IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джефри Сакс: Украинската криза трябва да приключи с компромис от страна на САЩ

По подобен начин бе разрешена Кубинската криза през 60-те години, посочва известният икономист

20:03 | 22.02.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин успеят да проведат среща на високо равнище за Украйна, какъв би трябвало да бъде подходът на Байдън, се пита на страниците на Financial Times икономистът Джефри Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие в Columbia University.

Байдън многократно е казвал, че САЩ са отворени за дипломация с Русия, но по въпроса, на който Москва набляга най-много – разширяването на НАТО – изобщо не е имало американска дипломация.

Путин многократно настояваше САЩ да се откажат от разширяването на НАТО към Украйна, докато Байдън многократно заявяваше, че членството в алианса е избор на Украйна.

Ако има среща в следващите дни, както и при планираната среща тази седмица между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров, САЩ трябва да предложат гаранция, че НАТО няма да се разшири, включвайки Украйна, в замяна на пълно изтегляне на руските сили от региона на Донбас и прекратяване на руската подкрепа за независимостта на двете подкрепяни от Москва сепаратистки републики в Източна Украйна, демобилизация по границата между Русия и Украйна и гарантиране на украинския суверенитет. Ако САЩ не направят това, тогава Франция и Германия трябва да пристъпят напред.

Това неизбежно би довело до опасения от политически отстъпки. Мнозина настояват, че разширяването на НАТО не е истинският проблем за Путин и че той чисто и просто иска да възстанови Руската империя. Всичко останало, включително разширяването на НАТО, твърдят те, е просто разсейване.

Това е напълно погрешно. Русия категорично се противопоставя на разширяването на НАТО на изток в продължение на 30 години, първо при Борис Елцин, а сега и при Путин. Преди това Съветският съюз също до голяма степен се противопоставяше на разширяването на НАТО.

Лесно е да се разбере защо. САЩ не биха били много щастливи, ако Мексико се присъедини към воден от Китай военен съюз, нито пък бяха доволни, когато Куба на Фидел Кастро влезе в лагера на СССР преди 60 години.

Нито САЩ, нито Русия искат армията на другия на прага си. Обещаването да няма разширяване на НАТО не е отстъпка. То не предава украинска територия. И не подкопава суверенитета на Украйна, а всъщност помага за гарантирането му. Украйна трябва да се стреми да прилича на нечленуващите в НАТО държави от ЕС: Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция.

Американците могат да научат много от Кубинската криза през 1962 г. Както показа историкът Мартин Шъруин в книгата си „Хазарт с Армагедон“, кризата бе разрешена чрез ловък компромис. Съветският съюз се съгласи да изтегли своите ракети от Куба, докато САЩ се съгласиха да изтеглят своите от Турция.

Уви, американската общественост никога не оцени това, защото президентът Джон Кенеди настояваше да се запази в тайна извеждането на ракетите на САЩ от Турция. Кенеди не искаше да изглежда, че говори от името на НАТО и се опита да се защити от обвиненията в отстъпки от американската десница. Затова обществеността вярваше, че кризата е приключила със съветска капитулация, а не с компромис.

Въпреки твърденията за обратното западните държави дадоха неофициални уверения на Съветския съюз, че НАТО няма да се разширява на изток след обединението на Германия. САЩ и съюзниците им действаха измамно, използвайки софистични аргументи, за да докажат, че предишните обещания не са били обвързващи. През 2008 г. беше особено безразсъдно, когато президентът Джордж Буш-младши отвори вратата за членството на Украйна (и Грузия) в НАТО.

Байдън и външнополитическата върхушка на САЩ досега отказаха да преразгледат разширяването на НАТО по три причини. Първо, те се страхуват от обвиняването им в отстъпничество. Второ, САЩ искат прерогативът да поставят своите военни във всяка страна, която иска, дори ако това пренебрегва легитимните опасения за сигурността на съседните държави. Трето, външнополитическата върхушка на САЩ отдавна не признава валидните руски опасения за сигурността, които датират от Втората световна война и дори по-рано.

Русия от дълги години се страхува от нашествия от запад, независимо дали от Наполеон, Хитлер или по-късно НАТО. Поради тази причина по-умерените и по-мъдри американски външнополитически стратези, включително министърът на отбраната на Бил Клинтън Уилям Пери, великият държавник и дипломат Джордж Кенън и бившият посланик в Съветския съюз Джак Матлок, твърдяха, че разширяването на НАТО на изток след разпадането на СССР е ненужно, безразсъдно и провокативно.

