IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Индонезия на Г-20 очакват Сергей Лавров, не Путин

Изтеглянето на руските военни от Херсон дава възможност на Украйна и Русия да се прегрупират преди зимата

07:58 | 10.11.22 г. 5
Сергей Лавров. Снимка: Bloomberg LP
Сергей Лавров. Снимка: Bloomberg LP

На срещата на 20-те най-развити държави в света в Индонезия лично ще присъства руският министър на външните работи Сергей Лавров, а президентът Владимир Путин вероятно ще се присъедини виртуално. Това съобщава Ройтерс, цитирайки официални лица от индонезийското правителство.

Съставът на руската делегация на срещата на Г-20, която ще се проведе на 15-16 ноември на о. Бали, е една от най-коментираните теми в последните седмици. През пролетта Индонезия покани президента на Украйна Володимир Зеленски да участва във форума. Още тогава той коментира, че ако войната в страната му продължи, едва ли ще присъства лично. Той обаче потвърди, че ще участва виртуално. 

Войната продължава, а според медийни публикации западните съюзници оказват натиск за лична среща между Путин и Зеленски, за да бъде сложен край на военните действия. И двете воюващи страни декларират своето желание за разговори, но и двете имат условия. Киев отказва да се среща със сегашният президент на Русия, след като той подписа указа за анексирането на четири области - Донецка, Луганска и части от Херсонска и Запорожка област.

Русия пък заявява, че ще участва в преговори без никакви условия, но съобразно "новите реалности". В Киев очакват преговорите да започнат едва след като руските военни се изтеглят от територията на страната, в границите, определени през 1991 г.

Изтеглянето от Херсон

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди оттеглянето на военните от Херсон и напускането на десния бряг на р. Днепър. Той взе това решение, след като командващия силите на Русия в тази операция ген. Сергей Суровикин съобщи, че има опасност да бъде прерязана връзката с военните, разположени в региона и съответно до големи загуби в човешка сила и военна техника.

В Украйна обаче приемат много предпазливо тези изявления. "Врагът не ни дава подаръци, не прави "жестове на добра воля". Ние се борим за всичко това", заяви президентът Володимир Зеленски по време на своето вечерно обръщение и добави, че никой не си тръгва "просто така".

В последните седмици в Украйна предупреждават, че руските военни са минирали стената на ВЕЦ "Каховка", а взривяването ѝ би довело до екологична катастрофа - наводняване на левия бряг на р. Днепър в зона от 15-20 километра. Но по този начин ще бъде спряно движението на украинските военни към полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Зеленски беше категоричен, че взривяването на стената ще остави без вода и Запорожката АЕЦ, което означава и заплаха за охлаждането на реакторите. Това би означавало обявяване на война на целия свят, заяви украинският държавен глава. В Москва обвиняват украинските военни в обстрел над стената и именно с това мотивират оттеглянето на военните на левия бряг.

Битката за Херсон не е приключила

Битката за Херсон не е приключила, а навлиза в нова фаза, заявяват и от Института за изучаване на войната (ISW) в своя дневен обзор на случващото се във войната в Украйна. Според анализаторите решението на ръководството на руските военни е добро и ще забави настъплението на украинците.

Украйна предприе контранастъпление в Херсонска област в края на август, обстрелвайки логистичните връзки, включително и мостове над реката, на руските военни, складове с боеприпаси и военни бази. Това съществено влоши боеспособността на руските военни и според ISW изтеглянето на военните е признание за успешната операция на Украйна. Това означава още и избягване на тежка и скъпа битка, която очакваха и в Украйна, и от Запада.

В Русия изтеглянето също се приема от част от военните кореспонденти като резултат от систематични грешки на военното командване, но признават, че решението действително е необходимо. Генерал Суровикин получи и подкрепата на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и на чеченския президент Рамзан Кадиров, които командват свои сили на фронта в Украйна. И двамата критикуваха остро един от командирите на операцията - ген. Александър Лапин, който изчезна от медийното пространство и вероятно вече не е част от управлението.

Отстъплението от Херсон ще даде възможност и на Русия, и на Украйна да се прегрупират в очакване на зимните месеци. Официалните данни потвърждават, че Москва не планира да преустанови военните действия, особено на фона на посещението на секретаря на Съвета за сигурност и един от близките сътрудници на Владимир Путин - Николай Патрушев, в Техеран.

Визитата на Патрушев беше официално потвърдена от руските власти, а целта според военните анализатори е осигуряване на дронове и балистични ракети, за да бъдат попълнени поизчерпаните запаси на руската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Импeраторът не се знае още дали лъжат за Херсон, най вероятно лъжат. Доста месо са натрупали и ще им отнеме сигурно седмица за да го прекарат през реката. До 2-3 дена ще стане ясно дали лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
викайте ми Нострадамус... бях сигурен че късиий ще се покрие и ще прати ларвата... ама и той ще си тръгне традиционо на 20тата минута :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Реализмът и прагматизмът са присъщи на мислещия човек. Ентусиазмът и ураджийството съответно са качества на неговите антиподи - емоционално нестабилни и мечтателни индивиди, които лесно се манипулират и управляват. Прогнозите ти за изхода на войната в Украйна са точно толкова реалистични, колкото и прогнозите за енергетиката на Европа - вместо ураджийските блянове за ВЕИ и акумулатори - дефицит, режим, въглища и дърва и тук-там - Gog Bless the Nuclear Energy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Украинците натириха рашибозука интелигентно и почти без загуби ... И така ще ги поотупват докато ги върнат , откъдето са изпълзели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Русанаци лъжат за Херсон (изненада). Оттеглят се на по-добри позиции, но не бързат да напускат десния бряг на Днепър. Целта отново е да нанесат колкото се може повече загуби на противника, да откраднат още и да убият още украинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още