IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изпълни задачата на Байдън - да обедини Запада

Русия предизвика това, от което се страхуваше - Запад, който демонстрира решителност

12:43 | 06.02.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Толкова за пренасочването на Америка от Атлантика към Индо-Пасифика. Настоявайки за отстъпки, които шокираха разделена и лутаща се Европа, руският президент Владимир Путин обедини Запада зад лидерството на САЩ. Изминаха години, откакто това можеше да бъде изречено. Русия предизвика това, от което се страхуваше - Запад, който демонстрира нещо подобно на решителност. В резултат на това американският президент Джо Байдън сега се озовава на фронтовата линия на две потенциални студени войни, една в Източна Европа и друга - в Южнокитайско море, пише Едуърд Люс за Financial Times. 

Това не беше сценарият, който Байдън беше планирал. Той дойде на поста, като обеща да преориентира външната политика на САЩ на изток. Разбира се, той отдаде дължимото на европейските партньори на Америка, които въздъхнаха облекчено, че са третирани отново като приятели след четири години омаловажаване от бившия президент Доналд Тръмп. Но те скоро разбраха, че Байдън има предвид нещо различно под лозунга „Америка се завърна“ от това, което искаха. Подобно на Тръмп, Байдън беше фокусиран върху Китай. За разлика от Тръмп, той искаше Европа да му помогне в този нов индо-тихоокеански фокус.

Грубото събуждане на Европа започна миналото лято, когато САЩ внезапно напуснаха Афганистан без съгласието на своите съюзници от НАТО. Подобно на вече изчезналата Афганистанска национална армия, партньорите на САЩ от НАТО разчитаха на американската въздушна и логистична подкрепа, за да оперират в Афганистан. Те обаче бяха оставени да си мислят, че тяхното мнение има малко значение за Байдън, въпреки топлата му реторика. Последвалата катастрофа в Кабул засегна всички.

Байдън усложни проблема, като не успя да предупреди французите за новата сделка за атомни подводници между Австралия, Великобритания и САЩ, споразумението Aukus, няколко дни след като талибаните си възвърнаха контрола над Афганистан. Ако някога е имало момент Русия да използва западното разединение, той бе тогава. Но Путин прекали с реакцията. За разлика от миналото лято, американските официални лица бяха усърдни в консултирането и изслушването на своите европейски колеги.

Сега Байдън е изправен пред две неотложни предизвикателства. Първото е дали той може да предложи на Путин начин да отстъпи без да губи престижа си. Алтернативата е конфликт в Украйна, който може да засенчи зверствата в бивша Югославия от 90-те години. С 40 милиона души, мнозинството от които искат да се присъединят към НАТО, Украйна не е Босна или Хърватия. Тя е два пъти по-голяма от Германия и има по-голямо население от Полша. По-подходящо сравнение би било гражданската война в Испания през 30-те години на миналия век, когато външни сили, както фашистки, така и комунистически, използваха проксита, за да се бият помежду си. Дори Путин би пребледнял пред такава реалност.

Това е мястото, където дипломатическата изобретателност на Байдън ще бъде изпитана и може да се окаже, че липсва. Ако, както е консенсусът във Вашингтон, Китай представлява по-голямо стратегическо предизвикателство за САЩ, Байдън в крайна сметка трябва да намери начин да поиздърпа Русия от прегръдката на Китай. Екзистенциалната реторика за глобална битка между автокрацията и демокрацията само ще приближи Москва до Пекин. Тя също така ще изнерви много от наскоро успокоените европейски съюзници на Байдън. На някои от тях не им е комфортно да говорят за манихейско противопоставяне между светлината и тъмнината.

Не че Украйна е модел за демокрация. Според базираната във Вашингтон организация Freedom House страната е само „отчасти свободна“ и е с по-нисък рейтинг от унгарската „нелиберална демокрация“ и други демокрации с недъзи, като Сърбия, Колумбия и Сиера Леоне. Украйна всъщност се нарежда малко след Индия, която администрацията на Байдън провъзгласи за демократична крепост срещу авторитарния Китай. Ако Байдън даде приоритет на този аршин, външната му политика е обречена на объркване и обвинения в лицемерие. Езикът му също така отчуждава относително надеждни приятели като Сингапур и Обединените арабски емирства - държави, от които Америка има нужда на своя страна.

