IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС този път изглежда готов да наложи тежки санкции срещу Русия

Общността вероятно ще започне с ограничения за физически лица, но е възможно да стигне и по-далеч

14:44 | 22.02.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Стотици руски политици  и държавни служители вероятно ще попаднат в черния списък на санкционираните лица на Европейския съюз, готви се забрана за търговия с руски държавни ценни книжа, ограничаване на търговски отношения, а като последна стъпка - и санкции за енергийния сектор. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници след срещата на посланиците на държавите от общността в Брюксел.

Според информацията всички единодушно са приели какви да бъдат ответните мерки на ЕС във връзка с признаването на независимостта на Донецката народна република и Луганската народна република от Русия. Първите стъпки ще са санкции срещу физически лица и ще включват забрана за влизане в ЕС, както и замразяване на финансови средства.

Всякакви варианти ще бъдат обсъдени, казва комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс пред  RTBF.

Обсъдените от посланиците мерки включват санкции за всички, които са замесени в незаконното решение за признаване на двете области за независими републки, за банки, които финансират руски военни и други операции на тези две територии, както и ограничения за финансовите и капиталовите пазари. Ограничения могат да бъдат наложени и за търговия с двете самопровъзгласили се републики.

Възможно е да бъдат наложени и допълнителни мерки, се казва още в официално съобщение на Европейския съвет преди срещата на външните министри от общността. Заседанието започва в 16 часа местно време (17 часа българско)

Малко по-рано днес Германия спря процедурата за сертифициране на "Северен поток 2" също в отговор на руските действия.

Министрите на външните работи ще имат спешна среща в Париж този следобед, за да обсъдят детайлите от тези мерки, посочва и AP. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел потвърди, че във френската столица ще бъде взето политическо решение за отговора на ЕС. "Разбира се, този отговор ще бъде под формата на санкции", допълни той.

ЕС нееднократно предупреди за "мащабни санкции" за руската икономика, ако Москва нападне Украйна, но и признава, че има много тесни търговски отношения със страната и зависимост от вноса на енергийни ресурси.
Този път обаче изглежда, че ЕС може да стигне по-далеч от размахване на пръст.

"Искаме да уверим, че каквото и да става, Русия ще усети болка, за да сме сигурни, че Русия няма да има абсолютно никакво желание да го направи отново", коментира ирландският министър по европейските въпроси Томас Бърн.

Все пак не всички държави в ЕС имат еднакви отношения и зависимости от Русия и решението за санкциите може да се окаже по-сложно, посочва Ройтерс. Унгария, Австрия и Италия, които се смятат за най-близките съюзници на Русия в общността, вероятно ще настояват за по-ограничена реакция. Италианският премиер Марио Драги, чиято страна зависи до голяма степен от руския природен газ, призова санкциите да не включват енергийния сектор.

Прибалтийските страни, както и държави от Централна и Източна Европа, обаче настояват за силен отговор, ако Москва прояви военна агресия в Украйна. "Начинът, по който реагираме като Европейски съюз, ще определи нашия характер и всъщност бъдещето на Европа", каза литовският зам.-министър на външните работи Арнолдас Пранкявичюс. По време на среща в Брюксел той поясни, че санкциите не трябва да бъдат символични, ако ЕС иска да спре руския президент Владимир Путин.

Предстои да се види колко далеч ще стигне ЕС, коментира външният министър на Ирландия Саймън Ковъни. "Очаквам, че санкции ще бъдат налагани постепенно, защото всички искат дипломацията да намали напрежението", каза той пред RTE.

Британският премиер Борис Джонсън коментира, че страната му незабавно ще наложи икономически санкции срещу Русия и предупреди Владимир Путин да се въздържа от инвазия в Украйна, допълва още AP.

Според Джонсън Русия тотално е погазила международното право и санкциите на Лондон ще бъдат насочени не само към регионите Луганск и Донецк, самопровъзгласили своята независимост от Киев, но и срещу руските икономически интереси.

Агенцията допълва, че британският премиер ще представи своите предложения пред парламента по-късно днес (22 февруари).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Прочетох санкциите и пак дежурните кухи глупости.....санкции на физически лица и замразяване на активи. Добре бе кои ще е тоя *** дето участва в управлението на Русия и имайки в предвид развитието на ситуацията от 2014 насам ще си държи активи в САЩ, Великобритания , ЕС ? НПълни глупости ми се струва това ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
petrg5s
преди 2 години
Сега ще им зачервят *** с икономическата тояга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
"ЕС този път изглежда готов да наложи тежки санкции срещу Русия". . . . Аз като живял доста повече от аудиторията тука, съм научил от реалния живот една важна житейска истина: нищо не е така, както изглежда... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Много ни се иска, ама не ни стиска... Тоя филм е гледан вече... " ... готви се ... ала бала ... , а като последна стъпка - и санкции за енергийния сектор." Е оти последна стъпка? Я като първа стъпка да е това! Нали искате мноо да го заболи Пу тя от санкциите? Удри у главу, да почнат да си ядат колашниците от глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
ЕС този път изглежда готов да наложи тежки санкции срещу Русия == Ама вЕрно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
ZTHK
преди 2 години
"Искаме да уверим, че каквото и да става, Русия ще усети болка, за да сме сигурни, че Русия няма да има абсолютно никакво желание да го направи отново", коментира ирландският министър по европейските въпроси Томас Бърн." Лошото за тях (т.нар. европейци) е, че руснаците вече знаят, че могат да разчитат само на болка от тяхна страна, но не и на разбиране - те истинските подпалвачи на войни и конфликти, а руснаците се защитават от тяхната безпределна, алчна, перверзна агресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още