IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС със санкции след действията на Путин

Премиерът на страната Борис Джонсън заяви, че ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи

19:53 | 22.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви във вторник, че страната ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи, включително Генадий Тимченко, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на източноукранските региони Донецк и Луганск, съобщи БНР. В същото време външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия

"Днес Обединеното кралство санкционира следните пет руски банки: "Россия Банк" (Rossiya Банк), "ИС Банк" (IS Bank), "Дженерал банк“ (General Bank), "Промсвязбанк" (Promsvyazbank) и "Черноморска банка за развитие и възстановяване" (Black Sea Bank for Development and Reconstruction), като ние санкционираме и три физически лица с много големи капитали", посочи Джонсън пред британския парламент.

Трите лица, на които ще бъдат наложени санкции са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг.

Генадий Николаевич Тимченко е руски олигарх и милиардер бизнесмен, който е близък до президента Путин. Той основава и притежава частната инвестиционна група Volga Group, специализирана в инвестициите в енергетиката, транспорта и инфраструктурните активи.

Братята Борис Романович Ротенберг и Игор Ротенберг са руски бизнесмени и олигарси, които са съсобственици на групата SGM, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи за захранване в Русия.

"Всички техни активи, които държат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и на засегнатите от санкциите лица ще бъде забранено да пътуват до нашата държава", отбеляза британският премиер по отношение на санкционираните лица.

"Това е първата стъпка от това, което сме готови да направим, и ние държим в готовност разгръщане на допълнителни санкции, ако ситуацията ескалира още повече“, посочи още Джонсън.

Той заяви, че присъствието на руски танкове и персонал в Украйна представлява "подновено нашествие" и предупреди, че Украйна рискува да бъде въвлечена във война "без частица оправдание“.

"Сега трябва да се подготвим за следващите възможни етапи от плана на Путин“, каза той. Според него руският държавен глава "създава претекст за пълномащабна офанзива“.

На този етап обаче санкциите от страна на Обединеното кралство изглеждат доста „символични“, тъй като Великобритания все още не вижда пълномащабна руска инвазия в Украйна.

Затова и някои британски депутати поискаха от Джонсън да бъде по-строг към руските пари, като дори поискаха руските олигарси да бъдат изгонени от Великобритания и руските капитали да бъдат "изринати" от Лондонското сити.

И външните министри на ЕС постигнаха съгласие за санкции

По-късно във вторник външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от БГНЕС.

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в "нарушаване на международното право" и "неизпълнение на поетите от нея ангажименти".

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна заместник-председателят на Еврокомисията Жозеп Борел. "Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари", каза той.

"Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена", каза още френският външен министър, добавяйки, че "няма да има среща с Лавров в Париж в петък".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
2-*** == двама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
BRAVO BORIS !! Санкции срещу 2-*** евреи (Ротенберги) и 1 украинец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
видяла жабата , че коват коня , па вдигнала и тя крак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още