IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстраняването на Русия от Swift не би изолирало страната финансово

Но не би било и толкова безполезно, макар и много далеч от ефекта на евентуално прекъсване на руските доларови трансакции

10:54 | 02.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Атомното оръжие е единственият истински, но немислим, вариант във война. Въпреки това някои политици и спецове смятат, че изключването на Русия от междубанковата платежна система Swift е подобен инструмент в арсенала на Запада. Той би бил недостатъчен обаче, пише Джонатан Гутрие за Financial Times. 

Около 100 000 руски войници са струпани на границата с Украйна. Те може скоро да удължат пълзящата инвазия, която Русия започна през 2014 г., когато анексира Крим. САЩ и ЕС нямат много кураж да се противопоставят на това по военен път. Икономическите санкции биха били по-безопасно наказание.

Отстраняването на Русия от Swift е популярна заплаха. Наскоро Борис Джонсън, обсаденият премиер на Обединеното кралство, похвали тази форма на прекратяване на приятелството като „мощно оръжие“. След него Европейската централна банка предупреди кредиторите от ЕС да се подготвят. Американските законодатели изготвиха законопроект, целящ осъществяването на тази заплаха.

Пълното име на Swift е Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Международна междубанкова общност за финансова телекомуникация – бел. прев.) Това подчертава задоволителнoто ниво на отлъчване, свързано с отстраняването на Русия. Но също така загатва за недостатъци в тактиката. Първо, Swift не е пълномащабна разплащателна мрежа. Нито пък, както понякога се твърди, е обикновена система за обмяна на съобщения. Вярно е, че основната му програма се състои от около 42 милиона криптирани инструкции, които 11 500 потребители в 200 държави обменят ежедневно, за да координират плащанията. Но тези послания въплъщават нещо по-възвишено: взаимно доверие, основано на общи стандарти.

Отстраняването на Русия от Swift не би изолирало страната финансово, както сочат привържениците му. Но не би било и толкова безполезно, колкото смятат опонентите му.

Санкцията би имала „смразяващ ефект“, по думите на Харли Балзър, почетен професор в Джорджтаунския университет, обезкуражавайки някои западни банки от руски сделки. Други ще продължат да изпращат и получават плащания на и от руски контрагенти.

Руската платежна система остава до голяма степен вътрешна. Трансграничните сделки вероятно биха включвали имейли, анахронични телекси или факсове. Руските бизнесмени казват, че това би било тромаво, бавно и несигурно, но ще работи през по-голямата част от времето.

Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
А ако руснаците поискат износът им да се плаща в рублички? Какво правим? Апропо - и ЕС, и САЩ имат ОТРИЦАТЕЛЕН търговски баланс в бизнесът си с Русия. Това говори много на мислещите. Как санкциониращите ще плащат на Русия за доставките, без които ще рухнат за нула време? Русия има достатъчно независима икономика и достатъчни резерви, за да устои, докато самите санкциониращи започнат да я молят за милост !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
Ами кой ще вземе рублите им ако после не можеш ги менка за долари/евро ? Аз не хих ги взел , а ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 2 години
споко, от там има един къс малооуник дето се грижи това да не се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Тия малоуници зорлем ще направят руснаците пак велика сила, голяма работа, че ще им спрат достъпа до зелената *** папиер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
national power
преди 2 години
Боже Боже то освен да се смее човек на западната немощ друго не остана.Пълна излагация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още