IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС този път изглежда готов да наложи тежки санкции срещу Русия

Общността вероятно ще започне с ограничения за физически лица, но е възможно да стигне и по-далеч

14:44 | 22.02.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Стотици руски политици  и държавни служители вероятно ще попаднат в черния списък на санкционираните лица на Европейския съюз, готви се забрана за търговия с руски държавни ценни книжа, ограничаване на търговски отношения, а като последна стъпка - и санкции за енергийния сектор. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници след срещата на посланиците на държавите от общността в Брюксел.

Според информацията всички единодушно са приели какви да бъдат ответните мерки на ЕС във връзка с признаването на независимостта на Донецката народна република и Луганската народна република от Русия. Първите стъпки ще са санкции срещу физически лица и ще включват забрана за влизане в ЕС, както и замразяване на финансови средства.

Всякакви варианти ще бъдат обсъдени, казва комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс пред  RTBF.

Обсъдените от посланиците мерки включват санкции за всички, които са замесени в незаконното решение за признаване на двете области за независими републки, за банки, които финансират руски военни и други операции на тези две територии, както и ограничения за финансовите и капиталовите пазари. Ограничения могат да бъдат наложени и за търговия с двете самопровъзгласили се републики.

Възможно е да бъдат наложени и допълнителни мерки, се казва още в официално съобщение на Европейския съвет преди срещата на външните министри от общността. Заседанието започва в 16 часа местно време (17 часа българско)

Малко по-рано днес Германия спря процедурата за сертифициране на "Северен поток 2" също в отговор на руските действия.

Министрите на външните работи ще имат спешна среща в Париж този следобед, за да обсъдят детайлите от тези мерки, посочва и AP. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел потвърди, че във френската столица ще бъде взето политическо решение за отговора на ЕС. "Разбира се, този отговор ще бъде под формата на санкции", допълни той.

ЕС нееднократно предупреди за "мащабни санкции" за руската икономика, ако Москва нападне Украйна, но и признава, че има много тесни търговски отношения със страната и зависимост от вноса на енергийни ресурси.
Този път обаче изглежда, че ЕС може да стигне по-далеч от размахване на пръст.

"Искаме да уверим, че каквото и да става, Русия ще усети болка, за да сме сигурни, че Русия няма да има абсолютно никакво желание да го направи отново", коментира ирландският министър по европейските въпроси Томас Бърн.

Все пак не всички държави в ЕС имат еднакви отношения и зависимости от Русия и решението за санкциите може да се окаже по-сложно, посочва Ройтерс. Унгария, Австрия и Италия, които се смятат за най-близките съюзници на Русия в общността, вероятно ще настояват за по-ограничена реакция. Италианският премиер Марио Драги, чиято страна зависи до голяма степен от руския природен газ, призова санкциите да не включват енергийния сектор.

Прибалтийските страни, както и държави от Централна и Източна Европа, обаче настояват за силен отговор, ако Москва прояви военна агресия в Украйна. "Начинът, по който реагираме като Европейски съюз, ще определи нашия характер и всъщност бъдещето на Европа", каза литовският зам.-министър на външните работи Арнолдас Пранкявичюс. По време на среща в Брюксел той поясни, че санкциите не трябва да бъдат символични, ако ЕС иска да спре руския президент Владимир Путин.

Предстои да се види колко далеч ще стигне ЕС, коментира външният министър на Ирландия Саймън Ковъни. "Очаквам, че санкции ще бъдат налагани постепенно, защото всички искат дипломацията да намали напрежението", каза той пред RTE.

Британският премиер Борис Джонсън коментира, че страната му незабавно ще наложи икономически санкции срещу Русия и предупреди Владимир Путин да се въздържа от инвазия в Украйна, допълва още AP.

Според Джонсън Русия тотално е погазила международното право и санкциите на Лондон ще бъдат насочени не само към регионите Луганск и Донецк, самопровъзгласили своята независимост от Киев, но и срещу руските икономически интереси.

