IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава признаването от Русия на отцепническите региони в Украйна?

Донецка и Луганска област се откъснаха от контрола на Киев през 2014 г. и до момента не бяха признати от никоя държава

08:30 | 22.02.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EPA/Al Drago / POOL</p>

EPA/Al Drago / POOL

В понеделник руският президент Владимир Путин първо заяви пред лидерите на Франция и Германия, че планира да подпише указ за признаване на независимостта на два отцепнически региона в Източна Украйна, а след над едночасова реч, предавана по телевизията, подписа и самите декрети.

Ето какви са последиците от този ход за по-широката криза, в рамките на която според Съединените щати Русия може да е готова да нахлуе в Украйна с до 190 000 войници, които е струпала близо до границите на съседката си.

Какви са отцепническите региони?

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецка и Луганска област - известни като Донбас - се откъснаха от контрола на украинското правителство през 2014 г. и се обявиха за независими „народни републики", които до момента не са признати.

Оттогава според Украйна в боевете са загинали около 15 000 души. Русия отрича да е страна в конфликта, но подкрепя сепаратистите по множество начини, включително чрез тайна военна подкрепа, финансова помощ, доставки на ваксини срещу COVID-19 и издаването на поне 800 000 руски паспорта на местни жители. Москва винаги е отричала, че планира да нахлуе в Украйна.

Какво означава руското признаване?

За първи път Русия заявява, че не счита Донбас за част от Украйна. Това проправи пътя на Москва да изпрати открито военни сили в сепаратистките региони, използвайки аргумента, че се намесва като съюзник, за да ги защити от Украйна. Член на руския парламент и бивш донецки политически лидер Александър Бородай заяви пред Ройтерс миналия месец, че тогава сепаратистите ще се обърнат към Русия, за да им помогне да си върнат контрола над частите на Донецка и Луганска област, които все още са под контрола на украинските сили. Това може да ускори достигането на открит военен конфликт между Русия и Украйна.

Какво ще стане с мирния процес от Минск?

Руското признаване на практика убива мирните споразумения от Минск от 2014-2015 г., които, макар и все още да не са изпълнени, досега се разглеждаха от всички страни, включително от Москва, като най-добрия шанс за решение на кризата. Споразуменията предвиждат голяма степен на автономия за двата региона в рамките на Украйна.

Как реагира и ще реагира Западът?

От месеци западните правителства се стремят да предупредят Москва, че всяко придвижване на военни сили през украинската граница ще предизвика силен отговор, включително строги финансови санкции.

През миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че признаването „би подкопало още повече суверенитета и териториалната цялост на Украйна, би представлявало грубо нарушение на международното право (и) би поставило под още по-голямо съмнение заявения от Русия ангажимент да продължи да се ангажира с дипломация за постигане на мирно решение на тази криза".

Той заяви, че това ще наложи "бърз и твърд" отговор от страна на САЩ и техните съюзници.

Признавала ли е досега Русия сепаратистки територии?

Да - тя призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия, два грузински отцепнически региона, след като води кратка война с Грузия през 2008 г. Тя им предостави широка бюджетна подкрепа, разшири руското гражданство за населението и разположи там хиляди войници.

Какви са плюсовете и минусите за Москва?

В случая с Грузия Русия използва признаването на отцепническите региони, за да оправдае безсрочно военно присъствие в съседна бившата съветска република в опит да осуети за неопределено време стремежите на Грузия към НАТО, като ѝ откаже пълен контрол върху собствената ѝ територия. Същите съображения биха се приложили и към Украйна.

От друга страна, Москва е изправена пред санкции и международно осъждане за това, че се отказа от Минския процес, след като дълго време твърдеше, че е ангажирана с него. Освен това тя ще бъде натоварена за неопределено време с отговорността за две територии, опустошени от осемгодишна война и нуждаещи се от огромна икономическа подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Можеш ли да ми посочиш държава която със всички съседи наоколо себе си е "урегулирана спрямо реалните народности и етноси"? От любопитство питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
факт, зада работи референдума ти трябва високо образовано население, което почти никъде го няма.. и за това референдума остава за сега единствения законнен начин едно общество да се самонакаже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Референдум в територия, където 1,5 млн.украинци избягаха заради зверствата и убийствата на руски наемници и войници без обозначения? Сериозно? И контролиран и броен от същите? Ти явно взимаш хората за много глупави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
И стига с тези слепи либералистични предложения за референдуми. Как ще водиш референдум във военна зона и ще претендираш че си свършил нещо, хайде да пробваме да изпрати в дома на някой от коментиращите 2ма бунтовника и да му пуснем референдум дали иска да продължи да живее в дома си? Даже и в идеални условия референдум не е приложим по много теми, повечето хора са глупави, реагират на това което се случва в момента, не мислят за бъдещето, не вземат в предвид миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Това няма да е никакво решение, моля запознайте се първо със ситуацията преди да предлагате решения. Русия не иска да завзема нови територии, в момента признава тези двете защото иска пред текст да задълбочи конфликта и да притисне НАТО. Но всъщност конфликта им е с НАТО не с Украйна и никакви референдуми в разни бунтовнически територии няма да решат конфликта, нужен е договор с НАТО за тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Frosty
преди 2 години
Да, така е както казваш.Само че западните империалисти и пропагандатори не си падат по демократичните методи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Означава, че на много хора им куца математиката и логиката и не разбраха какво ще се случи, ако не натиснат укрите да спазят Минските договорки. Сега тези същите ще заявяват серозна загриженост и ще оказват твърда подкрепа (отзад) на Зеленски, който ще усети вкуса на вратовръзката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
То и в Крим беше един такъв демократичен референдум, дето се виждаха бюлетините в урните, че са наредени вътре предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Нали сте наясно, че при референдуми русия незабавно ще се разпадне? И не се превъзбуждайте, на митинга в донецк по случай указа имаше 20-тина души. Хората в двете области получават по 15 000 рубли месечно, наречени заплата. Мисля че вече им е безразлично кой ще ги яха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Коя империя се е разпадала според реалните народности? Аз не знам за такава, освен Чехословакия, ако може да я наречем империя. Искаш референдуми, а руската конституция забранява такива. Всеки намек за отделяне от русия е престъпление. Или как, от русия не може да се отделят, може само да се присъединяват към нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още