IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да разчита на Азия за износа на енергийните си продукти?

Индия изглежда недобре разработен пазар за руските енергийни гиганти

11:04 | 22.02.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В историческа реч руският президент Владимир Путин призна  независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република, което предизвика остри реакции на Запад. Заговори се отново за санкции, защото по своята същност това е непризнаване на териториалната цялост на Украйна.

И ако този път санкциите засегнат сектори като енергетиката, изниква въпросът ще може ли Москва да диверсифицира износа на енергийни ресурси, от които зависят основните постъпления в руския бюджет. Ройтерс прави анализ на основните пазари на руските компании в Азия.

През 2021 година Китай купуваше около 1,59 млн. барела петрол на ден от Русия, но това е около 15,5% от общия внос на суровината. Основната част от петрола, внасян в Китай идва от Саудитска Арабия. Русия е третият по големина доставчик на газ за страната с дял от около 6,7% от вноса на суровината през миналата година.

През 2021 година Русия е доставила 16,5 млрд. куб. метра природен газ в Китай, с което са покрити 5% от потреблението на суровината в страната. За сравнение износът на природен газ на Русия към Европа надхвърля 170 млрд. куб. метра. В началото на февруари "Газпром" договори ръст на доставките за китайската икономика, но все още няма изградени газопроводи, през които да осъществи тази договорка.

Русия е вторият по големина доставчик на въглища в Китай с доставени около 15,3 млн. тона, което е около 4,7% от общия внос на въглища в страната.

Руските енергийни гиганти имат отношения и с другите водещи икономики в Азия. Страната е четвъртият по големина износител на петрол за Южна Корея след Саудитска Арабия, САЩ и Кувейт.  През миналата година Южна Корея е внесла почти 8 млн. тона суров петрол за сумата от 4,27 млрд. долара.

Русия е и вторият по големина вносител на въглища в Южна Корея с доставени почти 22 млн. тона през миналата година, или около 17,5% от общият внос на въглища в страната.  Срещу тези доставки Москва е получила 2,56 млрд. долара, сочат данни на южнокорейските институции.

По отношение на природния газ "Газпром" е шестият по големина вносител на газ в страната.

Русия има добри позиции и в Япония. Страната "отговаря" за около 13% от общия внос на въглища, както и за почти 9% от втечнения газ и 4% от петрола, внесени в Япония.

Индия изглежда недобре разработен пазар за Русия. През миналата година страната намалява износа си на въглища - от 2,5 млн. тона през 2020 година до 1,8 млн. тона. Делът в общия внос на въглища в Индия намалява до 1,3%, спрямо 1,6% година по-рано. Индия внася и около 43,4 хил. барела петрол на ден, което е около 1% от общия внос в страната.

Индийската GAIL подписа 20-годишен договор за внос на втечнен газ с "Газпром". По силата му в Индия де доставят около 2,5 млн. тона годишно, а първите доставки започнаха през 2018 година. Тези количества обаче е едва 0,2% от износа на "Газпром".

Виетнам не внася петрол или природен газ от Русия, но държавната компания PetroVietnam има дял от 49% в съвместно предприятие със "Зарубежнефт" в Ненецкия автономен окръг. Добивът на петрол от средата на 2021 година на компанията е 30 млн. тона. 

През миналата година руските въглища съставляват 10% от общия внос на суровината във Виетнам, или около 3,6 млн. тона.

Ситуацията в Украйна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
ert
преди 2 години
Сигурно, ама като им резнат фейсбука, както ще правят тези азиатски държави? или ютуба също? Закъде без тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Repoman
преди 2 години
Русия може да разчита да изнася за Азия. Реално, резултата от десетилетията западна политика ще бъде, че Русия и Азия ще се изолират и ще си живеят в самодостатъчните си икономики и ще търгуват помежду си. Няма да имат нужда от ЕС и САЩ, които реално основно потребяват ресурсите на останалите. Което определено не може да е вечно положение. Реално, Русия, Китай, Индия и още 10-тина азиатски държави могат да са си напълно самодостатъчни, без да разчитат на новонапечатаните хамерикански долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
evtimvz
преди 2 години
Разбира се, че може да разчита и то винаги. Ще получава китайски вони и севернокорейски - незнам какви си там пари. Монголски също. Югоизточните бивши републики си имат в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още