да бъде сдържан към Русия на Г-20

За президента Джоко Уидодо е въпрос на чест срещата да приключи с обща декларация

12:44 | 14.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високопоставени индонезийски политици са призовали западните лидери да се разберат колко далеч ще стигнат в критиките си срещу Русия по време на срещата на Г-20, която ще започне на 15 ноември. Целта е да се избегне сценария, при който форумът приключва без обща декларация, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

Според тях преставителите на САЩ, Европа, Австралия, Канада и Япония са под натиска на индонезийските власти. Това е станало по време на срещата на АСЕАН, асоциацията на страните от Югоизточна Азия, в Камбоджа, на която присъстваха американският президент Джо Байдън, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и други.

По време на заседанието руският министър на външните работи Сергей Лавров критикува САЩ, че се опитват да "милитаризират" Югоизточна Азия чрез своите съюзници Австралия, Нова Зеландия и Япония и разширяването на НАТО.

Според Politico президентът на Индонезия Джоко Уидодо разглежда като личен успех вариантът, при който страните от Г-20 успеят да намерят общ език и подпишат декларация. Но това ще бъде едно от най-предизвикателните заседания на лидерите на най-развитите държави.

Още повече, че украинският президент Володимир Зеленски вече потвърди своето участие, макар и виртуално. Очакванията са той да призове за изключването на Русия от инициативата. Според анализатори в Украйна именно това е причината руският президент Владимир Путин да не участва по никакъв начин на срещата, а външният министър Сергей Лавров да пътува до о. Бали в опит да отвлече вниманието от украинските коментари и заявки.

След началото на войната в Украйна Г-8 вече е Г-7, изключвайки Русия от формата, припомня Politico. В последното си изявление външните министри на Г-7 осъдиха руската ескалация на конфликта, включително и атаките срещу обектите на гражданската инфраструктура, както и "ядрената реторика" на  Москва.

Подобно изявление е немислимо за Г-20, признават западните дипломати, защото изисква съгласието на Русия, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Бразилия. Досега Пекин, който вероятно може да окаже най-голямо въздействие върху руския президент Владимир Путин да спре войната в Украйна, засега се въздържа от директни критики срещу Русия. Китайският президент Си Дзинпин също потвърди участие на срещата на о. Бали, като до този момент е демонстрирал единствено несъгласието си с ядрените заплахи на Русия. На о. Бали Си и Джо Байдън разговарят за първи път лично.

Джоко Уидодо ще бъде разочарован и от липсата на обща снимка - повечето лидери отказаха да се снимат заедно и да покажат солидарност, ако до тях е Сергей Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Vayk__
преди 1 година
Опита на Лавров е два пъти по голям от общия на всички там заедно:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още