IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с кеш: Грузия процъфтява, докато руснаците бягат от войната на Путин

Очаква се икономиката на кавказката страна да отбележи ръст с 10% тази година, докато голяма част от останалия свят се е запътил към рецесия

13:33 | 06.11.22 г. 6
Изглед от Тбилиси. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Изглед от Тбилиси. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Докато войната задушава Европа, малка страна, разположена под Русия, се радва на неочакван икономически бум, пише Ройтерс.

Грузия е напът да се превърне в една от най-бързо растящите икономики в света тази година след големия приток на над 100 хил. руснаци от началото на нашествието на Москва в Украйна и обявената от Владимир Путин мобилизация за набиране на мъже за армията.

Докато голяма част от света се насочва към рецесия, тази страна с 3,7 млн. души население се очаква да отбележи силен ръст на икономиката от 10% през 2022 г. на фона на стимулиран от потреблението бум, съобщават международни институции.

По този начин скромната икономика, оценявана на 19 млрд. долара и известна в региона с планините, горите и долините си, изпреварва силни нововъзникващи пазари като Виетнам и износители на петрол като Кувейт, подкрепени от високите цени на петрола.

„От икономическа гледна точка Грузия се справя много добре“, коментира Вахтанг Бутсхрикидзе, главен изпълнителен директор на най-голямата банка в страната TBC.

„Има нещо като бум. Всички индустрии се справят много добре – от малки предприятия до корпорации. Не се сещам за нито една индустрия, която да има проблеми тази година“, допълва той.

Най-малко 112 хил. руснаци са емигрирали в Грузия тази година, сочат данни на граничната служба в страната. Първа голяма вълна от 43 хил. души пристигна, след като Русия навлезе в Украйна на 24 февруари, а Путин предприе мерки, за да смаже опозицията срещу войната в родината си, съобщава грузинското правителство. Втора вълна пристигна, след като руският президент обяви национална мобилизация в края на септември.

Икономическият бум в Грузия – краткосрочен или не, обърква много експерти, които очакваха лоши последици от войната за бившата съветска република, чиято икономика е тясно свързана с тази на по-големия съсед чрез износ и туристи.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), например, прогнозира през март, че конфликтът в Украйна ще нанесе тежък удар на грузинската икономика. По сходен начин Световната банка прогнозира през април, че растежът на страната през 2022 г. ще спадне до 2,5 на сто спрямо първоначално предвижданите 5,5%.

„Въпреки всички очаквания, които имахме…, че войната в Украйна ще има значителни отрицателни последици за грузинската икономика, до момента тези рискове не се оправдават“, коментира Димитър Богов, главен икономист за Източна Европа и Кавказ в ЕБВР.

„Тъкмо напротив, виждаме, че грузинската икономика расте доста добре тази година, с двуцифрени числа“, допълва той.

Но засега не всички се възползват от силния растеж – пристигането на десетки хиляди руснаци, много от които заети в технологичния сектор и с големи финансови възможности, тласка нагоре цените и изтласква някои грузинци от части от икономиката като наемния жилищен пазар и образованието.

Бизнес лидери се тревожат също, че страната може да се изправи пред твърдо кацане, ако войната свърши и руснаците се върнат у дома.

Към Грузия с 1 млрд. долара

Самата Грузия беше в кратка война с Русия през 2008 г. заради Южна Осетия и Абхазия, контролирани от руски сепаратисти територии.

Но сега грузинската икономика печели от близостта си със суперсилата – двете държави споделят сухопътна граница, и либералната си имиграционна политика, която позволява на руснаци и на хора от много други страни да живеят, да работят и да създадат бизнес в страната без необходимост от виза.

Освен това бягащите от войната на Русия са придружавани от вълна от пари.

Между април и септември руснаци са прехвърлили над 1 млрд. долара в Грузия чрез банки или услуги за парични преводи, пет пъти повече в сравнение със същите месеци на 2021 г., сочат данни на Грузинската централна банка.

Този приток тласна грузинската валута лари до най-високото ѝ ниво от три години насам.

Приблизително половината от пристигащите руснаци са от технологичния сектор, съобщават Бутсхрикидзе и местни медии. Това съвпада с допитвания и публикувани данни в Русия, които показват изтичането на десетки хиляди силно мобилни IT специалисти след нашествието в Украйна.

„Това са хора с големи възможности, богати хора…, които пристигат в Грузия с бизнес идеи и повишават рязко потреблението“, коментира Давит Кешелава, старши анализатор в Международното училище по икономика към Държавния университет в Тбилиси.

„Очаквахме войната да има значителни отрицателни последици. Но се оказа съвсем различно. Оказа се положително“, допълва той.

В Тбилиси няма стаи

Последиците от новопристигналите са най-очевидни на пазара на жилища под наем в столицата, където нарасналото търсене задълбочава напрежението.

