IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузия подава молба за членство в ЕС още утре

Нашата мечта и политическа цел е Грузия да се превърне в икономически силна и сигурна европейска държава, отбелязва ръководителят на управляващата партия

21:12 | 02.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Тбилиси. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/ZURAB KURTSIKIDZE</em></p>

Изглед към Тбилиси. Снимка:  EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Няколко дни след Украйна и друга държава, част от бившия СССР, ще изяви желание за членство в Европейския съюз (ЕС).Грузия планира да подаде молба за членство в ЕС утре, четвъртък (3 март).

„Призоваваме органите на ЕС да извършат спешно разглеждане на молбата ни и да предоставят на Грузия статут на страна - кандидатка за членство в ЕС", заявява ръководителят на управляващата партия „Грузинска мечта" Иракли Кобачидзе, цитиран от онлайн портала civil.ge.

Това е политическо решение на партията, „което отчита общия политически контекст и новата реалност".Заявлението ще бъде предадено от името на правителството в Брюксел в четвъртък.

Решението представлява обратен завой от страна на Кобачидзе. Във вторник той все още настояваше, че Грузия няма да подаде такава молба до 2024 г., защото „прибързаната инициатива може да има обратен ефект и да бъде контрапродуктивна“.

„Подаването на силна кандидатура, подкрепена с нови реформи през 2024 г., както беше предвидено в предизборната програма на „Грузинска мечта", би имало предимство пред прибързаното кандидатстване", подчерта той.

Но днес е категоричен: „Нашата мечта и политическа цел е Грузия да се превърне в икономически силна и сигурна европейска държава". „Всяка стъпка на нашето правителство, включително днешното решение, служи на тази цел“, допълва Кобачидзе.

Той припомня, че правителството му е имало „множество впечатляващи постижения по пътя на интеграцията с ЕС", включително подписването на Споразумението за асоцииране и въвеждането на безвизов режим.

Според него интеграцията с ЕС е „път, който ще доведе страната ни до преодоляване на бедността, до качествено повишаване на благосъстоянието и сигурността на населението и до деокупация“.

Вчера той заяви, че ЕС е предложил на Киев да преразгледа предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство по ускорен начин, но предложението не се отнасяло за Грузия и Молдова.

Преди това управляващата партия се сблъска с призиви в родината си да последва стъпките на Киев и незабавно да подаде молба за членство в ЕС на фона на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

За отбелязване е, че решението идва по време на пътуването на президента Саломе Зурабишвили до Брюксел, където тя се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Развитието на ситуацията се случва и след като ЕС отчете пет „неуспеха в областта на съдебната система и върховенството на закона в Грузия" през 2021 г., включително неизпълнението на необходимите условия за реформи за получаване на заем от ЕС.

От 2009 г. Грузия участва в програмата на ЕС "Източно партньорство", която има за цел да развива регионално сътрудничество с бившите съветски републики, припомня ТАСС. През 2014 г. Грузия подписа споразумение за асоцииране с ЕС, неразделна част от което е задълбоченото и всеобхватно търговско споразумение. През 2017 г. грузинските граждани получиха правото да посещават безвизово държави от Шенгенското пространство.

За 10 години партньорство Грузия подписа споразумения и с Европейската полицейска агенция (Европол) и Агенцията на ЕС за единно правосъдие, като изпрати свои представители в тези агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Референдум преди подаването на молба пак няма - същото като у нас. 2/3 от българите според "Отворено общество" са против въвеждане на еврото и какво се случва - ние тръгваме да влизаме там разбира се - експертите знаят най-добре, недейте вие неграмотници да им се намесвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Още една държава която Русия по братски гази с танковете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още