IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да поведе Запада срещу автократичната ос Русия-Китай

Германия и Франция обаче са потенциалните слаби звена в западния алианс, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal

13:41 | 10.02.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Олаф Шолц, новият канцлер на Германия, беше още по-двусмислен – дотолкова, че посланикът на Германия в САЩ се почувства длъжен да го предупреди, че Вашингтон започва да разглежда Германия като „ненадежден партньор“. Шолц беше критикуван за това, че отказа да предостави на Украйна отбранителни оръжия, а зависимостта на Германия от руския природен газ поражда подозрения в други западни столици.

До голяма степен като отговор на това Шолц отлетя за Вашингтон в понеделник, за да разговаря с Байдън и лидерите на Конгреса. След срещата на двамата лидери президентът обяви, че руска инвазия в Украйна ще „сложи край“ на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия. Канцлерът говореше за единство, но не ангажира изрично страната си с тази позиция.

В САЩ въпросът за Украйна се оказа разделящ за републиканците. Докато лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл и сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм дадоха пълната си подкрепа за разполагането на войските от Байдън, сенаторът от Мисури Джош Холи, любимец на набъбващото „национално консервативно“ движение, нарече изпращането на още американски войски към Европа „грешка”.

През изминалия уикенд трима от интелектуалните лидери на движението публикуваха статия в New York Times, критикуваща „агресивно експанзионистката външна политика“ от ерата на Студената война, която те нарекоха „либерален империализъм“, и призоваха консерваторите да отхвърлят „кръстоносния проект“ и вместо това да приемат политиката на „културна не-агресия в чужбина“.

С други думи: Забравете за демокрацията и човешките права извън нашите граници. Нека Русия прави каквото си иска в Източна Европа. Отнасяйте се към Китай, първата в света държава с тотално наблюдение, като към „цивилизационно равна“.

В края на 40-те години на миналия век САЩ бяха изправени пред важен избор: да оглавят западната съпротива срещу Съветския съюз или да се оттеглят в своите предели, както направиха след Първата световна война. Отхвърляйки съветите на националните консерватори от онази епоха - водени от сенатор Робърт Тафт, който се противопоставяше на създаването на НАТО - републиканци и демократи се обединиха и очертаха линията срещу съветската експанзия.

Сега, когато сме изправени пред избора между ангажимент и отстъпление за трети път в последните 100 години, трябва да игнорираме гласовете, проповядващи външна политика на морален релативизъм (всеки е прав за себе си – бел. прев.), и да застанем твърдо срещу новата автократична ос, която заплашва свободата и демокрацията навсякъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Мази, пак ли деменцията нещо... спомни си другаря Кутев и как се става социалист! Спомни си другаря Неризанов колко връзки е вързал... и бъде сериозен! Ще *** и ще вееш червениия байрак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
wart
преди 2 години
Правилно мисли авторът на статията.Американците имат единствената в света Трансгена армия която е гордост за тях. Преди да ги изпратят да воюват срещу Русия или Китай .1) да организират парад като "Парад гордости". 2) Мисля, че ако се "запасят" с повече памперси няма да е лошо. 3) Желателно е да си определят към към кой пол принадлежат защото може да нямат възможност по-време на военният конфликт лично мое мнение е да са от женски пол преди да са заминали ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
citizen_bg
преди 2 години
-Баси гадния мед!!-Мечо, това не са пчели, а мухи. Тая западна демокрация напоследък така се разсмърдя, че не мога да не се сещам за тоя виц и за политическите мухи-*** по които се е повело стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Абе, тоя пасквил от някой шизoфреник ли е написан? Кой нормален може да изкара байдън едва ли не световен стълб на демокрацията? - Един треперещ старец с деменция и вечно пълен памперс, при това нелегитимен президент на собствената си страна, криещ се в Белият дом въпреки волята на собствения си народ? Заплаха за целия свят не е САЩ като държава или американският народ !!! Заплаха е престъпната хунта, заграбила с измама властта в Щатите. Ще пейстна нещо, което написах в съседна статия - едно друго измерение на конфликта: Чисто като ценности или пример за подражание, какво дават САЩ и ЕС на света? - Кенсъл култура, отричане на всички ценности, извратенячество, отказ от собствената история, обратен расизъм авторасизъм, заличаване на нормалното семейство, отричане на родолюбието... и да - това също е отговор и обяснение за конфликтът, защото той е и на ЕКЗИСТЕНЦИАЛНО ниво !!! Русия е всичко, което глобалистката напаст не е и от което се страхува. Русия значи християнство, любов към родината, гордост, достойнство, семейство от мама и татко, не от Родител 1 и Родител 2 !!! Помните ли Даниил Квят - руският пилот от Ф1, който отказа да коленичи пред меланиновите наглеци - в расистката им инициатива Black live matter - като обясни, че руснакът коленичи само пред Бог, знамето и Родината? Дори един руски футболист, роден в САЩ отказа да коленичи в началото на футболен мач, за което му прекратиха договора... сега разбирате ли извратеният и загиващ запад защо се бои от Русия? Какво е дала Америка на света - не по принцип, а в последните 10-20 години? Нещо хубаво да е донесла, освен подтисничество и войни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Америка трябва да поведе Запада..."...и Наполеон и Хитлер все повеждаха запада ... знаем какво се случваше ... кой е новия мераклия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Преведената тук пропаганда, не може да се нарече "анализ". Няма никаква информационна стойност. Би трябвало да е в рубриката "политическа сатира".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Ти нема-нема, па току кажеш на магарето "Чуш!"... :lol: Нали дрищиш тука от години, че ми били дали образование, бизнес и пари, а на тебе нищо никой не ти е дал, демек - една .. ишка - А с образование, пари и бизнес човек сам решава кво да си слага в устата, и обикновено не е ... ишка, нале...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
... на мен в ръката, на теб в устата... който за квото е учил! ...Съдба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
консервант
преди 2 години
Дедото с памперса ще ги поведе в обратната посока и очаквам скоро да си закачи в Белия дом портрета на Маркс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Е, немаме сички твоите семейни традиции - да воюваме с мотика в ръка за Народ и Родина... ;) И ти ще я спазиш - анонимно и геройски, само дето едни лоши хора са ти сложили вместо мотика - м(п)ишка в ръката... ;) Аз ше изчекам, щото в семейството ми винаги се е изповядвала старата, следосвобожденска българска офицерска традиция, която повелява: "Винаги с Германия, никога срещу Русия"... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още