IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Херсон продължава

Украйна обвинява Русия, че е унищожила граждански кораби на брега на Днепър

06:40 | 07.11.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Украински войник копае окоп в северната част на Херсонска област. Снимка:  EPA/HANNIBAL HANSCHKE  KHERSON
Украински войник копае окоп в северната част на Херсонска област. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE KHERSON

Ожесточените боеве продължават, особено в южната част на Украйна. След нападенията срещу язовир Каховка електроснабдяването и водоснабдяването на град Херсон са прекъснати. Подобна е ситуацията и в украинската столица. Там вече не е изключено прекъсване на електрозахранването за продължителен период след тежък ракетен обстрел на енергийните съоръжения. Междувременно ЕС иска да подкрепи Украйна с нов пакет от помощи. 256-ият ден от войната накратко.

Продължават сраженията край южния украински град Херсон

Тежки боеве разтърсиха района около южния украински град Херсон. По данни на Генералния щаб на украинските въоръжени сили в село Каховка е разрушена сграда, в която са пребивавали около 200 руски войници. Последствията от тази атака са били „внимателно прикрити" от руската страна, се казва в доклада. Близо до Раденск е унищожена колона от руски бронирани машини. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Украйна обвинява Русия, че е унищожила граждански кораби

Украинската армия обвини Русия в мащабно унищожаване на граждански кораби, акостирали на брега на река Днепър в южната част на Херсон. Говорител на украинския генерален щаб заяви, че от разрушените кораби изтича гориво. Той също така обвини руските сили, че са иззели двигатели и друго оборудване от корабите. Първоначално Министерството на отбраната на Русия не направи изявление. Евентуалното освобождаване на Херсон ще бъде значително поражение за руските сили. Назначени от Русия служители в Херсонска област по-рано съобщиха, че Москва вероятно ще изтегли войските си от западния бряг на река Днепър.

Прекъсване на електрозахранването и водоснабдяването в Херсон

Според руски съобщения язовирът Каховка е бил повреден при украинска атака. Въпреки това не е имало сериозни щети, съобщиха оттам. Според проруските окупатори в град Херсон след украински въздушен удар е прекъснато електроснабдяването и водоснабдяването.

В неделя сутринта в региона е имало нападение с „шест ракети HIMARS", съобщават руските информационни агенции, цитирани от местните спасителни служби. Противовъздушната отбрана е изстреляла пет ракети, като една от тях е попаднала в шлюза на язовир Каховка, допълват те. „Всичко е под контрол", цитира „Риа Новости“ думите на местен проруски служител. Един от ударите е попаднал в язовирната стена, „но не е нанесъл критични щети". Язовирната стена на "Каховка". Снимка:  EPA/MAXAR TECHNOLOGIES Язовирната стена на "Каховка". Снимка: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Язовирът на водноелектрическата централа „Каховка" се намира на река Днепър в Херсонска област, която понастоящем се контролира от руските войски и е анексирана от Москва. Централата снабдява с вода основно Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г.

Украйна съобщава за артилерийски обстрел над градове в южната част на страната

По данни на местните власти руските войски са обстрелвали няколко града в Южна Украйна. В Запорожие е загинал един човек и е разрушена сграда на гражданската инфраструктура, съобщи служител на градския съвет, без да дава подробности. Руското министерство на отбраната съобщи, че в Запорожие е бил ударен склад за боеприпаси на украинската армия. Снаряди от артилерия и ракетни установки са поразили няколко места в Днепропетровска област. В село Мирове е пострадало деветгодишно момиче, пише в Telegram председателят на регионалния парламент Николай Лукашук.

Ударените места са на северния бряг на река Днепър. Руските войски са окупирали южния бряг и могат да водят огън оттам, например от защитата на Запорожската атомна електроцентрала.

Кличко не изключва спиране на тока в Киев

Междувременно енергийните доставки в украинската столица са колебливи. Кметът на Киев Виталий Кличко не изключва срив в електроснабдяването, топлоснабдяването и водоснабдяването в украинската столица заради повредата на енергийната система. Гражданите трябва да се запасят с провизии за такъв случай и да обмислят възможността да се подслонят временно извън града, заяви Кличко по украинската телевизия в неделя вечерта. Според него това е най-лошият възможен сценарий. 

„Правим всичко възможно, за да не се стига дотам", каза той. „Но ние искаме да сме открити: Враговете ни правят всичко възможно този град да остане без отопление, без електричество, без водоснабдяване - изобщо: всички да умрем“.

