IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Инвазията“ на Путин и наследството на Сталин

Нападението на Путин ясно ни показва, че мирният дивидент от края на Студената война е окончателно изчерпан, казва икономистът Михаел Хютер

08:49 | 23.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; EPA/YURI KOCHETKOV</em></p>

Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV

Вече не става въпрос за Крим. Вече не става дума за Донбас. Става дума за цяла Украйна. И в един момент може да стане дума за Грузия и други държави, които някога са били част от Съветския съюз, който днес живее под формата на паметници, мавзолеи и бълнуванията на Владимир Путин. Изглежда, че руският президент, който в момента подпалва Дома на досегашния световен ред, иска да се вслуша в едно приписвано на Сталин изказване - че в собствената си армия се изисква повече смелост за отстъпление, отколкото за настъпление.

Украинският президент Володимир Зеленски вече обявява частична мобилизация на резервисти. Вследствие на действията на Путин от понеделник президентът на САЩ Джо Байдън заговори за "началото на инвазия" и - в съгласие с Великобритания и Европейския съюз - налага строги санкции. Те са насочени срещу две големи банки, търговията с руски държавни облигации и помощниците на Путин и техните семейства. Не е известно дали става дума и за члена на многочленния надзорен съвет на „Газпром“ Герхард Шрьодер.

„Моделът на Путин набира популярност", заключава фондация Bertelsmann. Според нейния собствен "Индекс на трансформацията" за първи път от 2004 г. насам в света има повече автократични режими, отколкото демократични държави. Руската агресия на практика изисква по-задълбочени оценки:

„Нападението на Путин ясно ни показва, че мирният дивидент от края на Студената война е окончателно изчерпан", пише икономистът Михаел Хютер в коментар за Handelsblatt. Великите сили отново се конкурират както в политически, така и в икономически план, казва директорът на Института за германска икономика. Несъмнено е, че Русия - или по-скоро нейното ръководство - има проблем с идентичността по подобие на "закъснялата нация".

A германският Tagesspiegel припомня книгата „Единствената световна сила - стратегията на Америка за господство" на американския политически съветник Збигнев Бжежински, публикувана преди 25 години, която днес звучи като пророчество.

„Без Украйна Русия вече не е евразийска империя", пише той. „От геополитическа гледна точка отпадането на Украйна (от състава на руската федерация) представлява ключова загуба, тъй като драстично ограничава геостратегическите възможности на Русия“. Бжежински също така анализира, че лидерската роля на Америка ще бъде "дискредитирана", ако разширяването на НАТО на изток се провали.

А военният парад на Путин в Източна Украйна е неуспех и за усилията на канцлера Олаф Шолц в областта на дипломацията. „Разочарован съм, но не и неподготвен", заяви той по телевизия ARD снощи. По-рано социалдемократът спря проект, който някога наричаше „проект на частния сектор": пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море. И също така призова Федералното министерство на икономиката на Роберт Хабек да направи нова оценка на сигурността на доставките.

Тази работа беше поета от самия бивш руски президент Дмитрий Медведев, който излезе от забвение и заплаши с повишаване на цените на енергията:

„Е, добре дошли в един нов свят, в който европейците скоро ще плащат 2000 евро за 1000 кубически метра газ“. Шолц може да се утеши от подобни заплашителни жестове с предстоящото настъпване на пролетта и силното насърчение от западния лагер. Джулиан Смит, посланик на НАТО в САЩ, казва пред редакционния екип на Handelsblatt: „Германия постъпи правилно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
ZTHK
преди 2 години
И не отговаряща на истината - много цитати и клишето за Русия, разгърнато красиво, но неубедително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
evtimvz
преди 2 години
Не само изчерпан. Доверието вече НИКОГА няма да се възстанови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още