IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия си остават важни, въпреки че и Западът ще пострада

Те са част от стратегия, която включва дипломатически разговори и усилия за увеличаване на военните разходи за Москва от евентуална инвазия в Украйна

18:06 | 04.02.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нежелаейки да рискува военен сблъсък с ядрена Русия, Западът разчита до голяма степен на заплахата от санкции, за да възпре Москва от нахлуване в Украйна. Добрата новина е, че САЩ разработват пакет от строги мерки и убеждават някои неохотни съюзници от ЕС да се присъединят. По-малко добрата е, че те едва ли ще бъдат достатъчни сами по себе си, за да убедят президента Владимир Путин да отстъпи, така че Западът трябва да се подготви за болката както от собствените си ходове, така и от руските ответни удари, пише Financial Times в редакционен коментар.

Ако Русия нахлуе, САЩ и европейските им съюзници се готвят да забранят на нейните кредитори да конвертират рубли в долари и да ограничат вторичната търговия с новоиздаден руски дълг. Въпреки че изключването на Русия от системата за междубанкови разплащания Swift изглежда илюзорно, други планирани стъпки биха могли да нанесат значителни щети на нейните банки и финансова система. Вашингтон също така лансира блокиране на износа на някои чувствителни технологии, съдържащи американски компоненти, за Русия, което ще удари нейната оръжейна и авиационна индустрии и дори някои потребителски продукти. Новите руски енергийни проекти могат да бъдат лишени от достъп до западни технологии и капитали. Газопроводът "Северен поток 2" до Германия изглежда все по-вероятно да бъде спрян.

Вашингтон също заплашва да наложи санкции на магнати и функционери, близки до Путин, запорирайки техните имения и банкови сметки на запад. Белия дом подтикна Обединеното кралство, чиято подкрепа е жизненоважна предвид ролята на Лондон като център за руските пари, да подготви подобни стъпки.

Русия обаче изгради защита срещу санкциите, откакто Западът взе мерки по повод агресията й срещу Украйна през 2014 г. Кремъл притисна олигарсите да репатрират капитали през 2015 г. и забрани на висши служители да държат активи в чужбина. Москва е натрупала златни и валутни резерви за над 620 милиарда долара, като вече само една шеста от тях са в долари. Свръх приходите от петрол и газ се трупат в държавен фонд в размер на 190 милиарда долара. Държавният дълг е само 20% от БВП.

Москва освен това има невоенни начини да отвърне на удара, а и засили лоста, който упражнява чрез зависимостта на Европа от руския природен газ (40 процента от общото й потребление). Като се въздържаше от продажбата на допълнителни количества спотов газ по време на неотдавнашното свиване на доставките, Русия помогна за изчерпването на европейските газови хранилища до по-малко от 40 процента от капацитета им, най-ниското ниво по това време на годината. Втечненият природен газ от доставчици като Катар би бил недостатъчен, за да компенсира дори частични ограничения на доставките от Русия. Москва също така може да отвърне на западните стъпки, като изземе чужди активи в Русия или ограничи репатрирането на печалбите.

Но въпреки че Кремъл може да се чувства уверен, че ще устои на краткосрочен шок, западните мерки биха нанесли още повече щети на руската икономика в дългосрочен план. В допълнение към цената на санкциите и начините за защита от тях след 2014 г., която доведе до стагнация на растежа и жизнения стандарт, политическият удар за руския президент може с течение на времето да бъде тежък.

Следователно заплахата от санкции остава жизненоважна част от стратегия, която включва дипломатически разговори и усилия за увеличаване на военните разходи за Русия от евентуална инвазия в Украйна. Западните страни трябва да увеличат доставките на отбранителни оръжия за Киев.

