IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва ли Грузия по пътя на Украйна?

Размирният регион Южна Осетия обмисля референдум за присъединяване към Русия

20:10 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Анатолий Бибилов. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Анатолий Бибилов. Снимка: Bloomberg LP

Лидерът на Южна Осетия, самопровъзгласилия се за независим регион в Грузия, коментира, че планира да референдум за присъединяване към Русия, съобщиха световните агенции.

След военната инвазия на Москва в Грузия през 2008 година Южна Осетия, заедно с Абхазия, обявиха своята независимост от централната власт на страната. И двете получиха подкрепата и признанието на Русия, която разположи там свои военни части и им предоставя финансова подкрепа. Военният конфликт между Грузия и Русия продължи десетина дни и не се разрасна извън границите на размирните региони.

Централната власт в Грузия коментира, че плановете за референдум за присъединяване към Русия са "недопустими". А от Кремъл пък са категорични, че нямат нищо общо с идеята, пише Ройтерс. "Не сме предприемали никакви стъпки - нито правни, нито други", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, но поясни, че изборът на хората от Южна Осетия трябва да бъде уважен.

За президента на самопровъзгласилата се Южна Осетия Анатолий Бибилов присъединяването към Русия е стратегическа цел. Неговата идея среща подкрепата в руския регион Северна Осетия, където виждат възможност двете територии да се обединят.

След подобен референдум в Крим, Москва анексира едностранно Крим. Украинските власти не признаха нито провеждането на референдума за легитимно, нито резултатите от допитването.

В Грузия смятат изявленията на Бибилов за провокация. Според депутати от управляващата партия "Грузинска мечта" тази заявка е послание към Москва и застрашава териториалната цялост и суверенитета на Грузия, която обаче няма възможността да се защити от военни действия. Опозицията в грузинския парламент призова за по-силна западна ориентация, което да откъсне страната от руската орбита.

Абхазия, която също се обяви за независима, няма намерение да става част от Руската федерация, допълва още "Интерфакс". Въпросът за независимостта на самопровъзгласилата се република е записан в Конституцията, коментира пред агенцията председателят на местния парламент Валерий Кварчия.

"Русия е наш стратегически партньор, близка държава, но не смятаме да ставаме част от републиките в състава", каза той и посочи, че подкрепя усилията на Южна Осетия да бъде част от Русия.

Ройтерс коментира, че Москва използва признаването на самопровъзгласили се републики като инструмент за свое военно присъствие в размирни региони, попадащи в бившите граници на СССР. Малко преди началото на военна офанзива в Украйна Москва призна Луганската независима република и Донецката независима република. След това мотивира своето нахлуване в страната с искане за подкрепа от лидерите на двете републики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още