Ако избухне война, Путин, разбира се, ще понесе вината и глобалното охулване. Заплахите на Русия са разбойнически и опасни. Но колкото и погрешни да са руските действия, американската непримиримост по отношение на разширяването на НАТО също е напълно погрешна и рискована. Истинските приятели на Украйна и на глобалния мир трябва да призоват за компромис между САЩ и НАТО от една страна, и Русия от друга – такъв, който зачита легитимните интереси на Москва в областта на сигурността, като същевременно подкрепя изцяло суверенитета на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Споразумението от 1903 г. за ползване на зоната около канала за вечни времена не се приема от панамците и е предмет на много спорове между двете страни. Периодично се водят преговори за преразглеждане на условията например през 1936 и 1955 г. са подписани нови договори, които уточняват условията за експлоатация на канала и на зоната около него. Недоволството на панамците обаче продължава през 1964 г. студентските протести размириците приключват с жертви[16]. През 1977 г. се подписва договор от американския президент Джими Картър и панамското правителство на генерал Торихос Ерера за поетапно възстановяване на суверенитета на Панама над канала и зоната до 31 декември 1999 г. и за постоянния неутралитет и експлоатация на канала съвместно от САЩ и Панама.От 31 декември 1999 г. Панамският канал се управлява от специална панамска правителствена агенция (на испански: Autoridad del Canal de Panam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Този материал ми хареса.Може би най-разумното и балансирано нещо,което досега съм чел по темата.За съжаление, поколението,което управляваше запада през 60-те години, е абсолютно изчезнал вид вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Тази статия определено се отличава от повечето статии напоследък по темата Русия-Украйна, дори и по работещите върху статията. Явно е особено важна след като по нея се е трудил цял екип. /Подозирам причината да работи екип може да е съвсем друга./ Да се върнем на писанието. Намира се един да каже, попитаха САЩ какъв е отговора на въпросите които най-много притесняват Русия. Искането беше да се отговори писмено и в срок. Наистина отговориха писмено, но не на най-болните въпроси и не защото не разбираха къде ги стяга чепика руснаците а защото продължаваха да бавят играта. Все някой трябва да ги чака. Този път не ги чакаха. Предприеха стъпки които сметнаха за нужни за да защитят своите граждани и интереси. Според мен все още не е война, но може да се ползват като повод за такава. Ще видим колко време ще чакат за да решат как да постъпят с украинците. Като не бяха готови на малки отстъпки ще трябва да правят по-големи или да тръгват на война. Както казват войната е продължение на политиката с други средства. Пътищата са два спират украинците от водене на военни действия и признават някакъв статус на областите на ДНР и ЛНР. Настаняват миротворци в контактните зони, както е и в Косово. Почват да търсят решение приемливо и за двете страни. Много години, както е и в Косово. Обаче вече не могат да се надяват Путин да оттегли подписа си. Вторият път е да настояват за територялната цялост на Украйна да продължат да снабдяват оръжие и да налагат санкции на Русия и да се надяват огънят да гори само там. Определено по-неприятният път и по-опасен. Защото трябва да им е ясно веднъж тръгнал по този път Путин няма да спре. Това ще доведе или до разделяне на Украйна или до трета световна...Интересно защо никой не споменава /дори автора на статията/ как постъпиха американците в Гренада. За да "защитят" своите граждани окупират държавата и разстрелават ръководителя и Морис Бишоп. Как защитиха интересите си в Панама и изпратиха морски пехотинци да арестуват бившият си съюзник Нуриега. Кога решават че Нуриега е наркодилър? Когато Нуриега решава да национализира Панмския канал. Едва ли Путин би направил нещо подобно със Зеленски. Все пак Зеленски не е виновен за командите от господарите му. Аз виждам развитието на ситуацията така. Путин изчаква да види отговора на Запада и Украйна. Вероятно част от украинските националисти ще настояват да се бият със или без заповед на президента. Което ще доведе до засилването на конфликта. Русия ще удари ключови инфраструктурни обекти в Украйна - комуникационни, енергийни, транспортни, икономически. И след като постоят на тъмно и студено украинците ще се съгласят на някакво отстъпки. Това което стана в Югославия с тази разлика, тук има и допир на сухоземни войски което ще доведе до повече жертви. Русия няма да има нужда от разорена и разрушена Украйна и ще я остави на ЕС за изхранване. Колкото по-малко жертви се дадът толкова по-добре и за двете страни. Дали Разума ще натделее? Препрочитам статията и определено споделям написаното от автора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
То отдавна е казано, че дипломацията и политиката са изкуство на взаимните компромиси. Вместо това виждаме как новото поколение абсолютно некадърни западни политици и дипломати се опитват да заповядват на Русия и да трупат оръжие буквално под носът и. Върхът беше тотално дeби-лната тръс, която дори не бе разгледала картата на районът, за който ще преговаря, нито прочела Минските споразумения, на които да стъпи, но се опита да командва Русия какво да прави на своя територия, за което съвсем заслужено бе осмяна и прогонена от Лавров. Е, няма как да стане по тоя начин. Това е най-прекият път към война. Русия твърде дълго търпя и отстъпва и вече просто няма накъде. Значи - трябва да отстъпи този, който може. Русия не иска реално държавите, вече приети в НАТО да я напускат, а само в тях да няма чужди войски. Няма как да се гради световната сигурност без най-силната военно страна. Подобни опити са опасни и безумни. Впрочем виждаме как чучyлото взе да омеква, и не смее ного-ного да се зъби. Дали защото тия, дето мислят вместо него, са се отреперили от рязката промяна на балансът във военноморските сили, в които доминацията на Русия вече е очевидна и недвусмислена след застъпването на бойно дежурство на "Адмирал Нахимов"? От тук нататък нито един американски самолетоносач не е в безопасност - ерата им окончателно свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Така е , никой не е избягал от това Със здраве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Нищо, ше го преживееме некак... ;) Приемам критиката със смирение - физиология, баце... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 2 години
Баце , с годинките сваляш гарда и ставаш елементарно предсказуем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
: ))) ... независима медия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 2 години
Проф. Джефри Сакс е кремлински агент и копейник! Русия не може да има интереси! Русия е кална дупка, азиатска бензиностанция, населявана от впиянчена ***, която требва да бъде заличена! Бойчо, какви са тези еретични пасквилчета, изходени от платени путински ***, които ги произвеждат в Колумбийския университет, вместо да се преселят в Масква, където да лъскат руския ботуш? Какво общо има тази статия с всичко, което авторитетно и компетентно пуснахте днес по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още