IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да разчита на Азия за износа на енергийните си продукти?

Индия изглежда недобре разработен пазар за руските енергийни гиганти

11:04 | 22.02.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В историческа реч руският президент Владимир Путин призна  независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република, което предизвика остри реакции на Запад. Заговори се отново за санкции, защото по своята същност това е непризнаване на териториалната цялост на Украйна.

И ако този път санкциите засегнат сектори като енергетиката, изниква въпросът ще може ли Москва да диверсифицира износа на енергийни ресурси, от които зависят основните постъпления в руския бюджет. Ройтерс прави анализ на основните пазари на руските компании в Азия.

През 2021 година Китай купуваше около 1,59 млн. барела петрол на ден от Русия, но това е около 15,5% от общия внос на суровината. Основната част от петрола, внасян в Китай идва от Саудитска Арабия. Русия е третият по големина доставчик на газ за страната с дял от около 6,7% от вноса на суровината през миналата година.

През 2021 година Русия е доставила 16,5 млрд. куб. метра природен газ в Китай, с което са покрити 5% от потреблението на суровината в страната. За сравнение износът на природен газ на Русия към Европа надхвърля 170 млрд. куб. метра. В началото на февруари "Газпром" договори ръст на доставките за китайската икономика, но все още няма изградени газопроводи, през които да осъществи тази договорка.

Русия е вторият по големина доставчик на въглища в Китай с доставени около 15,3 млн. тона, което е около 4,7% от общия внос на въглища в страната.

Руските енергийни гиганти имат отношения и с другите водещи икономики в Азия. Страната е четвъртият по големина износител на петрол за Южна Корея след Саудитска Арабия, САЩ и Кувейт.  През миналата година Южна Корея е внесла почти 8 млн. тона суров петрол за сумата от 4,27 млрд. долара.

Русия е и вторият по големина вносител на въглища в Южна Корея с доставени почти 22 млн. тона през миналата година, или около 17,5% от общият внос на въглища в страната.  Срещу тези доставки Москва е получила 2,56 млрд. долара, сочат данни на южнокорейските институции.

По отношение на природния газ "Газпром" е шестият по големина вносител на газ в страната.

Русия има добри позиции и в Япония. Страната "отговаря" за около 13% от общия внос на въглища, както и за почти 9% от втечнения газ и 4% от петрола, внесени в Япония.

Индия изглежда недобре разработен пазар за Русия. През миналата година страната намалява износа си на въглища - от 2,5 млн. тона през 2020 година до 1,8 млн. тона. Делът в общия внос на въглища в Индия намалява до 1,3%, спрямо 1,6% година по-рано. Индия внася и около 43,4 хил. барела петрол на ден, което е около 1% от общия внос в страната.

Индийската GAIL подписа 20-годишен договор за внос на втечнен газ с "Газпром". По силата му в Индия де доставят около 2,5 млн. тона годишно, а първите доставки започнаха през 2018 година. Тези количества обаче е едва 0,2% от износа на "Газпром".

Виетнам не внася петрол или природен газ от Русия, но държавната компания PetroVietnam има дял от 49% в съвместно предприятие със "Зарубежнефт" в Ненецкия автономен окръг. Добивът на петрол от средата на 2021 година на компанията е 30 млн. тона. 

През миналата година руските въглища съставляват 10% от общия внос на суровината във Виетнам, или около 3,6 млн. тона.

Ситуацията в Украйна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Да, така е - индианците играят срещу Китай - ама те са надценени като бъдещ фактор. Имат 200 милиона образовано и способно население, ама останалият милиард са измeт, която излишно тежи на света. И за потребители не стават, защото живеят по улиците и в локвите като скoтове. Абсолютни хъхpeци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
То само Русия си е почти самодостатъчна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
"...Може ли Русия да разчита на Азия за износа на енергийните си продукти?..." Изключено. Не може, щото никой няма да иска скапан газ и нефелен нефт. Азиатците са строги, но справедливи. Те също искат да накажат новия Хитрел. Дори Китай вече се кани да взриви "Сила Сибири". Уффф, размечтах се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Нееее ,отдавна е е обратното ,Британия стана част от Британската общност ,а Индия ,Индия прави каквото намери за добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
Добре е да прочетеш малко повече за отношенията между Индия и Китай , а и да си отбележи, че Индия е част от Британската общнос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Първо, печатат всички. Без изключвние. Китайците също. Но ФЕД обяви вече намаляването, а и ЕЦБ ще го последва скоро. Случайно да знаеш, че САЩ стана най-големия производител на петрол в света? А след това е СА? Или е важно да се дрънкат опорките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Всички го виждаме решението на ЕС и САЩ - печатането на пари с които да купуват нефта и газа на по-високи цени, че да има първо за тях. На приказки са силни, ама ресурсите са си ресурси, ограничени са. Нали заради нефта ЦАЩ демократизираха,Ирак, после Либия, сега май е време да демократизират и Русия, да пратят армията си и да вземат и там нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нефт има колкото искаш, както Полша смени изцяло доставките на руски нефт със саудитски, така и другите могат. А и делът на руски нефт в ЕС не е особено голям. И за газа ще има решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
oio
преди 2 години
Едва ли ЕС и САЩ ще могат да минат без вноса на Руски нефт и газ. Днес нефта мина $95 и си върви нагоре, ако сложат забрана за руския нефт ще минем $100 за минути. Проблемът е, че запада потребява много овече ресурси отколкото има, което не е стабилно положение. По принцип нефтът така или иначе ще се ичзчерпи след няколко десетилетия, особено със сегашното му неразумно ползване. Така че скоро ще трябва да се осмисли използването на ресурсите, така че да е по-справедливо за всички по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо си в дълбока грешка + торално непознаване на ситуацията. 1.Слагането на Индия до Китай и далеч от ЕС/САЩ е смешно. Курсът на Индия, Индонезия, Виетнам, Малайзия, Ю.Корея, Япония, Тайланд и тн. е КЪМ ЕС и САЩ, а не към Китай. 2.Цената, която Китай плаща на рашънските opки е в пъти по-ниска за всякакви ресурси. Това значи още повече обедняване. 3.Китай не иска да дружи с рашънските opки, а да ги подчини. Сибир е пример за това. Вече китайците не просто купуват суровини, а взимат целия добив за години напред, разбира се, не на пазарна цена. 4.Интересът на Китай е да продава на пазарите в ЕС, САЩ и техните съюзници, а пазарът на расийка е твърде жалък, за да замени споменатите. От цялата работа засега печели Китай, защото кремълските пияници стават все по-зависими от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още