IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С кой Путин си имаме работа – Владимир Рационалния или Влад Лудия?

А може би първият се преструва на втория, но границата между това да се държиш като луд и да си такъв е опасно тънка

16:23 | 09.02.22 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ще има ли война в Украйна? Единственият човек, който знае със сигурност, е Владимир Путин. Руският президент е този, който разпореди струпване на войски по границата с южната си съседка. Окончателното решение дали да нахлуе ще бъде само негово.

Но какво ще реши Путин? Това зависи в коя версия на руския лидер вярвате: Владимир Рационалния или Влад Лудия, пише британският журналист Гидиън Рахмън за Financial Times.

Повечето западни политици вярват във Владимир Рационалния. Те твърдят, че след повече от 20 години на власт руският лидер е известна величина. Той е безмилостен и аморален. Но също така е проницателен и пресметлив. Той рискува, но не е луд.

Но има други анализатори, които се опасяват, че руският лидер се превръща във Влад Лудия. Те смятат, че Путин е на власт твърде дълго и става все по-параноичен и губи връзка с реалността. Неговата изолация по време на пандемията влоши нещата. Влад слуша опасно тесен кръг от съветници националисти.

Като доказателство, че Владимир Рационалния се е превърнал във Влад Лудия, някои сочат скорошната склонност на руския лидер да публикува дълги, националистически есета относно историята и културата. Може да се посочи избликът му от 5000 думи за „Историческото единство на руснаци и украинци“, публикувано през юли есе, което представя независимостта на Украйна като историческо отклонение.

Предишната година Путин публикува дълго есе за причините за Втората световна война, в което твърди, че Великобритания и Франция умишлено са насърчили нацистка Германия да нападне Съветския съюз. Тези страстни разсъждения сочат, че руският лидер може би все повече е движен от емоции и ексцентрични теории.

Западната дипломация във връзка с Украйна все още е конструирана така, че да общува с Владимир Рационалния. Президентът на Франция Еманюел Макрон пътува наскоро до Москва в опит да вразуми Путин и да сключи сделка.

Както САЩ, така и европейците следват политика, която може да бъде описана като „възпиране плюс възможност за изход“. Целта е да се покаже на Путин, че цената на атаката срещу Украйна ще бъде твърде висока. Руските военни ще понесат тежки жертви, руската икономика ще бъде засегната от опустошителни санкции, а руската нация ще бъде все по-изолирана.

Изправен срещу тази непривлекателна перспектива, Западът се опитва да даде на Путин „път за отстъпление“ – дипломатически опции, които му признават статута на лидер на велика сила и му дават възможността да започне широкообхватни преговори за сигурността в Европа.

Надеждите, че Путин може да направи рационалното изчисление да не започне конфликт, бяха породени от някои от последните му коментари. Внушението му, че САЩ умишлено се опитват да подтикнат Русия към война, може да се разглежда като подготовка на почвата за намаляване на напрежението. В края на краищата, защо да тръгвате на война, ако врагът ви иска да направите точно това?

Но преобладаващото американско допускане все още е, че войната е по-вероятна. Тази гледна точка се основава не на това, което казва Путин, а на това, което прави. През последните две седмици американците наблюдаваха засилване на военните маневри от Русия. Те са особено загрижени от новата концентрация на сили в Беларус – само на два часа път с кола северно от украинската столица Киев. Беларуският лидер Александър Лукашенко позволява на Москва да използва страната му като база за евентуална инвазия. Руснаците също така завършват всички логистични приготовления, които биха били необходими за войната.

Военните анализатори смятат, че руските сили вероятно биха могли да обкръжат или дори да окупират Киев доста бързо, ако им бъде наредено. Но вярващите във Владимир Рационалния твърдят, че руският лидер е наясно, че пълномащабна инвазия в Украйна би била безумие. Те смятат, че е по-вероятно Путин да предприеме ограничени военни действия - може би лимитирани до Източна Украйна, където вече има конфликт от по-ниско ниво между украинската армия и проруските сили.

Ограничена офанзива, предназначена да „разбие носа” на украинците, може да раздели, а не да обедини Запада, докато съюзниците спорят относно реакцията си. Украинското правителство може да бъде дестабилизирано и да падне. А Русия ще си запази възможността да признае части от Източна Украйна като отделни републики. Всички тези ходове могат да бъдат класифицирани като рискови, но рационални.

Но ако Влад Лудия сега кара влака, е възможно Русия да предприеме много по-радикални действия. Ами ако Путин вярва на собствената си пропаганда? Страстната вяра в „единството на руснаци и украинци“ – съчетана с параноичното убеждение, че Америка манипулира събитията в Украйна – може да накара руския лидер да подцени опасно реалния украински национализъм. В резултат на това Путин може да не осъзнае напълно степента на съпротива, която руските сили ще срещнат, ако се опитат да нахлуят и окупират Украйна.

Има и друга теория - че Владимир Рационалния се преструва на Влад Лудия. Ричард Никсън очерта „теорията за лудия човек“, когато бившият президент на САЩ каза на сътрудниците си, че може да е полезно, ако враговете на Америка го смятат за достатъчно луд, за да използва ядрени оръжия. Твърди се, че Путин планира мащабни учения с ядрено оръжие през следващите седмици - което би било в подкрепа на теорията на Никсън. Но границата между това да се държиш като луд и да си такъв е опасно тънка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Поназнахвам нещичко. Да правя. Дълговтете на САЩ са както към Централната им банка така и към външни държави. Освен това няма значение вътрешния не е точно към себе си и е дълг както и да го погледнеш. Той трябва да се връща. Ако дадено правителство има прекалено висок дълг то се знае доста добре какви са последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
А финанси учил ли си някога ? Разлика между вътрешен и външен дълг правиш ли ? Към кого е задлъжнял запада ? Към себе си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ти по-добре отивай събирай *** от полето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Виждам 2 неща. Едното е, че запада затъва в дългове, а Русия има излишък. Другото не съм го виждал. Казали са ми го и за това не вземам отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тая статия може да е пуснете и днес... като нова статия! :):) пак ще е забавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
все пак Юли бачка в някъв склад по германия... очите на общака виждат неща невидими за нормалните очи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** е огризка от миналото. Комплексирано дребно човече кагебист, живеещо със спомените как са смукали от десетки държави преди 1990-та, а същите държави бяха държани насила в съветската им мизерия. А през това време Пyтeтo се разхождало като дерибей по Източна Германия. Еее, за негово нещастие това свърши и то безвъзвратно. Скоро и Беларус ще напусне отровната му хватка. Хората искат да живеят добре, това е най-силния фактор, срещу който *** има 0 доводи. И вместо местния слyгинаж да му пляска, да вземе да иде до расийката и да види мизерията със собствените си очи, защото собствените му хора вече изнемогват, а живота там става все по-отблъскващ и безперспективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Незнам де го виждаш това подобрение при положение че страна като Полша е напът да изпревари Руския износ , а за стандарта и технологиите които оперират са несравними
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Ако взема да ги изброявам всичките... Нова Зеландия оня кон-***, Австралия надрусани диктатори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Много е лесно да вдигнеш стандарта и да натрупаш няколко трилиона кредити. Русия до преди няколко години имаше излишък от 300 милиарда. Освен това, ситуяцията в Русия до преди 6-7 години значително се е била подобрила. Имам позната рускиня, която ми разказа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още