IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросът е продължава ли Путин да мисли като лидер от 19 век

Ако е така, той би повярвал, че едно масово кръвопролитие в Украйна е оправдано, за да се „обедини“ руската нация

11:03 | 22.02.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ангела Меркел веднъж описа Владимир Путин като лидер, използващ методи от 19 век в 21 век. Това, което бившият германски канцлер имаше предвид, беше, че лидерът на Русия е човек на войната и национализма в епоха, уж дефинирана от закони и глобализация, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Меркел отправи коментара си, след като Русия анексира Крим през 2014 г. Сега правителствата на САЩ и Великобритания предупреждават, че Путин е готов да започне „най-голямата война в Европа от 1945 г. насам“, като започне много по-мащабна инвазия в Украйна, включваща пряка атака срещу нейната столица Киев.

Този уикенд голяма част от западния политически елит се събра в Германия за Мюнхенската конференция по сигурността. Наред с напрежението и предчувствието една от доминиращите емоции на показ беше простата недоверчивост.

Много дипломати и политици, предимно европейци, все още отказват да повярват на разузнавателните сводки, идващи от англосферата. Възгледът на скептиците като цяло беше, че боевете ще останат ограничени до Източна Украйна. Те предполагат, че целта на Путин е да упражни политически, икономически и психологически натиск до точката, в която украинското правителство се срине: или Западът направи огромни дипломатически отстъпки.

Има различен вид недоверие сред тези, които са убедени, че Путин е напът да разгърне пълномащабна, кървава инвазия, насочена към сваляне на украинското правителство. Един високопоставен политик споделя следното по време на разговор със свой американски колега за задаващата се война: „И двамата направихме пауза и казахме: Не мога да повярвам, че водим този разговор“.

Тези разговори наистина съдържат объркващи и тревожни сценарии. Западните функционери смятат, че ако руските военни атакуват или обкръжат Киев, те вероятно ще използват бруталната тактика, която Путин приложи в Чечня и Сирия. Това би означавало масово разполагане на артилерия и въздушни сили - и възможност за над 50 000 военни и цивилни жертви само за една седмица. Как стигнахме до тук?

Има краткосрочни и дългосрочни отговори на този въпрос. В краткосрочен план Белия дом бе убеден, че войната е вероятна още отпреди Коледа. Оттогава усилията на администрацията на Байдън са насочени към опити да откаже Путин, като даде да се разбере, че той ще плати висока икономическа и дипломатическа цена. Американците винаги са били песимистично настроени по отношение на тези си шансове си за успех, но бяха решени да опитат.

Правителствата на САЩ и Обединеното кралство смятат, че решението за атака е взето миналата седмица. Те отчитат възможността руснаците да блъфират, като част от кампания за психологически натиск. Но самият обем на подготовката, който виждат, ги убеди в обратното. Решението за война трябва да бъде разпространено в руската система. Не може да се скрие. Наблюдават се и нервни разговори сред руските военни, които вярват, че ще влязат в битка.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 2 години
Случаят Украйна си е чиста хибридна война в която САЩ играха тъпо и малоумно.РЕЗУЛТАТА"Цената на горивата скочиха до 94 долара за барел.Европейската икономика се срива с тези цени на енергоноситилите.Доналд Тръмп: Планът на Путин за Украйна е гениален.Е как няма да е - пълни си хазната с горници за които не е и мечтал, а *** Байдън и скапаната му инфантилна администрация всеки ден повтарят една и съща глупост : РУСИЯ НАПАДА УКРАЙНА !!ДА , ама още не я е нападнала и едва ли и трябват 50 милиона подобн на нас непрокопсаника които трябва да храни.СКОРО И УКРИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ СА ГИ ХРАНИЛИ С ЕДНИ ИЗМИСЛЕНИ ЕВРОЙСКИ НАДЕЖДИ ЗА ЕДИН ПО ДОБЪР ЖИВОТ В ОТВЪДНОТО. Европа трябва да спасява себе си , а не някакви подобни на нас украински сополанковци от които няма никаква нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Байдън се е взел за император, м-да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
"...Властта в Украйна и западните държави отказват да признаят това волеизявление на народа и въведоха санкции спрямо Русия..." Ми пееераси, сър... Те и на калъп да ги хванеш, пак няма да признаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Стоене, *** вярно ли? Ами че то е ясно защо, защото другите искат онова, което има той. Няма да им го даде, бъди сигурен. Да, иска им се. Ама нъцки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Кво мислене бе, той май е приключил с таз дейност.Така се получава,като оставите някой на власт повече от десетина години.Много зле влияе на психиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 2 години
'епоха, уж дефинирана от закони и глобализация' . Мдаааа, в БГ глобализаторите копаят златото ни от Челопеч без пари. Путин ги отряза от такива огромни грабежи. И изведнъж стана лош :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
И аз немам грижи - дал съм ги на жената да ги стопанисва. При нея грешки не стават... ;) Затова и ми е широко около врата и чат-пат поглеждам тука да се информирам за международната обстановка, че моите източници не са така дашни... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
ZTHK
преди 2 години
"Крим и Симферопол влязоха в състава на Русия в резултат на референдум, проведен през март 2014 г. Присъединяването беше подкрепено от 96,77% от населението на полуострова (1 233 002 човека). Властта в Украйна и западните държави отказват да признаят това волеизявление на народа и въведоха санкции спрямо Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 2 години
Тй за моите кинти не се къхари , аз си се кахъря достатъчно. Гледай твоите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Имам оферта към всичките русофилченца тук - купувам им морските имоти в Египет, плащам в рубли :) Побързайте, цената намалява с 10%. Седмично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още