IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган търси помощ от Путин за турската икономика

Сред целите му са ценови отстъпки и плащания в лири за внос на енергийни продукти, посочват няколко турски представители, пожелали анонимност

17:43 | 16.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Ердоган се стреми към дори още по-близки финансови отношения с Русия в опитите си да стабилизира проблемната икономика на страната преди изборите следващата година. За това предупреждават турски представители пред Bloomberg.

Сред целите му са ценови отстъпки и плащания в лири за внос на енергийни продукти, посочват няколко турски представители, пожелали анонимност, тъй като въпросът е деликатен.

Разходите на Турция за природен газ се очаква да надвишат 50 млрд. долара тази година, като Русия е най-големият доставчик на страната.

По време на среща с руския президент Владимир Путин в петък Ердоган е заявил, че иска отстъпка от 25% от цената на природния газ, както и сделка, че Анкара може да плати част от задълженията в лири, коментира високопоставен представител, директно запознат с въпроса.

Хора, запознати с позицията на Москва, не са потвърдили разговорите за отстъпките. Двете страни се разбраха да започнат частични плащания в рубли, каза по-рано миналия месец руският заместник-министър Александър Новак.

Движението на средства вече е започнало. Руската държавна компания „Росатом“ е изпратила около 5 млрд. долара през юли на свое подразделение, което строи атомната електроцентрала "Аккую" в Турция. Трансферът е помогнал за подкрепянето на официалните резерви на Турция.

Очаква се Турция да запише дефицит по текущата сметка от 47 млрд. долара в края на тази година, като слабото представяне прави изплащането на дългове още по-трудно. В същото време растящите цени на електроенергията в световен мащаб са допълнителна тежест за и без това затруднената икономика.

Всяка една подкрепа би била добре дошла за Ердоган, чиято подкрепа от избирателите е около най-ниските си нива изобщо, докато инфлацията минава 80% по-малко от година преди вота през юни 2023 г.

Влиянието на Русия

За членката на НАТО Турция отношенията с Москва не са само за потенциална финансова подкрепа, но и стратегически алианс, който може да използва в търсене на лост за влияние на запада.

Ердоган трябва да лавира в едно деликатно положение, откакто започна руската инвазия в Украйна. Той се опитва да представи Турция като медиатор и помогна за договарянето на сделка за подновяване на доставките на зърно от Украйна през Черно море. И макар да помага за въоръжаването на Киев, той публично е защитавал Путин от санкциите и е призовавал страните да не „подценяват“ Русия.

Отношенията на Ердоган с Украйна, включително снабдяването с оръжия като дронове, също от дълго време притеснява Москва. Анкара обаче остава ключов партньор за Путин, тъй като международните санкции срещу Русия заради инвазията прекъснаха други търговски маршрути и инвестиции. Всичко това се случва, след като Русия и Сирия задълбочиха двустранните си отношения през последните години въпреки търкания около други международни конфликти, включително войната в Сирия.

Ердоган също така се обръща и към арабските държави от Персийския залив за финансова помощ. Финансовият министър Нуредин Небати води усилията за гарантиране на нова помощ от Катар и Обединените арабски емирства, след като двете страни размениха суап линии с Турската централна банка, посочват още турските представители.

Турските власти искат подобни сделки и със Саудитска Арабия, след като започна затопляне на отношенията по-рано тази година. Те се надяваха на развитие, когато де факто управляващият страната принц Мохамед бин Салман посети Анкара през юни. Турските представители посочват, че преговорите буксуват, но се надяват на съживяването им този месец.

Финансовото министерство на Саудитска Арабия и Центърът за международна комуникация на кралството не са отговорили на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 6
15-
преди 1 година
*** като загуби най-големият си клиент /Европа/ и сега ще му свалят гащичките. Просто няма какво да я прави тази газ иначе. Може да манипулираш цени, но за кратко. Първо азиатците го наведоха, сега е ред на Турция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
karadjata
преди 1 година
Ердо кой ти иска скапаната лира извън Турция бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още