IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат от Украйна да покаже готовност за разговори с Москва

Забраната на Зеленски за разговори с Путин предизвиква безпокойство в Европа, Африка и Латинска Америка

10:34 | 06.11.22 г. 3
Снимка: Aaron P. Bernstein/Bloomberg
Снимка: Aaron P. Bernstein/Bloomberg

САЩ неофициално насърчават Украйна да сигнализира, че е отворена за преговори с Русия, съобщава Washington Post, а Държавният департамент заяви, че Москва ескалира войната и няма сериозно желание за започване на мирни преговори, предава Ройтерс.

Изданието се позовава на анонимни източници, според които искането на американските ръководители не цели да принуди Украйна да седне на масата на преговорите, а е пресметнат опит да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на другите страни.

Американски и украински представители са признали, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски за водене на разговори с руския президент Владимир Путин е предизвикала безпокойство в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивата се усещат най-силно, пише Post.

„Умората в Украйна е съвсем действителна за част от нашите партньори“, казва анонимен американски представител, цитиран от изданието.

На 4 октомври Зеленски подписа указ, в който официално обяви перспективите за разговори на украински представители с Путин за „невъзможни“, но остави вратата отворена за разговори с Русия.

Националният съвет за сигурност към Белия дом не е коментирал дали информацията е точна.

„Казвали сме го преди и ще го кажем отново: Действията говорят по-красноречиво от думите. Ако Русия е готова за преговори, трябва да спре бомбите и ракетите си и да изтегли силите си от Украйна“, отговори говорител на Държавния департамент.

„Кремъл продължава да ескалира тази война. Кремъл демонстрира нежеланието си да води сериозни преговори още преди началото на пълномащабното си нашествие в Украйна“, допълни той.

Говорителят отбеляза още изказване на Зеленски от петък, в което той заяви: „Готови сме за мир, за справедлив мир, който сме формулирали много пъти“.

Във вечерното си обръщение към украинския народ в петък Зеленски добави: „Светът знае позицията си. Тя е спазване на устава на ООН, зачитане на териториалната ни цялост, на народа ни“.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви при посещение в Киев в петък, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане „твърда и непоколебима“ след изборите в средата на мандата във вторник.

САЩ обявиха допълнителна помощ от 400 млн. долара в областта на сигурността за Украйна, включително възстановяването на танкове Т-72 от Чехия и ракети за системите за противовъздушна отбрана HAWK, които могат да се използват срещу руски дронове и крилати ракети.

С новата помощ американската военна подкрепа за Киев надхвърля 18,2 млрд. долара от началото на нашествието.

Боеве

В поредния знак за оттеглянето на Русия в една от най-тежко оспорваните области в Украйна Путин публично одобри евакуацията на цивилни от части на южната област Херсон в петък.

Това беше първия път, в който Путин лично одобри евакуации, въпреки че Москва придвижва хора в контролирана от нея част от Херсон на западния бряг на река Днепър.

Миналата седмица Русия съобщи, че евакуационната зона ще включва и 15-километрова буферна област на източния бряг.

Киев твърди, че мерките включват принудителни депортации на цивилни, което е военно престъпление. Русия отхвърля обвинението.

Путин направи изявлението на фона на признаци, че Русия може би се готви да се оттегли от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон.

Главният град на областта е единственият голям град, който Русия завзе изцяло от началото на нашествието през февруари. Загубата му ще бъде един от най-тежките удари за руските сили от началото на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Кой беше шута зеленски?https://***.youtube.com/watch?v=SG9uJkRBxAY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Тая статия изглежда като партенка, дело на пропагандата. Нищо конкретно не е казал тоя анинимен източник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
RoyBatty
преди 1 година
Най-после малко разум се появи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още