IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да търси нова формула за кандидатския статут на Молдова, Украйна и Грузия

Все още е рано да се каже как ще бъде оформено решението, каза Бисерка Бенишева

20:02 | 21.03.22 г. 6
ЕС може да търси нова формула за кандидатския статут на Молдова, Украйна и Грузия

Кризите ускоряват дискусиите за разширяване на Европейския съюз, като в момента най-важно е постигането на стратегическа автономия в условията на геополитическа нестабилност. Европа е изразила своето мнение за правото на Украйна, Молдова и Грузия да изберат своята собствена съдба и след подаването на молби за членство в ЕС от тяхна страна следва Европейската комисия да издаде своите препоръки по въпроса. Негативно становище от ЕС би било политически неприемливо. Така че ЕС ще предложи подходящи формули, включително такива, които действат в момента в Европейското икономическо пространство, които укрепват сътрудничеството на тези страни с ЕС, без да им предоставя права за гласуване.

Това коментира Бисерка Бенишева, директор Европейски въпроси в ПанЕвропа България и дипломат, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"След края на войната ЕС ще мобилизира целия си инструментариум за икономическо възстановяване, както и дипломатически усилия за помирения и стабилизиране. Ако се постигне съгласие за статут на кандидат или друга форма на договореност за Европейското икономическо пространство, това ще позволи отваряне на програми и участие на тези страни в агенции на ЕС. Такова ниво на сътрудничесто има в момента спрямо страните от Западните Балкани“, посочи събеседникът.

Бенишева припомни, че Европейският парламент прие резолюция, насърчаваща процеса на даване на статут на Молдова, Украйна и Грузия, а страните от Източна Европа, включително България, излязоха с декларация, призоваваща веднага да се даде такъв статут на Украйна, напомни Бенишева. 

"В същото време официални лица от Франция, Германия, Нидерландия и Испания подчертаха, че трябва да бъдем предпазливи, тъй като членството може да не е най-подходящият начин за адресиране на конфликта", допълни тя.

След изразяването на политическото послание за солидарност, трябва да бъде разграничена самата процедура, смята Бенишева. ЕК трябва да изработи своето решение, като все още е рано да се каже дали то ще е за предоставяне на статут на кандидат-член и как ще се оформи това решение, коментира гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
сега ще стане като при югославия, който се откачи от тях до 5 години става по богат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хахааа, чака то милото копейниче ЕС да обеднее, а при тези, на които слугуваш,средната заплата вече е 500 лева, а пенсията 160 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
ЕС по добре да търси това място дето ,такова ,гладните с... ,абе по голяма нужда дето ходят гладни ,е това място да търсят ,че цените много ще се вдигнат на тия места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
И Русия търси нова формула за кандидатския статут на ЕС в Евразия . . . ;) Който търси - намира . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
при грешна "формула" ше боли ...много .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Новата формула е старата: да се бият с руснаците до последният украинец, грузин, молдован и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още