Демонстрацията на военни мускули от Москва също така подчертава необходимостта от предприемане на отдавна просрочени стъпки. Великобритания, по-специално, трябва да засили контрола върху незаконните руски пари, не само като част от санкции, свързани с Украйна, но и за да предотврати усилията за подкопаване на нейната демокрация. А Европа трябва да превърне в реалност разговорите за намаляване на зависимостта си от руската енергия. Днешната криза все още може да не е ескалирала в конфликт, но западните лидери вече не могат да се съмняват в природата на Кремъл, с който си имат работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
blazingspeed
преди 2 години
На бас се хващам, че Русия няма да нахлуе в Украйна без да съм fucking анализатор или тиви деебил "джуркалист". Но сами си го набиват защото колкото повече параноично скимтят и нищо не се случва, толкова повече мейнстриима затъва в шит (CNN ratings). Българските ес кисъри не ги броя защото са копи/пейст и тяхното мнение... те нямат такова. А и постоянното облъчване за коми Чайна и колко видите ли бил лош живота там. Всъщност не бил лош ама едни хора беряли памук на ръка и за без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Завършват последните изпитания на новата ебасиподводница "Белгород" и скоро тя ще застъпи на пръво бойно дежурство. Пръвата подводница на света от пето поколение. Могъществото и е такова, че по-добри сам Вова Путин да я командва - някой капитан с по-гореща кръв може сам да изтрие от картата на света я САЩ, я Китай... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Санкциите са си икономическа война. При определени условия може да преминет в гореща война. С всичките прелести, които Шойгу им е приготвил. Това акушерките на Запад дали го схващат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Да, именно. Целта е Русия да е виновна ако нападне и ако не нападне: също. Вчера чета навсякъде измислиците на един от нашите политолози, които се продават като гарови прocтитyтки, как Путин ако не нападнел украйна и не ако не започне война, значи е измислил някакво по-голямо зло. Наказание за някой, който нищо не е направил, защото можело нещо да направи? Тия вярно си просят боя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
На криптодебили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
1. Не "западът", а Европа ще пострада.2. Доктрината на "превантивни" санкции за нещо, което Русия е в състояние да направи по някое време в необятното бъдеще, е уникално постижение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Като чета такива статии, визуално си представям обикновено едно нещо - жалкото чyчуло с напълнения си памперс стои право, треперейки от усилието да не падне, и блее със старешкото си гласче някакви жални, несвързани и плахи заплахи, а всички наоколо му се смеят. Сега и от спирането на SWIFT ни се отказахте, страхливи ***, както и от санкциите срещу петролно-газовия отрасъл? Поредните ви смехотворни заплахи могат само да забавляват публиката, американската дипломация слезе под нивото на професионалният клоун зеленски. "Последиците" с които плашите ще се случат някъде във времето и то ЕВЕНТУАЛНО (Русия например вече си произвежда и чипове) но ответните мерки на Русия ще ви ударят ного по-тежко и то веднага. Какъв нов външен дълг, бе - Русия има 800 милиарда резерви, за чий и е тоя дълг? За да ви прави кефа на вас? На всичко отгоре днес чета - смахнатите САЩ заплашват и Китай - щели да ги накажат, ако помагат на Русия... а Китай вече обяви пълна подкрепа за Русия !!! Ако се върнем дори само на въпроса с дълга - какво ще стане, ако Китай откаже да участва в рефинансирането на колосалния американски дълг с нов дълг и просто си поиска парите? А, смешници, какво ще отговорите на основния си кредитор? Как една държава, която има 1 ГБ търговски дефицит и 30 ГБ външен дълг има акъл да заплашва тия, от които всъщност зависи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Абсолютно вярно написано. За да има мир по света, лапите на САЩ трябва да бъдат отсечени веднъж завинаги, просто друг начин явно няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Всичко, което се чува по въпроса, идва от ЗАПАД и показва как РУСИЯ ще нападне Украйна. Прилича ми на преувеличена агитация от времето на соца, когато ни внушавахфа колко кофти е Западът. Сега Западът стана като бившите тоталитаристи. ГАДНО МИ Е! Дотук Путин не е казал нищо освен че предупреди НАТО да си стои на мястото, за да не стане играчка-плачка.*** the EU!, тази агресивна жена псуваше ЕС и се хвалеше, че (Ф)АЩ са дали 5 милиарда долара зда размирят Украйна. Опитайте си да си представите Русия да отиде в Мексико и да подклажда войни в региона. Нахалството и упадъкът на тези задокеански жандарми надминава границите на международна толерантност. НЕ МИ СЕ УЧАСТВА в това БЕЗУМИЕ на шепа западни военнолюбци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още