IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган инвестира 50 млрд. долара в половин милион нови жилища

Това е пореден опит на турския президент да си възвърне част от изгубената подкрепа преди изборите догодина

18:17 | 13.09.22 г. 1
Цените на жилищата и наемите в най-големите турски градове нараснаха над два пъти за една година. Снимка: Bloomberg LP
Цените на жилищата и наемите в най-големите турски градове нараснаха над два пъти за една година. Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган обяви планове да инвестира 50 млрд. долара за изграждането на 500 хил. нови домове и 50 хил. офиса в рамките на най-големия по думите му стремеж в Турция към жилищна собственост. Така той се надява да спечели избирателите с по-ниски доходи преди изборите догодина, пише Bloomberg.

Това е поредният опит на най-дълго управлявалия турски лидер да преобърне спада в подкрепата сред основните му поддръжници, след като ръстът в цените на жилищата и на наемите наред с ускоряващата се инфлация станаха причина много турци да се разочароват от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Ръстът на цените на жилищата в Турция се ускори в последната година. Графика: Bloomberg LP Ръстът на цените на жилищата в Турция се ускори в последната година. Графика: Bloomberg LP

По-бедните избиратели все повече обвиняват правителството за грешки в политиката, които са понижили покупателната им способност, коментира Осман Серт, директор на отдела за анализи в института PanoramaTR. „Дистанцията между тях и ПСР се разширява“, допълва той.

Последиците са тревожни за Ердоган, чийто рейтинг стабилно намалява в обществените допитвания, след като инфлацията в страната се ускори до над 80%, стимулирана отчасти от ултраразхлабената парична политика, диктувана от лидера, който е известен с тезата си, че по-високите лихви водят до повишаване на цените.

Последователните повишения на минималната заплата допринесоха за още по-бързия ръст на цените и не успяха да спрат спада в популярността на президента. ПСР остава най-популярната партия в Турция на фона на фрагментираната опозиция, но тя загуби контрол в най-големите градове в страната на местните избори през 2019 г., преди бушуващата инфлация да започне да изяжда заплатите.

„Над 80% от избирателите, имащи право на глас, казват, че икономиката е в лошо състояние, но това не е гаранция за победа на опозицията“, коментира Серт.

Нови жилища

Според плана, обявен от Ердоган във вторник, държавната жилищна агенция TOKI ще изгради 500 хил. жилища и ще продаде 250 хил. терена на кандидати, отговарящи на определени изисквания. Правителството ще удължи периода за изплащането им до 20 години и ще поддържа месечните вноски на ниско ниво от 125 долара в страна, в която минималната заплата е около 300 долара.

С прилагането на проекта в идните пет години той може да даде успокоение на най-тежко пострадалите от огромния ръст на цените на жилищата в Турция. Цените и наемите са се повишили над два пъти за по-малко от една година в най-големите градове като Истанбул, а в същото време ръстовете на заплатите са далеч по-малки.

Правителството очаква да инвестира 50 млрд. долара в строителството на жилищата, разумна цел, предвид фискалното маневрено поле, което имат държавните ръководители. Администрацията очаква бюджетен дефицит в края на годината от 3,4% след излишък в първите седем месеца на 2022 г.

Хилми Дасдемир, ръководител на базирания в Анкара социологически институт Optimar, коментира, че предишни пакети от помощи са позволили на правителството да си върне част от изгубената подкрепа. „Гласовете за ПСР спадат заради икономическите проблеми след началото на пандемията, но подкрепата никога не е била под 35%“, допълва той.

Много турци казват, че икономиката ще продължи да се влошава независимо кой управлява страната – песимизъм, който може да предотврати преминаването на някои избиратели към конкурентите на Ердоган. Президентът успешно се представяше като гарант на икономическата стабилност при предишни предизборни кампании и отново заговори за това по-рано тази година.

„Ние сме тези, които могат да разрешат проблемите, които трябва да бъдат разрешени, особено инфлацията“, каза Ердоган през януари. „Знаем, че огромните ръстове на цените и инфлацията обременяват страната ни. Ние вършим цялата работа, докато опозицията само говори“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
бре че богат... шат 50млрд. лична пара за народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още