IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да прави тези ходове?

Това е началото на руска инвазия в Украйна, нямаме намерения да се бием с Русия, смята американският президент

21:53 | 22.02.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

САЩ също отвърнаха на последните ходове на руския президент Владимир Путин в Украйна. На своя пресконференция американският държавен глава Джо Байдън обвини Русия в нарушаване на международното право. „Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да обявява нови т. нар. „страни“ в територия, която принадлежи на неговите съседи?“, заяви Байдън пред медии.

В понеделник руският президент Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният глава изпрати войски в двата района.

Байдън определи това като нарушение на международното право. „Според мен той създава обосновка за завземането на още територия насила и ако чуем речта му от миналата вечер, той създава обосновка да направи много повече. Това е началото на руска инвазия в Украйна, както той индикира и за която потърси разрешение от парламента си“, каза Байдън.

На своята пресконференция Байдън обяви какви ще са санкциите на САЩ срещу Русия. Страната ще наложи ограничения върху руската банка ВТБ и нейно подразделение.

Ограниченията ще забранят на американските финансови институции да обработват трансакции от ВТБ. Това ще прекъсне трансакциите, обвързани с щатски долари. Байдън обяви също, че Вашингтон ще ограничи и търговията с държавния дълг на Москва. „Това означава, че сме отрязали достъпа на руското правителство до западно финансиране“, каза Байдън.

Санкциите, които трябва да забранят на американските банки да търгуват с руски държавни облигации в бъдеще, ще прекъснат достъпа на Москва до западните капиталови пазари, подчерта Байдън. Миналата година правителството на САЩ вече забрани на американските финансови институции да търгуват с държавни облигации на първичния пазар, но не и на важния вторичен пазар.

Байдън бе категоричен, че ако Русия продължи с действията си, САЩ „ще ескалира санкциите“.

Президентът посочи също, че Вашингтон работи с Германия, за да подсигури, че дейността по „Северен поток“ 2 няма да продължи.

„САЩ ще продължат да осигуряват отбранителна помощ на Украйна“, посочи американският държавен глава, като допълни, че вече е разрешил разполагането на американски войски и екипировка, за да се засилят Балтийските страни – Естония, Латвия и Литва. „Нека съм ясен – това са изцяло ходове на защита, нямаме намерения да се бием с Русия“, каза Байдън, но посочи, че САЩ и съюзниците й, че защитават "всеки инч" от територията на НАТО.

По-рано във вторник британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи. Външните министри на Европейски съюз (ЕС) също се споразумяха да наложат санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
*** Отчето ни. Кво кайш? "...БВП по-малко от на Италия, идващо от добив и първична обработка на природни ресурси, точно като в Африка..." БВП ППП на Русия е практически изравнен с този на Германия. Световната банка дава малък превес на РФ. Ако си възможен, поразрови се и ще намериш тия данни. Износът на енергоносители е около 56% от общия износ, а във формирането на БВП е около 9%. Общият износ на РФ е около $400 млрд, а каква е точната сума на износа на оръжие не е ясно, поради значителния брой секретни сделки. Ама кал00ш като тебе откъде да ги знае тия работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Смoтан тp-ол, смяташ ли че като повтаряш по сто пъти измислиците си, те стават истина? Ти не знаеш как се смята БВП, защото нямаш умствения капацитет за това, камо ли да проумееш, че добивната промишленост е незаобиколима основа на иконоимката, поради което това е най-силната стратегически нейна част. Средната продължителност на живота в Русия е нарастнала с ДЕВЕТ години само под управлението на Путин, след спада по времето, когато САЩ бяха "приятели" на Русия и я докараха до просешка тояга, тровейки руснаците с евтина дрога. Руснаците отдавна са извън топ 10 на най-пиещите нации. Заплатите са им много добри при страшната евтиния в Русия, където с 20 лв отопляваш перфектно тристаен апартамент при минус 40 градуса навън. Процентът бедни в Русия е по-нисък, отколкото в Германия, да не говорим за пропаднали страни като Италия, Испания, Гърция, Португалия. Това са фактите, твоите налудни фантазии никого не интересуват. Скрий се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Цялата им стратегия е да си купуват предатели и да нападат слабите. Това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Това е разказ за некадърността на наглоскаски инянки, които, вместо да се възползват от сътрудничество, вечно се стараят да ощетят и ограбят, да натиснат в калта останалите и т.н. (само прочетете отново статията), и налагат сбъркания конкурентен и крадлив модел междудържавни отношения. В резултат, вместо да имат по 7-9% годишен ръст, имат по 2-3 (сравнете с Китай) а (лошите) рашки, отвсякъде в санкции и т.н., успяват да си върнат върхова форма на държавните златовалутни резерви и пак, да НЕ им се дадат. Изобщо, приказка за грешния избор на крадеца, убиеца и измамника, сравнен с нормалните хора.Наглоскаския ке падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 2 години
Путин искаше нова студена война и спусна нова желязна завеса . Това вече съм го живял и помня трагичния му край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
или обратното Подобно нещо в историята на Русия знаеш колко пъти се е случвало Само един пример ще ти дам След интервенцията по време гражданската война когато се изтеглят бити западните държави ,естество късат всички отношения със Съветска Русия това е 20,21 г и 24г началото първите който ги възстановяват, а познай кои ,Великобритания е /ама тогава Великобритания наистина е била Великобритания/,другите моментално след тях До края на24та почти всички страни са с дипломатически и търговски мисии в Русия Ние 34 я прави тая работа и тогава като и сега все втория акъл го чакаме Не забравяй че тогава бой са яли и англичани и французи и американци ама го преглътнали Та сега ли няма ,каво е била Европа тогава, какво е сега ,а и тия от Украйна им писнаха с непрекъснатия рев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Не съм фен на САЩ, но трябва да призная, че са най добрите. Изпоузвайки Украйна, успяха да спрат СП и да разделят Русия от Европа. Върнаха нещата от времето на Студената Война, която завърши с разпад на СССР.. Не съм живял по времето когато Великобритания е била най голямата империя в света и историята и не знам как са успявали да го постигнат, но това което правят САЩ в момента, може да бъде наречено ''изкуството на войната''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
earth1225
преди 2 години
За съжаление, докторът е прав. Русия е страна с велик народ. Но е докарана до положение на зле управлявана газостанция. Дано само не се стигне до война :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
"Джо Байдън: Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да прави тези ходове?Това е началото на руска инвазия в Украйна, нямаме намерения да се бием с Русия, смята американският президент".За информация на невнимателните:1. Преводът е леко сгрешен и звучи сбъркано.2. Байдън би трябвало да знае, че Президент в Русия, за разлика от САЩ, се става С ДИРЕКТЕН ИЗБОР ОТ САМИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ и, съответно, това е най- овластената в РФ фигура.Всичко останало, е пълнеж за страничка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пyттю бил направил Мордор световна сила? Хехеее! Заплати и пенсии по-ниски от Албания и двойно по-ниски от последните в ЕС. Продължителност на живота на мъжете - на средно африканско ниво. Първи по СПИН и по хероинозависими. Държавата му извън центъра на 2 града изглежда като кална клoaка. Спад на бялото население с невиждани темпове. Царящ масов алкохолизъм и безперспективност сред населението. БВП по-малко от на Италия, идващо от добив и първична обработка на природни ресурси, точно като в Африка. Ето я "световната сила", драги зрители, която Пyттю сътвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още