IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да поведе Запада срещу автократичната ос Русия-Китай

Германия и Франция обаче са потенциалните слаби звена в западния алианс, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal

13:41 | 10.02.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Срещата на 4 февруари в Пекин между Владимир Путин и Си Дзинпин официализира нещо: САЩ и техните съюзници сега са изправени пред автократична ос, простираща се от Балтийско море до Тихия океан, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal. 

Общото между Русия и Китай сега е по-важно от това, което ги е разделяло в миналото. Те отхвърлят следвоенния икономически и политически ред, създаден от САЩ и техните съюзници. Те са реваншистки сили, решени да си възвърнат територии, които смятат, че са били несправедливо отделени от тях. Те претърпяха продължителни периоди на национално унижение, което заменят с агресивна национална гордост. И те гледат на демокрацията като на заплаха, както във, така и извън границите си.

Китай и Русия направиха своя избор. Сега Западът трябва да отговори, като се започне със САЩ.

Президентът Байдън започва добре. В Азиатско-Тихоокеанския регион администрацията затвърди традиционни съюзи и създава нови. Подсиленото споразумение в областта на сигурността Quad, включващо Япония, Индия, САЩ и Австралия, заедно със споразумението Aukus (между САЩ, Великобритания и Австралия – бел. прев.), което включва оборудване на Австралия с ядрени подводници, ще повишат способността на Запада да устои на китайска агресия срещу Тайван, Япония и други съюзници в региона. И след продължителни консултации администрацията е близо до обявяването на цялостна Индо-Тихоокеанска икономическа стратегия.

Администрацията на Байдън получава високи оценки в Европа за силната си позиция срещу евентуална руска атака срещу Украйна и за внимателните си консултации с европейските съюзници за координиране на единен отговор. Миналата седмица Байдън изпрати 3000 американски войници в Източна Европа и отпусна допълнителни 200 милиона долара отбранителна военна помощ за Украйна, която се доставя спешно по въздуха на Киев. Други членове на НАТО – Обединеното кралство и балтийските държави – също изпратиха оръжия. Полша и Чехия скоро ще се присъединят към тях. Миналата седмица Турция позволи на Украйна да произвежда дронове, проектирани от Турция, които Украйна вече използва в региона на Донбас.

За съжаление двете водещи страни в Европа не бяха толкова твърди в противопоставянето си на руските заплахи. Преди френският президент Еманюел Макрон да отлети за Москва, за да обсъди мирно споразумение с Путин, той каза, че руските опасения за сигурността са „легитимни“ и че западните страни трябва да разберат по-добре „съвременните травми на тази велика нация“. Той намекна, че Западът ще трябва да направи отстъпки, за да постигне споразумение. Когато пристигна в Москва, той заяви, че „финландизацията“ на Украйна ще бъде „един от моделите на масата“ по време на разговорите му с Путин.

Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Мази, пак ли деменцията нещо... спомни си другаря Кутев и как се става социалист! Спомни си другаря Неризанов колко връзки е вързал... и бъде сериозен! Ще *** и ще вееш червениия байрак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
wart
преди 2 години
Правилно мисли авторът на статията.Американците имат единствената в света Трансгена армия която е гордост за тях. Преди да ги изпратят да воюват срещу Русия или Китай .1) да организират парад като "Парад гордости". 2) Мисля, че ако се "запасят" с повече памперси няма да е лошо. 3) Желателно е да си определят към към кой пол принадлежат защото може да нямат възможност по-време на военният конфликт лично мое мнение е да са от женски пол преди да са заминали ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
citizen_bg
преди 2 години
-Баси гадния мед!!-Мечо, това не са пчели, а мухи. Тая западна демокрация напоследък така се разсмърдя, че не мога да не се сещам за тоя виц и за политическите мухи-*** по които се е повело стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Абе, тоя пасквил от някой шизoфреник ли е написан? Кой нормален може да изкара байдън едва ли не световен стълб на демокрацията? - Един треперещ старец с деменция и вечно пълен памперс, при това нелегитимен президент на собствената си страна, криещ се в Белият дом въпреки волята на собствения си народ? Заплаха за целия свят не е САЩ като държава или американският народ !!! Заплаха е престъпната хунта, заграбила с измама властта в Щатите. Ще пейстна нещо, което написах в съседна статия - едно друго измерение на конфликта: Чисто като ценности или пример за подражание, какво дават САЩ и ЕС на света? - Кенсъл култура, отричане на всички ценности, извратенячество, отказ от собствената история, обратен расизъм авторасизъм, заличаване на нормалното семейство, отричане на родолюбието... и да - това също е отговор и обяснение за конфликтът, защото той е и на ЕКЗИСТЕНЦИАЛНО ниво !!! Русия е всичко, което глобалистката напаст не е и от което се страхува. Русия значи християнство, любов към родината, гордост, достойнство, семейство от мама и татко, не от Родител 1 и Родител 2 !!! Помните ли Даниил Квят - руският пилот от Ф1, който отказа да коленичи пред меланиновите наглеци - в расистката им инициатива Black live matter - като обясни, че руснакът коленичи само пред Бог, знамето и Родината? Дори един руски футболист, роден в САЩ отказа да коленичи в началото на футболен мач, за което му прекратиха договора... сега разбирате ли извратеният и загиващ запад защо се бои от Русия? Какво е дала Америка на света - не по принцип, а в последните 10-20 години? Нещо хубаво да е донесла, освен подтисничество и войни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Америка трябва да поведе Запада..."...и Наполеон и Хитлер все повеждаха запада ... знаем какво се случваше ... кой е новия мераклия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Преведената тук пропаганда, не може да се нарече "анализ". Няма никаква информационна стойност. Би трябвало да е в рубриката "политическа сатира".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Ти нема-нема, па току кажеш на магарето "Чуш!"... :lol: Нали дрищиш тука от години, че ми били дали образование, бизнес и пари, а на тебе нищо никой не ти е дал, демек - една .. ишка - А с образование, пари и бизнес човек сам решава кво да си слага в устата, и обикновено не е ... ишка, нале...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
... на мен в ръката, на теб в устата... който за квото е учил! ...Съдба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
консервант
преди 2 години
Дедото с памперса ще ги поведе в обратната посока и очаквам скоро да си закачи в Белия дом портрета на Маркс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Е, немаме сички твоите семейни традиции - да воюваме с мотика в ръка за Народ и Родина... ;) И ти ще я спазиш - анонимно и геройски, само дето едни лоши хора са ти сложили вместо мотика - м(п)ишка в ръката... ;) Аз ше изчекам, щото в семейството ми винаги се е изповядвала старата, следосвобожденска българска офицерска традиция, която повелява: "Винаги с Германия, никога срещу Русия"... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още