Кризата в Европа предлага на Байдън изясняващ изход от реторическия капан, който той сам си постави. Принципът, който е заложен, е суверенитетът на Украйна. Нейните граници трябва да бъдат не по-малко неприкосновени, ако тя промени политическата си система. Разбира се, светът би бил по-добро място, ако демокрацията процъфтява навсякъде. Но най-новата история би трябвало да е изяснила на САЩ рисковете от провъзгласяването на тяхната мисия за всеобща свобода. От друга страна, почти всеки е съгласен със светостта на границите. Заплашвайки суверенитета на Украйна, Путин направи нещо, което Байдън не би могъл да постигне сам - да обедини Запада. Това дава на американския президент предимство, което той не бива да пропилява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Разбира се, че си много по-смарт и образован, повече си видял и разбираш повече от мене - за хора с твоето его това е по дифолт. В собствените си очи си просто недостижим, а това, че още живееш като изполичар-заплатаджия и сменяш по трима работодатели годишно, е заради такива като мене. Но ти си чудо на природата, нищо, че само ти си го знаеш... Като те чета от неколко години и все един виц ми се проектира в съзнанието - ще ти го споделя, че съм в настроение: заекът отишъл на животински публичен дом и поискал екзотична мацка. Мадам Лиса се позачудила, помислила и му дала билетче за стая Но. 7. Влиза Зайо, а вътре на леглото се навила една боа. Докато Зайо се настройва, боата го гледа и се чуди: това вечерята ли ми е, или е клиент? Решила, че е вечерята и го глътнала. След малко, обаче, се зачудила - брей, ако беше клиент, еб ати проблема! И го повърнала за всеки случай, та да провери. А Зайо се поизтупал, поизтръскал и се изокал: "Еб ати мин ета!"... Та и ти така - може да си в го вната, ама винаги да си "отгоре"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
или по стара руска традиция ... дето ниското фалшивицира всички избори, даже го е страх от опозицията! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Хахахахах, каква е тая комична статия? Затова ли всеки ден четем статии със заглавия: "Може ли да се вярва на Макрон" или "Германия - най-слабото звено в НАТО"? Първо се видя, че НАТО не смее да воюва с Русия. После се видя, че не смеят да и наложат и сериозни санкции. Обединени били зад САЩ - зад едно склеpoзирало дядо? Вярно ли? Тия, дето най-много скачат на Русия, го правят от отчаяние. Рейтингът на чучулото вече е на безумно ниски нива - ако след месец има избори в САЩ и Путин участва срещу дедото, ще го отнесе - разбира се, ако изборите не се фалшифицират според новата американска традиция. Другото най-побесняло пинчерче - е Рошавия - дето вече и децата в Британия му искат оставката !!! Тия двама ***-0ти скачат на Русия от отчаяние, за да прикрият вътрешния си провал. А когато Путин и Главния китайски човек открито обявиха съюз, "великият запад" колективно напълни памперсите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
малииии къв анализ, сам и само да си легитимира некадърноста си... Моята глава е ясна кво има, не един път съм те правил на 5 стотинки, по всякви теми... ае бегай да вариш вода и да дестилираш изотопи, още ме напушва смях като се сетя кви неукости пишеше, хахахахаха! А това че партията ти е дала бизнес... еми имал си връзки дали са ти... кво сега да го върнеш ли?Само не ми се прави на много велик, че всички сте такива... партийни кадри с деца в САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Нали затова надничаш тука - за да се научиш как да правиш повече кинти....Тук не е място на което може да се информирам, това тук е новинаро-политически сайт.. това че се казва инвестор е само за камуфлаж! В интернет, никой не е анонимен, Мази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
valentino29
преди 2 години
"Путин изпълни задачата на Байдън - да обедини ЗападаРусия предизвика това, от което се страхуваше - Запад, който демонстрира решителност"Заглавието определено няма нищо общо с реалноста.Истерията е слабост.Много по лено е да елеминираш глутницата като я вкараш в празната кошара барабар с водача ,отколкота да гониш вълците един по един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
В общи линии, а и в съвсем конкретни, сичко в главата ти е "майя" - от санскрит - илюзия, измама, грешка на разума... В този твой съкровен, но измамен вътрешен свят са както моите шоколадови внуци и моята пяртийна и бизнес кариера, така и твоето образование и квалификация, професионална позиция, така и целият ти сбъркан светоглед. Виждаш и усещаш, че нещо не е както го искаш, но не гледаш към себе си, а навън и там търсиш причините. Не ги намираш и си ги генерираш с помощта на егото, а то е изцяло "майя"... ;) И така ти минава животът в илюзии. Така и внуци нема да видиш, щото първо требва да построиш реална къща, после да навириш реално копие, да намериш жена, да направиш 2-3 деца, да ги изгледаш и изучиш, да ги възпиташ и осигуриш, а това сичкото не става в интернет - ше разбереме, че си се захванал сериозно, когато изчеднеш от тука ... И когато децата ти са вече в университета, пак ела тука да си говорим за внуци и какви са на цвят - аз ще ти покажа моите, ти твоите и вече ще си ми на нивото вече да ми прайш обективни анализи... Щото аз всичко това вече го бях направил, когато се "запознахме" с тебе тука, но ти тогава обикаляше по интервюта за работа, живееше под наем и родителите ти от Видин те хранеха, но и тогава пак устата ти с един самосвал го вна не можеше да бъде напълнена и ми правеше анализи... ;) Договорились? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Расовите домашни кучета са лоялни на един стопанин. По миярът върти опашка наред и ляга на секи за почесване по корема с крак... ;) :lol: И при хората е така - като си знаеш и си гониш интереса, държиш се за него и нещата ти се получават. Когато чекаш некой да се сети за тебе и да те "оправи", цел живот са ти виновни сички, дето са се оправили, ама тебе не са те оправили... ;) :lol: Партия, мартия... ПарАта ебавамамата на фукарАта... ;) Нали затова надничаш тука - за да се научиш как да правиш повече кинти, а не да утрепаш работното време в дрищене на глупости и правене на персонални профили? Или викаш, друго си е в компанията на другия "уинър и удачник" да размахате митичното си образование и АйКю тука, та и вас да ви видят, че ви има некъде ... там... ;) Ама много сте анонимни бре, така и баба знае - така на клавиатурата сички сте гоуеми, честни, информирани и успешни... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
повеето са тъъъпи, но има няколко дето са станали хора заради партията и русия... примера отдолу, пак е тъъъп, но от под вид - селски тарикат! Дядо му се е усетил на време и е станал приятел с превратаджиите .. и от тогава тече мед и масло за фалимилята му! Университет уреден, шефско място уредено, с идването на новото време - бизнес подарен!... Кажи ми такъв човек как да хапе ръката която 3то поколение го храни? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ако беше лузър, щеше ли да ожениш дъщерите в Америка за цветнокожи ? :):) ... топ си, завиждам ти за шоколадовите внуци, най после има шанс някой от родата да те задмине по акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още