IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли вече да се има доверие на Макрон относно Русия?

Позицията на френския президент спрямо Москва еволюира

09:03 | 05.02.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В дипломацията думите имат значение. Внимателните наблюдатели на промените в реториката, използвана от световните лидери, може би са забелязали през последната година, че в говоренето на Еманюел Макрон „стратегическата автономия“ бе заменена от „европейски суверенитет“. Френският президент също така спря да лансира „новата архитектура на доверие и сигурност“ в Европа и сега предпочита да говори за „европейския ред в сигурността“, пише за Financial Times Силви Кауфман, редакционен директор и колумнист на Le Monde.

Тези семантични промени отразяват еволюцията в начина, по който Макрон разглежда въпроса за европейското единство и руския въпрос. Изчезна безгрижната дързост от първите дни на неговото президентство, когато той смяташе, че може да очарова както Доналд Тръмп, така и Владимир Путин, и да пренебрегне чувствителността на най-близките си партньори в Европа.

В крайна сметка той изхвърли думата „автономия“ заради тревогата, която тя предизвика в няколко други европейски столици. По-приемливата формулировка „стратегически суверенитет“ сега се съдържа навсякъде в коалиционното споразумение на германското правителство. А „архитектурата“, казват ни от Елисейския дворец, вече не се използва, защото отразява неуспешната руска инициатива от 2008 г. - „новата европейска архитектура за сигурност“, предложена от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Когато Макрон се обърна към Европейския парламент на 19 януари, неговото предложение за „финализиране на европейското предложение за изграждане на нов ред за сигурност и стабилност“ беше незабавно - и погрешно - интерпретирано от някои като инициатива, предназначена да раздели западния алианс. Това погрешно тълкуване също така засенчи друго, много по-значимо изявление, в което той се ангажира да изпрати няколкостотин френски войници в Румъния, като жест за засилване на източния фланг на НАТО.

Може ли да се има доверие на Макрон за Русия във време, когато европейското единство е толкова важно? Това е легитимен въпрос, като се имат предвид традиционните подозрения относно френската толерантност към Русия и не по-малко традиционното раздразнение, предизвиквано от галския вкус към независима външна политика.

Докато Франция е ротационен председател на ЕС, френският президент иска да извиси европейския глас в кризата Русия-Украйна. Макрон успя да отвори врата за преговори, като възроди така наречения Нормандски формат, чрез който се провеждат четиристранни разговори между Франция, Германия, Русия и Украйна относно конфликта в Донбас.

На фона на бурната дипломатическа активност, през последните няколко дни Макрон разговаря четири пъти с Путин, което го прави европейският лидер, който е имал най-много контакти с руския президент след оттеглянето на Ангела Меркел като германски канцлер. Засега липсва посещение в Киев, но той работи по него, както и по визита в Москва.

Дали Макрон просто търси път към деескалация за Европа, или ще се опита да преследва старата си мечта за рестартиране на френските отношения с Москва?

Критиците бързо припомнят злополучната покана на Макрон към Путин да посети лятната му резиденция на Лазурния бряг през август 2019 г. Френският президент вярваше, че може да започне конструктивен диалог за европейската сигурност с руския си колега. Това беше много едностранна инициатива - дори Меркел беше държана в неведение.

Но това беше през 2019 г. Оттогава два фактора направиха Елисейския дворец по-реалистичен. Първо, основният резултат от офанзивата на Макрон за очароване на Кремъл беше да отчужди някои от европейските му партньори. Второ, руската увереност нарасна неимоверно – включително за сметка на френските интереси, както се вижда от неотдавнашното разполагане на руски наемници в Мали. Играта на Кремъл с частната армия Вагнер в Африка отвори очите на франкофоните за руските намерения, точно както отравянето на Скрипал промени възприятията за Москва в Лондон.

Тази по-трезва оценка беше демонстрирана в Берлин миналата седмица по време на съвместната пресконференция на Макрон с канцлера Олаф Шолц. Когато го попитаха за целите на Русия в кризата с Украйна, Шолц беше тих и колеблив, търсейки думи. В рязък контраст, Макрон строго обвини Русия, че се е превърнала в „сила на неравновесието“.