Наемите в Тбилиси са нараснали със 75%, сочи анализ на TBC bank, и някои хора с ниски доходи и студенти се озовават в центъра на нарастваща жилищна криза, както я определят активисти.

19-годишната грузинка Нана Шониа подписала двугодишен договор за апартамент в центъра на града срещу сумата от 150 долара на месец, само няколко седмици преди Русия да навлезе в Украйна. През юли собственикът на жилището ѝ я изгонил, като я принудил да се установил в нежелан квартал в края на града.

„Преди стигах до работа за десет минути. Сега са минимум 40, трябва да вземам автобус и метрото и често попадам в задръствания“, разказва тя и отдава промяната на пазарната динамика заради ръста на новодошлите.

21-годишната студентка по медицина Хелън Хосе от Индия трябвало да живее един месец при приятелка, след като наемът ѝ бил удвоен през лятната ваканция.

„Преди беше много лесно да се намери апартамент. Но много мои приятели бяха уведомени да напуснат, защото има руснаци, които искат да платят повече от нас“, разказва тя.

Университетски данни също показват, че много студенти отлагат обучението си в Тбилиси, защото не могат да си позволят стая в града, отбелязва Кешелава.

Може да връхлети криза

Бутсхрикидзе казва, че вижда потенциал новодошлите да запълнят недостига на квалифицирани служители в грузинската икономика.

„Те са много млади, имат технологично образование и познания – за нас и други грузински компании това е много полезна възможност“, отбелязва той.

„Ключово предизвикателство за нас са технологиите. И за съжаление от тази гледна точка се конкурираме с високотехнологични компании в САЩ и Европа. За да постигнем бърза победа, тези мигранти са от голяма полза“, допълва той.

Но икономисти и компании остават притеснени от по-дългосрочните отрицателни последици от войната и какво може да се случи, ако руснаците се върнат у дома.

„Не градим плановете си за бъдещето на новодошлите“, казва Шио Хецуриани, главен изпълнителен директор на Archi, една от най-големите строителни компании в Грузия.

Въпреки че цените на наемите растат, той отбелязва, че строителните компании не искат да инвестират прекалено на жилищния пазар, особено с нарастването на цените на материалите и оборудването. Макар че собствениците на имоти може да извлекат печалба от повишаващите се наеми, маржовете на печалба при продажбите на апартаменти почти не са се променили, каза Хецуриани.

Икономисти предупреждават също, че бумът може да не трае твърде дълго и насърчават грузинското правителство да използва стабилните приходи от данъци, за да изплати дългове и да натрупа резерви с чуждестранна валута, докато може.

„Трябва да знаем, че всички тези фактори, които движат растежа тази година, са временни и не гарантират устойчив растеж в идните години, затова е необходима предпазливост“, отбелязва Богов.

„Несигурността остава и кризата може да удари Грузия с известно закъснение“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Нещо в стила ти ми напомня на един наш бивш премиер. Да не ти е чел лекции по психология там като асистент, преди да се захване с охранителна дейност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Пак позна! Как го правиш? Не, че знам кой е циклопа, но ти винаги познаваш. И определено ти пък не си инженер - прекалено си прозорлив и интуитивен. Повече напомняш на профайлър. Не може да се сбърка професионалният ти интерес към личността на опонентите ти. 90% от всичко, което си написал под темите е характеристика на несподелящи твоите възгледи участници в дискусията. Да не си кадър на висшата специална школа на МВР? Там има и един инженерен профил - Противопожарна охрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да... ти определено си новия профил на циклопа! Такъв тъъъпак трудно можеш да го объркаш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами наритайте ги сега, за да не съжалявате отново след години. Апропо, ти къде си позициониран като ритащ? Като те гледам, май на медийното поле, с телефон в едната и мишка в другата ръка, с домашни чехли на босо под бюрцето? Все пак внимавай с ритането - да не си ритнеш рутера, че това ще е като да си си ритнал коматчето хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ти верно си функционал;но неграмотен и имаш проблем с разбирането на причинно следствените връзки в едно събитие... плюс че редовно вкараш лъжи зада защитиш тезата си! .. но си тъъъп и е безсмнислено се обяснявам с теб! Ето от такива прагматици като теб се стигна то тази брутална война.... ако прагматично ги бяхме наритали още като нападнаха Грузия, сега щеше да е друго! Щеше да е по добре и за нас и за руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
Много интересна констатация! 100 хил. руснаци са генерирали 10% ръст на грузинската икономика. Дали това не е показател за икономическите ползи от прагматичното сътрудничество с руснаците? Защото постоянното и постъпателно движение надолу на европейската исономика започна от 2014 г., когато ЕС се вкара в американската игра в Украйна и започна драстично да съкращава икономическата активност в отношенията си с Русия чрез санкции и бойкоти? Поне числата сочат в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още