IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган засилват сътрудничеството, част от руския газ ще се плаща в рубли

Двете страни ще действат заедно и в близко сътрудничество в борбата срещу всички терористични организации

21:53 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Ердоган проведоха близо четиричасова среща в петък на фона на усилията на Анкара да играе посредническа роля в опитите за спиране на войната в Украйна след пробива със сделката за износ на зърно, предава Bloomberg.

В съвместно комюнике след срещата в руския град Сочи, на която е договорено задълбочаване на икономическото сътрудничество, двамата лидери подчертаха ключовата роля на „доверените отношения“ между техните страни за регионална и международна стабилност, съобщава руската държавна осведомителна агенция ТАСС. Путин и Ердоган не дадоха пресконференция след срещата, а турският лидер отпътува от Русия веднага след края на разговорите.

Двете страни подчертаха също необходимостта от пълно прилагане на споразумението от 22 юли, което позволява безопасно преминаване на кораби със зърно от украински пристанища, а също и безпрепятствени доставки на руско зърно и изкуствени торове, съобщава ТАСС. Путин е благодарил на Ердоган в началото на разговорите за усилията му по въпроса с износа на зърно.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви пред репортери след срещата, че Русия и Турция ще преминат към частично плащане в рубли за газовите доставки в рамките на постепенен преход към договори в национални валути. Той не посочи каква част от доставяния според него годишен обем от 26 млрд. куб. м газ за Турция ще бъде плащан в рубли.

Макар че Турция отдавна се стреми към роля на посредник за мирно споразумение в Украйна, Русия до момента гледа хладно на идеята. Въпреки това Ердоган е смятан в Москва за потенциален посредник в конфликта, съобщават двама запознати с мисленето на Кремъл източници, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е чувствителен.

Подобно на други страни членки на НАТО Турция твърди, че е против руското нашествие в Украйна и изпрати оръжия, включително високоефективни дронове на правителството в Киев. В същото време Турция се въздържа да се присъедини към санкциите на САЩ и Европа срещу Русия заради войната.

Преди срещата турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че се надява споразумението за износа на украинско зърно да се превърне в „нещо като основа за по-широко споразумение и мирен план“.

Турция продължава да внася енергия от Русия, която осигури една четвърт от вноса ѝ на суров петрол и около 45 на сто от покупките на природен газ миналата година. Русия също така осигурява така необходимата ликвидност в чуждестранна валута на Турция, като превежда милиарди долари на базиран в страната филиал на „Росатом“ за завършването на строителството на ядрена централа на средиземноморското крайбрежие.

Енергия, туризъм

Турция смята, че наказването на Русия ще навреди на икономическите и политическите интереси на Анкара, заяви високопоставен турски представител, който посочи удара за 35 млрд. долара от по-високите цени на енергията и последиците за туризма.

По темата за Сирия Путин и Ердоган потвърдиха „решителност да действат заедно и в близко сътрудничество помежду си в борбата срещу всички терористични организации“, става ясно от съобщението им, в което не се посочват повече подробности.

След като не успяха да постигнат споразумение в тристранни преговори с иранския президент Ебрахим Раиси в Техеран миналия месец, Ердоган пристигна в Сочи, за да потърси приемане от Путин на турските планове за военна намеса в контролирана от кюрдите територия в Северна Кирия.

Путин може да подкрепи турска намеса, на която се противопоставя сирийският президент и негов съюзник Башар ал-Асад, защото връзките с Ердоган са важни за Кремъл на фона на усилията на САЩ и Европа да изолира Русия, коментира Алексей Малашенко, експерт от държавния Институт за световна икономика и международни отношения в Москва.

Ако Русия „застане на страната на Ердоган, тя ще загуби ужасно много“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още