Решимостта на Париж да не се поддаде на натиска на Москва беше видима в началото на тази криза. Френските дипломати обичат да припомнят, че те бяха първите, на 12 ноември миналата година, които използваха израза „сериозни последици“, ако Русия нахлуе в Украйна. В друг знак за приоритета, даван на западното единство, френското възмущение от пакта от Аукус, сключен от Вашингтон, Лондон и Канбера миналата година, беше рязко снижено. Великобритания и Австралия може бавно да излизат от френската немилост, но отношенията на Франция със САЩ рядко са били толкова добри.

Така че може ли да се има доверие на Макрон относно Русия? По-добрият въпрос може би е дали може да се има доверие на Путин по отношение на Украйна. Но засега всички знаем отговора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Ахъм, перфекто паническо бягство от Афганистан. Дори си зарязаха т.н. съюзници (васссали им викаме по нашенско) и ги оставиха без транспорт за прибиране. От тях друго не може да се очаква. Чака ги чувствително натриване на муцуните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...параноята, която ги тресе, и да напишат някой коментар без употреба и хули към Кремъл, Русия, Путин, комунистите. Някои от тях дори не знаят, че вече няма СССР. " събрани от кол и въже тролеи , ограничени , тъппи и гладни да иСкарат неко леФ ...всякак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Макарон и Трюдо са същите глобалистки пееераси. Само бой за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
blazingspeed
преди 2 години
Watch and weep: https://***.youtube.com/watch?v=rsZtuAOMegQ&ab_channel=LivinginChina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Поначало беше безумие ЕС(с Великобритяния), Китай и Русия да си мислят че ще изключат САЩ от играта толкова лесно. САЩ все още са най голямата военна машина в света и най голяма икономика. Не съм им фен, но трябва да се признае че ходовете им на световната сцена са перфектни. Навсякъде са, икономически и военно. Всеки трябва да се съобразява с тях, кофти но факт. Макрон, Путин, Дзинпин и другите ще трябва да почакат за сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другарката комсомолка, която беше под прикритие и го играеше "костовистка", скокна бърже на бариерата. И разбира се, факти нула, само лозунги. И както обикновено, такива индивиди са пълни неудачници в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Смешно ми е как (д)русофобите не могат да потиснат параноята, която ги тресе, и да напишат някой коментар без употреба и хули към Кремъл, Русия, Путин, комунистите. Някои от тях дори не знаят, че вече няма СССР. Обсесивните разстройства могат да бъдат много опасни. Разбирам патологичната злоба на някои към Русия, но нищо не могат да направят. Впрочем това състояние е болест, което на запад го наричат Русофрения.Не се лекува стандартно.Беше много скоро, когато странният с поведенито си Байдън изведе внезапно войските си (техниката остави там) от Афганистан. ПОМНИТЕ ЛИ?Лузърите от ФАЩ издържаха цели 20 години в Афганистан и после бягаха от покривите на посолството на "демокрацията" и "толерантността" на войните по света. Останалото го знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Медузест скот, какво е "заповядал" Байдън на мордорци, бе??! Дай един пример! Знам, че няма, просто си празноглав плямпач на опорки и глупости. А всъщност е точно обратното, Мордор се опитва да заповядва на независими държави кой какво можел да прави и какво не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Доверие на пPoccия? Това виц ли е? Бисмарк : "договор с расийка струва по-малко от хартията, на който е написан". И в конкретния случай - пPoccия "гарантира" териториалната цялост на Украйна през 92ра, когато украинците трябваше да си дадат ядрените ракети....и само след 25 години ги нападна и откъсна територии. Все едно да имаш доверие на кварталния пияница бабаит, особено като е останал без пари за поредната ракия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
"...ЕС е време да излезе от сънят си и вместо ЛГБТ, имигранти, веганство и прищявки на зеленото лоби, да се занимава със сериозни проблеми..." Това няма как да стане. С тази усилена отрицателна селекция на Запад, вместо държавници начело на държавите да има послушници, изпълнители на волята на истинските управляващи, намиращи се в сянка, това е резултатът. Какви са намеренията и целите на кукловодите, никой не знае и никой не ги контролира. Но нищо случайно не става. Това са целенасочени действия с краен резултат разсипването на Европа. Кой би имал интерес? Не и Путин, във всеки случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още