IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган настоява Путин да върне окупираните украински територии

Инфлацията в Турция не е непреодолима икономическа заплаха и ще започне да се понижава в края на годината, казва турският президент 

14:49 | 20.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Русия трябва да върне окупираните територии на Украйна като част от мирно споразумение, заяви в интервю за PBS в Ню Йорк турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави че е имал „много обширни дискусии" с президента Владимир Путин миналата седмица в Узбекистан.

„Той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро", каза Ердоган, който настоява Турция да бъде посредник в конфликта. „Това беше моето впечатление, защото начинът, по който се развиват нещата в момента, е доста проблематичен“, каза турският държавен глава. 

„Ако искаме да установим мир в Украйна, разбира се, връщането на окупираните земи е много важно. Това е очаквано", каза той пред американската телевизия PBS. „Окупираните територии ще бъдат върнати на Украйна“. По същия начин, каза той, анексираният от Русия Кримски полуостров трябва да бъде върнат на Киев.

Според оценките Москва все още контролира повече от една шеста от територията на Украйна. В миналото Анкара вече осъди анексирането на Крим през 2014 г. и многократно е настоявала за зачитане на суверенитета на Украйна. Турция поддържа добри отношения и с Москва, и с Киев. 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба, който също е в в Ню Йорк за Годишната среща на Общото събрание на ООН, по-рано призова съюзниците да изпратят повече оръжия, за да помогнат да се запази темпа на неотдавнашната контраофанзива на страната. 

Междувременно Ердоган коментира и тежкото икономическо състояние на страната му. „Инфлацията не е непреодолима икономическа заплаха и ще започне да се понижава в края на годината“, каза президентът. През август поскъпването прехвърли 80 процента, припомня Ройтерс. Следвайки икономическата програма на Ердоган Турция постепенно намали водещата лихва с 500 базисни пункта в края на миналата година, предизвиквайки валутна криза. През август ставката бе понижена с още 100 базисни пункта до 13%.

Рязкото поевтиняване на лирата - с 44 на сто миналата година и с още 27 на сто досега тази година - вдига цените и наред с нарастващите глобални цени на енергията и суровините тласна инфлацията до 24-годишен максимум.

„Инфлацията не е непреодолима икономическа заплаха. Аз съм икономист", каза Ердоган, който всъщност не е икономист по образование.

По думите му инфлацията ще спадне след края на годината. Това мнение се споделя от икономисти, които твърдят, че годишната инфлация ще регистрира спад след декември предвид рязкото покачване на цените през същия период на миналата година, докато на месечна база цените ще продължат да растат.

Ердоган добави, че някои страни са заплашени от 8-9% инфлация, докато в Турция е около 80%.

„Рафтовете по пазарите в моята страна не са празни. Но рафтовете са празни дори в САЩ, те са празни във Франция, те са празни в Германия. Моите граждани могат да намерят всеки вид продукт, който желаят на пазара“, коментира Ердоган според разпространения от президентството текст на интервюто, цитирано и от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Zlato дано чиповете ти са марка Elbrus! ... иначе не ме занимавай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoПутин има газ, нефт, въглища, уран, атомни бомби и т.н. Ердоган има 80% инфлация. Даже въобще няма да се замисля на кой да заложа всички чипове :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: khaoАбсолютно се басирам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Zlato ае на бас че Путин че върне заграбената замя, а Ердоган няма да признае геноцида! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
Когато Ердоган признае арменския геноцид :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Путин може да спаси живота си ако върне териториите включае Крим и Донбас и плати за всички разрушено + допълните обещетения за всички пострадали. Това ще му даде още няколко години живот, но извън РФ (ако остане там е чао-чао след няколко месеца). И това са фактите - и да се помни аз първи го казах!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още