IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече руснаци се озовават в Истанбул

И без това свитият пазар на жилища напоследък е допълнително затруднен от притока на много сирийци, афганистанци и иранци в 16-милионния мегаполис

08:35 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ERDEM SAHIN
Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Когато Ирина Гайзина решава да напусне дома си, за приятелите ѝ вече е твърде късно. „Полицията първо търсеше Вадим, а след това и Олга", разказва тя. „Заради обвиненията в тероризъм имаше обиски и в техните апартаменти, най-късно тогава разбрах: ще бъда следващата, ако не напусна Русия незабавно. Затова си събрах нещата и резервирах полет до Истанбул“. 

Гайзина дръпва от цигарата си, докато си спомня за събитията от последните няколко месеца. Страхът, че ще се озовеш в руски затвор, вече го няма. В един слънчев ден тя седи на терасата на кафене на Бююкада - остров в Мраморно море, който спада към Истанбул. Между нея и родния ѝ град Санкт Петербург има цели 2200 километра, предава в свой репортаж N-TV. 

39-годишната е една от хилядите руснаци, които през последните месеци са напуснали родината си, за да започнат нов живот в турския мегаполис. Общо стотици хиляди руснаци вече са потърсили убежище, защото в страната им е станало твърде опасно или защото просто вече нямат надежда за демократизиране на Русия, след като Путин даде заповед за нападение срещу Украйна през февруари.

„Ние не се намесваме в турските проблеми“ 

Досега руснаците бяха познати на турците по-скоро като туристи - те идваха в Истанбул заради възможностите за пазаруване, а на Турската ривиера - заради плажовете. Гайсина идва, защото не се нуждае от виза за Турция, за разлика от влизането в Германия или други страни от Шенгенското пространство. „Армения, Грузия или Узбекистан също биха били възможни. Там дори бих имала по-малко проблеми с езика, отколкото тук, но мисля, че все повече руснаци бягат в изгнание и в един момент настроението в тези страни се променя", казва Гайзина. В Турция живеят много милиони хора, има много туристи, „ние сме по-малко забележими тук".

През 2019 г. завършилата психология жена е депутат от опозиционната партия „Яблоко" в Санкт Петербург. След началото на войната тя се страхува да не попадне в затвора заради участието си в улични протести срещу правителството и подписването на антивоенни петиции. Съпругът ѝ и трите ѝ деца също пристигат в Турция и оттогава петчленното семейство живее в апартамент в азиатската част на Истанбул. „За съжаление в момента съм безработна, а освен това трябва да се грижа и за децата ни. Но като цяло все още сме късметлии. Съпругът ми е разработчик на приложения и може да работи отвсякъде, стига да има лаптоп“. 

Гайсина намира за парадоксално, че критиците на руското правителство търсят закрила именно в Турция. В крайна сметка турският президент Реджеп Тайип Ердоган от години управлява Турция с твърда ръка, а правозащитниците и опозиционерите в страната са подложени на постоянен натиск. „Но за нас това е преди всичко въпрос на оцеляване. Турските проблеми не са наши, ние не се намесваме, което ни прави невидими за турската полиция", казва тя.

Три милиона руснаци дойдоха

Макар че държавите от ЕС напоследък затрудняват доста влизането на руснаци в страната, новодошлите руснаци могат да останат в Истанбул като туристи до 90 дни без особени проблеми. Лицата, които представят валиден договор за наем, могат да се възползват от правото на турските власти за престой дори за цяла година, като този период може да бъде удължен. Откакто Путин обяви мобилизацията на резервистите, пристигат и руснаци, които може би дори подкрепят войната в Украйна, но не искат да бъдат изпратени на фронта. Това изселване временно повиши значително цената на самолетните билети между Москва и Истанбул. 

От януари до август три милиона руснаци вече са пътували до Турция като туристи - колко от тях искат да останат за постоянно в Турция, не е ясно. За разлика от Армения, Казахстан и Грузия, турските власти не дават повече подробности по този въпрос. Междувременно Ердоган продължава да се представя като посредник между Киев и Кремъл. Турция вече не позволява ползването на руската картова система "Мир". Снимка: EPA/ERDEM SAHIN Турция вече не позволява ползването на руската картова система "Мир". Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Ева Рапопорт ежедневно отбелязва, че Истанбул отдавна се е превърнал в нов дом за много руснаци. Един следобед тя седи в Културния център „Ататюрк" - нова сграда, разположена точно на площад „Таксим". На лаптопа ѝ отново и отново се появяват чат съобщения. Работи като координатор в истанбулския клон на „Арка" - мрежа, която помага на новодошлите руснаци да започнат работа. „Помагаме при езикови проблеми, при посещения на властите и предлагаме психологическо консултиране", казва Рапопорт. „Преди всичко обаче ние помагаме на хората, като им осигуряваме безплатно легло в общ апартамент за две седмици“. 

