IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите вероятни сценария на Путин за Украйна

За Запада най-вреден ще е планът без ясна цел освен постоянната дестабилизация на съседната страна

13:55 | 22.02.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Проиграването на сценарии е част от инструментите на политиката - от глобалното планиране на бъдещето в ООН до проектирането на обходен път в дадена област. Но в момента проиграването на сценариите е на най-високо ниво от дълго време насам - заради руското укрепване в Донбас и по украинската граница.

Военни, експерти по сигурността, експерти по Русия, дипломати - никой не може да предвиди крайната цел на евентуална операция от руските сили въз основа на разположението на войските и числеността на частите. Изявленията на президента на САЩ Джо Байдън за предстоящо нападение срещу цяла Украйна или на държавния секретар Антъни Блинкен за конкретни сценарии за война миналия четвъртък пред Съвета за сигурност на ООН дадоха представа за разузнаването на американските служби. Загадката за политическата цел на руския президент обаче остава макар да може да се смята за сигурно, че Русия иска да изключи окончателно сближаването на Украйна със Запада и най-вече с НАТО, пише в свой анализ германският Süddeutsche Zeitung.

Във военно отношение има три сценария

От военна гледна точка експертите вече говорят за три сценария. Разполагането на до 190 хил. войници дава възможност за широкомащабно нахлуване с подкрепата на всички видове въоръжени сили. От границата с Беларус до столицата Киев например по суша са около 220 км. САЩ очевидно са прихванали информация, че инвазията може да започне с електронна атака срещу системите за комуникация и снабдяване, последвана от ракетна атака срещу столицата и накрая - от сухопътна инвазия.

Въпреки това, с площ от 603 500 квадратни километра, Украйна е почти два пъти по-голяма от Германия и над пет пъти по-голяма от България и не може да бъде окупирана за постоянно дори с толкова много войници. Ето защо експертите предполагат, че при един широкомащабен сценарий Русия може да използва река Днепър като естествена сухопътна граница и да окупира територията на изток от нея. Възможно е също така широкомащабната атака да послужи само за сваляне и изгонване на правителството и след кратка военна интервенция Украйна да бъде контролирана от марионетно правителство.

При всички тези сценарии военните наблюдатели предполагат голям брой жертви, сериозна бежанска криза и най-вече бързо разрастващо се съпротивително движение, което ще действа в нелегалност срещу руските въоръжени сили. Това би довело и до голям брой жертви от руска страна, което президентът Владимир Путин вероятно би искал да избегне по вътрешнополитически причини.

При втория вариант площта на територията, която ще бъде окупирана, ще бъде значително намалена и въпреки това ще доведе до разделяне на Украйна. Русия би могла да се интересува не само от официалното признаване на сепаратистките райони и от тяхното военно обезпечаване, както се случи снощи. Признаването открива очевидната правна възможност да се отговори на молбата за помощ от тези така наречени републики и да се изпратят войници.

Освен тази сериозна стъпка в международното право експертите предполагат, че могат да бъдат анексирани и допълнителни територии от вече разделените области в Източна Украйна, включително и поради промишленото им значение. Политическият претекст за подобна възможност вече се създава в руските медии, където се говори за наемническа дейност срещу Русия.

След анексирането на Крим през 2014 г. се появиха и спекулации, че Русия може да има интерес от сухопътна връзка по крайбрежието през град Мариупол с полуострова. Пристанищният град Одеса, разположен между Кримския излаз на изток и контролираната от Русия молдовска област Приднестровие на запад, ще бъде практически обграден.

Третият план е може би най-сложният, защото няма ясна цел - освен постоянната дестабилизация на Украйна. Според него Русия ще продължава серията си от удари срещу страната: кибератаки, дезинформация, малки паравоенни настъпления, нападения, политическа инфилтрация - всичко това съпътства признаването на отцепническите територии.

Може би атаката срещу Украйна вече е започнала?

Наблюдаваните досега действия на руското ръководство сочат към втория или третия сценарий: Москва повтаря плана за действие, който вече доведе до отделянето на Южна Осетия от Грузия през 2008 г. - до "евакуацията" на местното население. Още преди войната в Грузия жени и деца, по-специално от Южна Осетия, са извеждани от кризисния район, понякога под принуда, предполага се, че и срещу заплащане, за да се внуши, че те бягат - само за да се извърши след това военна намеса под претекст, че населението трябва да се защити.

През последните седмици американските политици, а също и генералният секретар на НАТО, неведнъж оповестиха тази тактика. Миналия петък например уж беше извършено нападение срещу автомобил на началника на полицията на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Находчиви изследователи в мрежата бързо откриват, че в случая е бил пожертван само стар военен джип с правилния регистрационен номер. Действителният автомобил на командира, руски джип УАЗ, продължи да се движи по улиците.

Западните държави ще имат най-големи проблеми именно с този сценарий. Не е пределно ясно как точно се определя прагът за нахлуване. Самият президент на САЩ Байдън заяви на пресконференция на 19 януари, че „ще видите дали Русия ще бъде подведена под отговорност, ако нахлуе. Едно е дали става дума за незначително посегателство и да спорим какво правим или не правим". Точно това е спорът, който се разиграва в момента: ако вече става дума за голяма инвазия, признаването на двете републики вече заслужава най-сериозни санкции. Украинските политици са съгласни с това. Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба също повтори на срещата на колегите от ЕС в Брюксел в понеделник, че страната му отдавна е обект на нападения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Мечтите са безплатни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
wart
преди 2 години
Докато в Киев на власт са предателите и Бандеровците както за Украинският народ така и за Русия няма да има ни мир ни спокойствие."""Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Стенси
преди 2 години
Скоро ще стане "непогода" и "распутица" и руските пешаци ще влязат в ролята на "немецкие захватчики" през есента на 1941 г. Възраждането на партизанството и бързите удари на украински части ще накарат историците да си спомнят нахлуването на Наполеон в Украйна, но сега с обратен знак. Историята учи, че никой не се учи от историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Ти остави руските ,то в украинските няма толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
жътва е :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
На Бойчето са му спуснали да преизпълни петилетният план :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Бойчо, днеска строши рекорда по статии за Русия! В руските медии нема толкова публикации бре, човек! Заслужава ли едно жуже с неговата кална държавичка с икономика колкото Видински окръг и армия от алкохолици с ръждясала техника толкова пяна? И нема нужда да се мъчиш ти персонално, да фърляш боб за ходовете на Пу тя и да кроиш сложни сценарии - тука си отглеждаш цела рота професионалисти-профайлъри по раша - дай им думата и ше получиш целата картинка! Само копи-пейст от коментарите им в околните теми и сичко ше се изясни... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още