Агенцията допълва, че британският премиер ще представи своите предложения пред парламента по-късно днес (22 февруари).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
novata_ikonomika_
преди 2 години
Хубаво е, че на физически лица от руския парламент ще е забранено да влизат в ЕС. Тъкмо няма да цапат с корумпираните си ръце България. А че Путин е диктатор - това го знае всяко хлапе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Ами оправя се икономиката на ЕС много по добре от Руската. Доказва го отново всяка общо достъпна статистика:) А руснаците заместиха само вноса на пилешко, на нищо друго. Както споменах ,в неделя се прибрах от там. И в ресторант и магазините виждах основно телешко от Аржентина и Бразилия. Имаше и някво руско, но като го гледах, не бих го дал и кучето на плаца на фабриката:)Цените на енергията - да проблем са. Да ще ни боли,ако Русия спре износа. Но ще се оправим. Но Русия няма да се оправи със заместването на доходите от тия продажби. Щото миналата година на Китай Русия е продала 17 милиарда кубика газ, а на ЕС почти 180.И ако приемем глупавата ти теза, сме играели на американската гайда срещу ЕС, тогава ще е вярна и тезата,че Путин играе срещу Русия и целя "бял" свят ,в полза на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
А бре тъ.пунгер с какво ни храни Русия бе умплеш! Посочи ми състоялата с внесени в ЕС месо, плодове или зеленчуци от Русия да се посмея на т.ъпотията ти. Русияизнася главно и основно пшеница и то основно за Турция и Египет! Плюс малко слънчоглед и царевица.Русия все още внася огромен дял от зеленчуците си! В недяля се прибрах от Новосибирск. Оромния дял домати, краставици лук, чесън в магазините там са внос. Свинско и говеждо - над 50 % внос. Единствено с пилешкото се оправят сами! За плодове без ябълките, също е почти 100% . ЕС е огромен производител и износител на месо, риба, зеленчуци, плодове и зърнени храни. И най бързата статистическа справка показва,че износа от ЕС на ХВП от 20154 та насам расте . Поне в 15 към 2020та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Айде руските роби, наведете се да оближите руския ботуш хахаха ближете кучета хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
И според теб от 2014 г. Европа и нейната икономика кърти мифки? Растеж викаш, нерукотворен! Индустрията цъфти, производството се развива, дълговете са на изчезване, народите благоденстват... Само спечели Европа от преврата в Украйна, който подкрепи(щото други го организираха - знаем кои). Ами да ти припомня ли какви тука ги пророкувахте за икономиката на Русия сичките оракули и врачки? Глад, мор, ручат нефт... Да, ядат същите *** като българите - според кесията си. Аз ям други неща и руснаците с моите възможности също. Но Русия за времето от 2014 създаде куп индустрии и технологии, които преди внасяше, стана от вносител износител на месо, укрепи си ВПК и армията, да не говорим, че почти си удвои златно-валутните резерви и задържа дълга си до 18% от БВП. В Москва трафикът нарасна с 40% за това време - тези нови коли да не са купувани с въшки? Я ми разкажи нещо за българската икономика и нейните успехи в горните категории - ти поне се въртиш в тази мелница. Аз в моя (вече бившият) бранш, не само в моето предприятие, а и при колеги, освен едно не особено сериозно, но все пак съживяване през 2018-2019, виждам само война за оцеляване! А от 2020 - жив мор! И сега с новите цени на енергията ела да ми разкажеш за реките от мед и масло по улиците на Европа... (Чекай само да си обуем чируката с ловджийскити грайфери, да не ме изпързаляш...;) Айде много молив - живея напоследък през повечето време от годината сред французи и италианци - не чувам "Ода на радостта" из средите, в които си пия ичкиятя... Нали знаеш шопската философия - " Че си запалим къщата, та дано да изгори на Вуте плевнико!" Това правите сичките борци срещу Путин - играете в американската пиеса срещу ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тебе никога няма да ти дойде акълът, щото няма къде - то акъл при акъл отива. Пурко - Русия вече ХРАНИ ЕС - щото той е като бебе и не може сам. Дори ЗЕЛЕНЧУЦИ вече ЕС внася от Русия. А защо ли наскоро ЕС се зъбеше на Русия и я заплашваше със съд, защото САМА си произвеждала огромен набор стоки, които преди е внасяла от ЕС? Днес го казах на учениците си - 12-класници и те изпопадаха от смях !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Явно още не можеш да разбереш, че икономическата тояга я държи Вовата !!! САЩ да заплашват Русия със санкции - донякъде го разбирам. Ама ЕС за заплашва със - ЕС - дето е РОБ на Газпром, това е абсурдно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Ще стане същото дето казваше, че ще стане когато 2014та забранят вноса на западни храни:) Тогава пак едни мрачни ги вещаеше, едни разорени фермери предричаше, едни комбайни щяха да сринат Европейските столици :) Е стана обратното. Европа от тогава увеличи износа си на храни с поне 15 към 2920та %, а руснаците - ядът по скъпа и по некачествена храна от всякога.Сега сериозно - ако Путин направи описаното - Европа ще има проблеми. Но за година 2 ще ги реши 37 % от газа за Европа все ще се намери, кой да го достави за 2 г..15 % от петрола също Ами *** какво ще прави без парите от тия Суровини :) И не ми пробитвай елементарната мантра, че *** ще продава на Китай вместо на ЕС и така ще се оправи. Не минава пред мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Мене обаче една мисъл не ми дава мира: ами ако Пу тя земе да се обиди и въведе контра санкции и спре едностранно сичките търъби и патоци, сичкото нефт, метали, дървесина, пшеница и квот там си има за продаване, щото е разбрал, че така или иначе това е целта на американците и британците и неизбежно ше му ги въведат, ама когато на тех им е удобно? Ако реши да не чека да го санкционират, а се самосанкционира? Кво ли ше стане? Я да видиме профайлърите-ан ал лиз атори кво ше споделят за такъв сценарий? Бойчо, ти проигравал ли си го като "вариант"? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Прочетох санкциите и пак дежурните кухи глупости.....санкции на физически лица и замразяване на активи. Добре бе кои ще е тоя *** дето участва в управлението на Русия и имайки в предвид развитието на ситуацията от 2014 насам ще продължава да държи активи в САЩ, Великобритания , ЕС и да чака с интерес да види кога ще му ги откраднат ? Пълни глупости ми се струва това ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още