IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа да плати цената на тежките санкции срещу Русия?

Енергийният сектор поражда най-много въпросителни

20:07 | 22.02.22 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Докато Западът преценява как да санкционира руския президент Владимир Путин заради конфликта в Украйна, Европа е изложена на голям риск да помогне за финансирането на военната машина на Кремъл чрез плащания за петрол и газ.

Изглежда няма лесен начин това да бъде избегнато, пише Politico.

В публична демонстрация на съгласуване с Вашингтон европейците говорят твърдо за санкции срещу Русия още преди Путин да изпрати "миротворци" в източната част на страната в понеделник вечерта.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща да изключи Русия от международната банкова система, а премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че руските компании няма да могат да извършват трансакции в щатски долари и британски лири.

Налагането на тези финансови санкции може да удари силно Путин, но позицията на ЕС е мъглява, когато става дума за свиване на неговите изключително важни приходи от въглеводороди, които осигуряват повече от една трета от бюджета на Москва.

Остава неясно дали банковите санкции ще попречат на плащанията на ЕС към руската държавна газова компания „Газпром“. Както стоят нещата, енергийните пари изглежда много вероятно ще продължат да текат към Москва, дори по време на руска война срещу съюзник на ЕС.

Основният проблем е, че Европа е закачена на тръбопроводите за доставки на „Газпром“ и Брюксел така и не постигна значителен напредък в намаляването на енергийната зависимост от Русия, както обеща да направи след нахлуването на Путин в Крим през 2014 г. През 2020 г. 35 на сто от вноса на газ в ЕС идва от Русия в сравнение с 26% през 2010 г. През 2021 г. делът на Русия във вноса на газ в ЕС е над 42% само по тръбопровод, без да се включват доставките на втечнен газ (LNG).

„Енергията е слонът в стаята, когато става въпрос за способността на ЕС да налага санкции на Русия“, коментира Мария Шагина, която е гостуващ старши сътрудник във Финландския институт по международни отношения.

Америка е решаващата военна тежка категория на Запада в справянето с Путин. Европа обаче, чисто теоретично поне, има по-голям икономически лост, ако реши да го използва. Старият континент реализира почти 10 пъти повече търговия с Русия, отколкото САЩ.

Проблемът в играта за газа изглежда твърде голям. Премиерът на Италия Марио Драги подчерта в петък, че санкциите не трябва да включват енергията. „Санкциите трябва да бъдат ефективни, но и устойчиви“, коментира той.

Фон дер Лайен отблъсна забележките му, като каза пред CNBC, че "всички опции са на масата", когато става въпрос за енергийния сектор. На практика обаче ЕС не би могъл да постигне необходимото единодушие относно санкциите срещу енергийния сектор без подкрепата на голяма страна като Италия.

Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...Готова - неготова, цената е много по-малка в сравнение с десетки хиляди избити, завзета земя, изгорени домове и прогонени хора..." == Ей, ватата един път да признае за поразиите, които бандеровската сггаан извърши на територията на ДЛНР. Ами затова Русия ще плати цената, за да защити руското племе там. Длъжно е да го защити от надигащата се фашистка опасност. И трябваше да го направи много, много по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
novata_ikonomika_
преди 2 години
Или има някой с 6 телефона и 6 регистрации в сайта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
fon
преди 2 години
Интересно каква е тази руска пропаганда, след нападението над Украйна от вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
От кой, бе - ватенка? От тебе ли? Щото гледам - твоят кумир - спъващото се дядо - нещо му омекнаха коленцата - и вместо със санкции вече плаши плахо с мънички и скромни санкцийчици !!! Какво няма да могат да получат от "белия свят" - противоестествени паради или 38 пола или чеpни хора на които да мият краченцата? Ами те тия благинки не ги и искат, бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гнycните pyбашници ще си го получат! Както всеки път. Само този път не трябва да получат нищо от Белия свят, да се молят на китайчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
такива като тая ги събират от улицата (да не кажа околовръстното).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Лелелел... ЕС украйна ли ще санкционира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 2 години
Най-добре да забранят на Путин да ползва Туитър и Фейсбук. Така ще го засегнат лично със санкции, а и Европа няма да има нужда да плаща нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 14
cherney
преди 2 години
Абсолютно вярно. Напълно съгласен. Единственото, което не разбирам е как имаш шест минуса на този коментар!? Явно у нас действително има много глуппави хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
alphaomega
преди 2 години
ЕС да санкционира Русия е все едно да пикаеш срещу вятъра. ЕС по този начин като играе по свирката на САЩ санкционира себе си. Русия е основен доставчик на ресурси и огромен пазар на който се продава европейската продукция. Няма никаква логика в това ЕС да се противопоставя на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още