IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневната реч на Путин е историческа за Европа

Руският президент не само проваля мирния процес в Минск, но и връща Студената война

09:07 | 22.02.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

За психолозите Владимир Путин вероятно е пример за теорията, че повтарящата се субективно преживяна фрустрация „Нато! Източно разширяване!“ - почти неизбежно води до агресия. И така, президентът на Русия се представи снощи като воин в Кремъл. Хореографията от последните няколко дни завърши със заплашителна реч, която беше ирационално истeризираща.

Украйна никога не е имала „истинска държавност", каза Путин, тя е създадена от Ленин, а сега е в ръцете на радикали и националисти, управлявана от олигарси - всичко това под опеката на Запада.

С тази „надстройка" путинизмът лесно призна  източните украински региони Луганск и Донецк с многобройните им руски граждани за независими „народни републики" и сключи с тях „мирен договор".

Малко по-късно Путин разпореди влизането на войски в зоната на насилие. НАТО е „плюла“ на опасенията на Москва, каза Путин като признак на разочарованието на един политически аутсайдер. Сега той е считан за агресор в редицата на историческите подстрекатели към война. 

Речта, с която Владимир Путин се опита да оправдае всичко, което доведе Европа до ръба на войната и което все още може да застраши континента, вече напоен с кръвта на две световни войни, беше гневна реч, изпълнена с презрение към Запада, с наранена гордост от миналото величие на Русия, с явни заплахи тя да си върне това, на което според Путин Русия има историческо право.

Толкова много неща се бяха натрупали и сега трябваше да излязат наяве. В лицето на Путин можеше да се прочете гневът му от усещането за несправедливост. Дори Ленин получи своето възмездие за това, че не успя да задържи историческа Русия, пише Торстен Рике в коментар за Handelsblatt.

Историческите повратни точки, които разделят хода на историята на преди и след, обикновено могат да бъдат разпознати само в огледалото за обратно виждане. Има обаче много основания да се смята, че този поврат настъпи в понеделник вечерта.

Путин не само обяви мирния процес от Минск за неуспешен, като призна украинските провинции Луганск и Денецк, но и попари надеждите на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон за мирно решение на конфликта. Фактът, че кремълският автократ постави под въпрос и цялата държавност на Украйна, е лош знак. А заповедта за поход на руските войски към Източна Украйна не закъсня.

Дългогодишните усилия, особено от страна на Германия, за сближаване на Русия с Европа като добър съсед след разпадането на Съветския съюз през 1989 г. също се провалиха. Ще са необходими десетилетия, за да се разчистят политическите отломки от онзи ден и да се подготви почвата за нова т. нар. „Ostpolitik“.

САЩ и ЕС реагираха незабавно на нарушението на международното право от страна на Москва и обявиха строги санкции. Западът няма избор, ако иска да се противопостави решително и ефективно на империалистическия стремеж на Путин към власт. Противно на уверенията си, лидерът на Кремъл не е загрижен само да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО – нещо, което би било много далеч във времето. Путин иска да спре процеса на икономическа и социално-политическа трансформация в Източна Европа. Автократът не може да си позволи процъфтяващи демокрации на прага на дома си.

Това е удар и за европейската икономика. За всички е ясно, че планираната за началото на март видеоконференция на висши германски ръководители с Путин вече не може да се състои. По данни на германската Бундесбанк само германските компании са инвестирали над 24 млрд. евро в Русия. Дори и конкретните икономически щети да не могат да се предвидят, санкциите ще навредят. И това не може да се избегне. Ефективността на санкциите се измерва и с цената, която човек е готов да плати за тях.

В края на речта си, излъчена по телевизията, Путин обвини украинското правителство в Киев за по-нататъшните кръвопролития. Така че опасността от война остава голяма. Много неща в наши дни напомнят за Студената война. Историята се повтаря два пъти, както е казал Маркс - първо като трагедия, после като фарс. С гневната си реч Путин само обърна реда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Ето затова никой не трябва да е на власт повече от десетина години.Много зле се отразява на психиката и връзката с реалността.Най-големият джуджак на планетата уверено поведе Русия по пътя на Съветският съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
А има и хора дето и харесва , но повечето са отявлени алкохолици като Депардйо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 2 години
Чета вестници и уча история. Щандарт е австрийски вестник не немски. Иначе, по отношение на историята - Териториалната цялост на Украйна беше гарантирана в Будапеща през 1994 г. в замяна на отказа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
многодобре
преди 2 години
...а преди тези петстотин години Турциа е била далеч далеч в Азия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ако слушаш Импеraтрицата, човек ще си остане с впечатление че милиони европейци прескачат границата за да емигрират в Клoзeтa нелегално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
нищо не значи... манипулира с лъжи и опорки, както обикновенно! Пинко е известен форумен манипулатор! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 2 години
Интересно ми е да разбера какво мислят поддръжниците на политиката на Путин ако хипотетично Турция издигне тезата ,че България 500 г е била част от нейната държавност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пак ли дрънкаш за писанията на пyттювските *** под статии и се опитваш да ги представиш за "мнението на европейците", бе, лоен плондир? Европейците масово смятаме идила ти Пyттю и управата му за Империята на злото. А тоталната воня и мизерия, идваща оттам мислиш, че е парфюм, ли? Хората в Европа искат да живеят добре, в мир, в нормално общество, точно обратното което предлага кремълския Мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
lava
преди 2 години
Какво искате да кажете с това "ук става въпрос за разрешаване на чисто вътрешен конфликт в рамките на макар и разпадналия се СССР"? СССР или се е разпаднал, или не. Ако се е разпаднал, значи всичко остава в миналото, и трябва да се отвори нова, чиста страница. Повечето нации в един или друг период от историята са имали своите славни моменти - Австро-Унгарска империя, Руска империя, Римска империя, Османска империя, Първа и Втора Българска държава, Александър и т.н. Ако се обръщаме все към миналото, винаги ще намираме поводи за териториални претенции и претенции за влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
многодобре
преди 2 години
Осем години ги чакаха тези уркофашисти да мирясат, но уви. Сега Путин е виновен. И този съйт заприлича на мисирчарник щом реалността не е от значение а само онова което искат хамериканците. Но това минава само за пред американоблизците. Да ви е честит новият ред. Хамерика няма да посмее да се перчи. Няма сили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още