IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнете коланите, това е само началото!

Действията на Путин занапред няма да спрат, смята Кърт Волкър

19:19 | 24.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кадър от протест в Германия.&nbsp;Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Кадър от протест в Германия. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Решението на руския президент Владимир Путин да признае така наречените Луганска и Донецка народна република за независими държави не е край, а начало. Решението му отваря вратата за още няколко стъпки, които биха могли допълнително да подкопаят сигурността на Украйна и да подпомогнат проекта на Путин за възстановяване на руската империя. НАТО, ЕС, отделните европейски държави, САЩ и Канада трябва да реагират, пише Кърт Волкър*, сътрудник в Center for European Policy Analysis и водещ експерт в областта на външната политика и националната сигурност на САЩ.

Признаването на тези създадени от Русия държавици за „независими" само по себе си не е изненадващо. Путин е правил това и преди - с две части на Грузия (регионите Абхазия и Южна Осетия) и държи картата за потенциалното признаване и на Приднестровието в Молдова. И, разбира се, той направо анексира Крим.

Забележително е изричното обосноваване на тази стъпка от страна на Путин в дългата му и емоционална реч на 21 февруари: Путин смята Украйна за част от Русия, а не за суверенна и независима държава. Затова той смята украинската независимост, допълнена със собствени въоръжени сили, за военна заплаха за Русия, все едно Украйна е във въоръжено въстание. Отношенията на Украйна със Запада, включително предоставянето на смъртоносни отбранителни оръжия, са означавали, че самата Русия е подложена на нападение. Той си представя, че Украйна - която се отказа от ядрените си оръжия по силата на руска гаранция за сигурност, от която Москва се отказа - може действително да се сдобие с ядрени оръжия с помощта на Запада, за да заплаши Русия!

Основната презумпция на Путин е, че Русия е империя, която е била лишена от част от териториите си и която не може повече да търпи това унижение и заплаха.

Русия ще продължи да подготвя фалшиви атаки от Украйна, за да оправдае масираните "ответни действия". Ако Путин успее да ангажира украинските сили, които се опитват да се защитят от руските провокации, той може да превърне конфликта в по-голяма война, в която да ангажира много повече от близо 200 хил. войници и оборудване, които е събрал в и около Украйна.

Във военно отношение САЩ и съюзниците от НАТО трябва да се заемат много по-сериозно с подпомагането на защитата на Украйна. САЩ увеличиха помощта за сигурност до 650 млн. долара и ускориха доставката на оборудване. Но САЩ и съюзниците изтеглиха и своите инструктори, които бяха внедрени в украинските сили, а много западни посолства се преместиха от Киев в Лвов, дори при липсата на каквато и да е руска атака. Това изпраща грешни сигнали както към Украйна, така и към Русия.

Не може да има повече илюзии. Изправени сме пред диктатор, който започва агресия срещу съседите си от предполагаемата несправедливост, че е лишен от империя, управляваща други народи. Вече сме минавали през това. Ще бъде трудно, но трябва да се обединим, за да победим този вид агресия, заключава Волгър.

Кърт Волкър е бил специален представител на САЩ за преговорите с Украйна в периода 2017-2019 г. и посланик на САЩ в НАТО в периода 2008-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Аааа кой ви е виновен ! От 2-3 години мрънкам да си строим соларни,вец и вятърни централи а ние строим газопроводи и то руски. В крайна сметка 95% от газа руски. Копаме ли шистак - не. Сондираме ли за петрол - почти не. Ползвам ли си собствени ресурси от които имаме предостатъчно - не. Е кой ни е виновен ?! Повтарям даже потретям със слънце , вец,вятър и подкрепа от АЕЦ можем да си осигурим всичко дори и в момента. Дори подкрепата от АЕЦ не е задължителна ! А ако удвоим или утроим парковете не ми се говори даже ще изнасяме здраво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Всъщност, големият провал на пропагандата е в това, че превръщат една гражданска война във война на световете. Както виждаме, прилагат се много твърди санкции от страна на международната общност, която е заела местата си в театъра и за нищо на света не иска да пропусне представлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Да, и какво злощастно съвпадение, че точно почнахме да се измъкваме от пландемията, и няколко дена по-късно почна война. Слава богу че поне не се застъпи с олимпийските игри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Затегнете ги защото ще трябва да икономисвате яко от топло и от гориво, тъкмо ще се научите да сте екологични и да карате колело вместо кола и ще ядете щурци вместо свинско за да спасите планетата от климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Сега като изкарат Джавелините и всичко ще свърши за половин час. Вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още