Дори богатите имат нужда от подкрепа

Преди няколко години 38-годишната жена е преподавала философия в Московския икономически институт, а сега е част от екип с няколко десетки поддръжници. Руската мрежа е организирана чрез група в Telegram. В нея е обяснено например къде и как да кандидатствате за турска банкова карта. Според собствената ѝ информация досега мрежата е помогнала на няколкостотин руснаци да намерят място за спане в един от четирите наети общи апартамента в Истанбул. Включително с клоновете в Армения и Казахстан „Арка“ осигурява краткосрочно около 200 легла.

Мрежата се финансира от дарения. Сред дарителите е известният противник на Путин и бивш олигарх Михаил Ходорковски. „Пресата обича да споменава името му, но той дари пари само веднъж в началото. Иначе няма нищо общо с нас. Финансираме се изключително чрез групово финансиране", казва Рапопорт.

Когато мъж с атлетична фигура се качва по стълбите в Културния център "Ататюрк", тя го разпознава, поздравяват се и разговарят за кратко. Запитан, мъжът, който вероятно е в началото на 30-те, казва, че преди повече от десет години е бил най-добрият спортист в Русия. Сега той се премества в Истанбул, за да създаде „център за руски стартъпи" - думи като война, бягство или страх не се споменават. Когато си тръгва, Рапопорт отбелязва: „Ние също се грижим за такива хора тук. Очевидно е, че той не се притеснява за парите си, но има нужда от общност, от хора, с които да разговаря“. 

Тези, които носят необходимата дребна сума в Турция, могат поне да си улеснят началото. Чужденци, които закупят недвижим имот в Турция на минимална стойност 250 000 долара и след това го притежават в продължение на поне три години, могат да получат турско гражданство. Турска банкова сметка с капитал от 500 000 долара също отваря вратата за получаване на гражданство. Правителството на президента Ердоган се надява, че това ще доведе до вливане на свежа чуждестранна валута в страната и по този начин ще се противодейства на екстремното обезценяване на националната валута - през септември инфлацията беше 83%, най-високата от повече от 20 години.

От началото на войната руснаците се втурнаха към турските недвижими имоти. През юни са продадени 1887 имота на руски граждани в цялата страна - повече, отколкото на която и да е чуждестранна група. В сравнение със същия месец на миналата година увеличението е с 529%. По данни на турската статистическа служба Tüik през август руснаците са начело и в списъка на чуждестранните купувачи с 1238 покупки на имоти, следвани от иранците и иракчаните. Най-много къщи и апартаменти са продадени в Истанбул и Анталия. Не е ясно колко от купувачите в крайна сметка са подали молба за турско гражданство.

„Истанбул вече е пълен с руснаци"

И все пак това не е най-подходящото време за чужденците да търсят апартаменти в Турция. И без това свитият пазар на жилища напоследък е допълнително затруднен от притока на много сирийци, афганистанци и иранци в Истанбул - 16-милионен мегаполис. А турската опозиция не се уморява да повдига този въпрос осем месеца преди президентските и парламентарните избори в Турция. Турция е приела около 3,7 милиона сирийци, бягащи от гражданската война, повече от всяка друга държава. Първоначално турците бяха изненадващо отворени към бежанците и дълго време подкрепяха бежанската политика на Ердоган. Но в условията на валутна и енергийна криза настроенията се промениха дори сред поддръжниците му и се стигна до нападения срещу сирийци и афганистанци. Президентът, който в социологическите проучвания отчита сериозни отстъпления, наскоро обяви намерението си да върне много сирийци обратно в родината.

В разгара на това напрежение руснаците започнаха да идват. Според Рапопорт в популярни истанбулски райони като Бейоглу, Бешикташ или Кадикьой почти не са останали свободни и достъпни апартаменти. Тези, които се нуждаят от апартамент, е по-добре да се преместят в покрайнините на града. Като цяло обаче турците са отворени към руснаците. „Не ми е приятно да го казвам, но и на истанбулския пазар на жилища не липсва расизъм. Вече забелязахме, че наемодателите предпочитат да имат за квартиранти руснаци, отколкото сирийци или африканци“. Тя подчертава, че „Арка" помага в издирването, но всеки, който искал да получи помощ, трябва да е категорично против войната в Украйна.

Ирина Гайзина не изключва възможността в даден момент да се премести в Германия. Двете ѝ по-големи дъщери са се върнали на училище, макар и само онлайн. „Що се отнася до храната, децата ми все още трябва да свикнат с факта, че в турската кухня няма свинско месо и водата не е газирана", казва тя с усмивка. Няколко седмици по-късно обаче тя отново е сериозна в съобщение в Telegram. Пише, че ходът на войната продължава да оказва влияние: „Истанбул вече е пълен с руснаци, които бягат от мобилизацията. За тези хора е трудно да си намерят квартира в града. Някои от тях не говорят чужд език и имат малко пари“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още