Зеленски и Фон дер Лайен обсъждат нова помощ в размер на милиард евро за Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен информира украинския президент Володимир Зеленски за плановете за нов пакет от помощи за Украйна на стойност до 18 млрд. евро. Тя иска да представи пакета, който трябва да бъде разделен на месечни траншове от по 1,5 млрд. евро, в Брюксел следващата седмица, съобщиха от Европейската комисия за телефонния разговор. Изгодните заеми имат за цел да допринесат „значително" за финансовите нужди на Киев за 2023 г.

Средствата ще помогнат на Украйна да осъществи по-нататъшни реформи по пътя към членство в ЕС, се казва в съобщението. В Twitter Зеленски заяви само, че е разговарял с Фон дер Лайен за финансова подкрепа за настоящата и следващата година. Друга тема било значението на доставките на зърно от Украйна през Черно море за подпомагане на световната продоволствена сигурност.

Джейк Съливан е имал разговори с високопоставени руски представители

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е имал разговори с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, пише WSJ. Изданието цитира американски и съюзнически представители, които казват, че Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Белият дом отказа коментар във връзка с информацията, а говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън заяви, че: "Хората твърдят много неща". Съливан пътува до Киев в петък и там изрази пред украинските власти непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Украйна.

Зеленски с остра критика срещу Иран

"Иран подкрепя терористичния режим на Русия и помага за продължаването на войната и следователно продължава и заплахите за света, породени от руската агресивна война", заяви Володимир Зеленски в ежедневното си обръщение. Според него без подкрепата на Техеран за Москва Украйна вече би била по-близо до мира. 

Всеки, който помага на Русия да продължава тази война, трябва да поеме също и отговорността за последствията от тази война.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Без намесата на Иран решението на глобалната криза с храните или на енергийната криза щеше да бъде по-осезаемо", каза Зеленски. "Всеки, който помага на Русия да продължава тази война, трябва да поеме също и отговорността за последствията от тази война", допълни той. Техеран призна едва в събота, че е доставил дронове на Русия, но говори само за няколко бройки. След това Зеленски обвини Техеран в лъжа. "Ние също така научихме, че терористичната държава съсредоточава сили и средства за евентуално повторение на масовите атаки по нашата инфраструктура",  каза още Зеленски, визирайки евентуални нови руски атаки. "Преди всичко по енергийната структура. По-специално затова Русия се нуждае от ирански ракети. Ние сме готови да отговорим на това", каза той, но не навлезе в детайли. 

Президентът добави, че над 4,5 милиона потребители вече са без ток.

Мащабни руски кибератаки 

От събота  вечерта продължава атака на руската хакерска група KillNet срещу инфраструктура в България. Атакуван е сайтът на българското разузнаване. В същото време бяха атакувани разузнавателните агенции на Полша, Молдова, Румъния и Естония. Смята се, че атаката е по случай Денят на военното разузнаване на Русия, 5 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: georgi_shum това е оня конспиратор циклопа... мави е също толкова *** но доста по арогантен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: georgi_shum: Но не ми е неприятно, даже ми е интересно. Благодаря! Първото човешко обръщение към мен от началото на кариерата ми в този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: georgi_shum: Не може да се отрече, че съм заинтригуван от отношението тук. Един хроничен писател на измишльотини, но с позата на научен сътрудник по всичко тук ме провокира да се регистрирам с мутация на неговото заглавие, но той просто ме кръсти смешен. Днес нещата добиха развитие - друг един цял ден ме нарича глуупав и тъъъп и накрая ме разпозна като някакъв циклоп. Сега пък Тоше? Да не съм пропуснал нещо? Някой да ви стряска насън? Някой някога явно е изорал дълбока бразда в съзнанието ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
До: Tikva007Тоше, добре дошъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Lemon's но ще ги изтърпим още малко... Победата на Украйна е победа и за нас и освобождение от век и половина руско робство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Lemon's те са промити глави... виж че още си вярва че ще превземат Украйна, при всичкото което се видя и случи.. това са клинични случаи и обект на психологията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Lemon's
преди 1 година
До: Tikva007 Жалко е, че българин европейски гражданин се изказва по този начин, а още по-жалко е да бъдеш на страната на един убиец и психопад и то във века на технологията и развитието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 не се изказвай преди да си завършил... 5ти клас (стара българска поговорка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Срамен е животът на победените. Малко избързваш. Или, "Не казвай "хоп!", преди да си скочил!" (стара англосаксонска мъдрост)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: Lemon's: Каквото са правили рускините и след ВСВ - ще раждат деца, ще работят в заводи, ще строят новата си държава. Тези от тях, които са свикнали, ще забравят за силикона, френската козметика и лъскавите чуждоземни автомобили, или ако са им по-важни от другите неща, ще се преместят там, където ще продължат да ги имат. По-интересен е въпросът, какво ще правят нашите в Европа, където вече не е актуално да си нито жена, нито мъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още