IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на ЕС искат да ударят Русия, където ще я заболи*

Този пакет санкции, който бе приет единодушно от страните членки, ще нарани Русия, и то много, коментира Жозеп Борел

22:23 | 22.02.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз прие първи кръг от санкции срещу Русия, който включва политици, депутати и държавни представители, забранява на инвеститори от ЕС да търгуват с руски държавни облигации и ограничава вноса и износа от сепаратистките региони на Източна Украйна.

Европейските външни министри обаче не са санкционирали руския президент Владимир Путин, заяви върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност Жозеп Борел след среща в Париж, цитиран от Ройтрес.

По думите му признаването на Донецката и Луганската народна република е неприемливо нарушаване на украинския суверенитет.

„Този пакет санкции, който бе приет единодушно от страните членки, ще нарани Русия, и то много“, каза Борел на пресконференция заедно с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Отделно, естонският премиер Кая Калас коментира пред Ройтерс, че руската агресия в Украйна ще доведе до още санкции, координирани със САЩ.

Пакетът санкции включва всички членове на долната камара на руския парламент, които са гласували в подкрепа на признаването, замразявайки техни активи в ЕС и забранявайки пътуването им в блока.

Също така три руски банки, които финансират военни или други операции в сепаратистките региони - VEB.RF, Bank Rossiya и „Промсвязьбанк“, са санкционирани.

За момента все още не е ясно кога санкциите ще влязат в сила.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти за определен период, но отхвърли обявяване на обща мобилизация, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Зеленски каза, че продължава да търси дипломатически пътища за излизане от кризата и приветства готовността на Турция да участва в преговори между страните. Същевременно той заяви, че Украйна няма да отстъпи територия на Русия.

В обръщение към народа след междупартийно заседание в парламента Зеленски обяви програма на „икономически патриотизъм", включваща стимулиране на местното производство и намаляване на ДДС върху петрола.

Украйна също така призова западните си съюзници да й доставят повече оръжия и да й дадат гаранции за бъдещо присъединяване към Европейския съюз, за да я подкрепят срещу Русия, предаде Франс прес.

„Тази сутрин изпратих на британския външен министър писмо, за да поискам допълнителни отбранителни оръжия за Украйна”, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба на пресконференция в посолството във Вашингтон. Той уточни, че ще отправи същото искане към американската страна.

„Ще мобилизираме целия свят, за да получим всичко, от което се нуждаем, за да засилим отбранителния си капацитет”, добави Кулеба. Той отправи и призив към ЕС да отхвърли колебанията, неохотата и скептицизма, „съществуващи в европейски столици и да даде на Украйна обещанието за бъдещо присъединяване”.

По-рано през деня британските власти също обявиха санкции срещу Русия. „Днес Обединеното кралство санкционира следните пет руски банки: „Россия Банк" (Rossiya Банк), "ИС Банк" (IS Bank), „Дженерал банк“ (General Bank), „Промсвязбанк" (Promsvyazbank) и „Черноморска банка" (Black Sea Bank), като ние санкционираме и три физически лица с много големи капитали“, посочи Джонсън пред британския парламент.

Трите лица, на които ще бъдат наложени санкции са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг.

САЩ също отвърнаха на последните ходове на руския президент Владимир Путин в Украйна. На своя пресконференция американският държавен глава Джо Байдън обвини Русия в нарушаване на международното право. „Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да обявява нови т. нар. „страни“ в територия, която принадлежи на неговите съседи?“, заяви Байдън пред медии.

В понеделник руският президент Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният глава изпрати войски в двата района.

Байдън определи това като нарушение на международното право. „Според мен той създава обосновка за завземането на още територия насила и ако чуем речта му от миналата вечер, той създава обоснова да направи много повече. Това е началото на руска инвазия в Украйна, както той индикира, и за която потърси разрешение от парламента си“, каза Байдън.

*Допълнено с коментарите на Володимир Зеленски и Дмитро Кулеба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Ахм, разбирам.Искаш да кажеш, че СССР не е успял да направи нищо, въпреки че е разполагал със суровини и резерви.Сега предстои да видим какво ще направи ЕС(СР), само че БЕЗ суровини и резерви. хохохох. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Да плашиш руснак с глад и мизерия е нелогично. Хората там са закърмени в страдание. Тези санкции, ще им направят живота малко по-сив, това е. За тях са важни успехите в спорта и на фронта. През ВСВ видяхме, че цената от 22 млн руски живота беше платена, нищо не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 2 години
То най смешното е че СССР мислеше и действаше по аналогичен начин и нито резервите и помогнаха нито суровините който изнасяше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Санкциите нямат абсолютно никакво значение за Русия. Русия се подготвя за този сценарии от поне 10 години.. и е провизирана за един дълъг "локдаун" на всичко откъм "развития" свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
не само, че ще я платим, ами и вече я плащаме. хохохо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
След като политико-икономичесткият проет Евразия катастрофира сега е опит за същото но със силата на оръжието . Общо взето същото го живяхме при СССР, накрая оскотяха и се алкохолизираха, та не е нещо ново. Радващото е че тоя път не сме им съюзници и няма да плащаме за безумието им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Украйна не е част от ЕС, нито част от НАТО. Путин си мисли че побеждава НАТО, но всъщност НАТО не участва в тази война. Още от самото начало на конфликта, на Путин му беше казано, че НАТО ще налага само санкции и нищо друго. Една от целите, спирането на СП е постигната. НАТО е укрепено. Външните граници на съюза са наблъскнаи с войници, нещо немислимо преди това. Не е за вярване, че Путин направи това, на което се надяваха американците и англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако имах твоята визия, Митьо, никога, ама никога нямаше да отварям дума за външност. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спакойна, таварищи, от полезните санкции ще са. За какво му са на редовия opк пияница пари и 500 лева са му достатъчни. Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още