IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Зеленски вероятно ще участват в срещата на Г-20, но неясно в какъв формат

Една от най-коментираните теми е ще има ли среща очи в очи на двамата президенти

15:22 | 08.11.22 г. 3
Снимки: Christophe Morin/ Bloomberg. Колаж: Investor.bg
Снимки: Christophe Morin/ Bloomberg. Колаж: Investor.bg

Една от най-коментираните теми за предстоящата среща на Г-20 в Индонезия е ще има ли среща на президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски. Вариантите са няколко - или и двамата да са онлайн, или и двамата да са на живо, или единият от тях да е на място на о. Бали, а другият - онлайн.

Говорителят на украинският президент Серхей Никифоров коментира пред УНИАН, че Зеленски със сигурност ще участва на Г-20, но в какъв формат все още няма яснота. Още когато получи поканата за участие във форума, Зеленски коментира, че би участвал лично, но ако военните действия в страната му продължават, не би напуснал Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни пред ТАСС, че до края на тази седмица ще стане ясно дали Путин ще участва и как точно.

В интервю за Financial Times президентът на Индонезия Джоко Видодо коментира, че руският президент едва ли ще участва лично на срещата, но не изключва вероятността това да стане онлайн. Той разговаря и с Путин, и със Зеленски, и двамата са го уверили, че ще участват, "ако ситуацията го позволява".

Медийни публикации сочат, че САЩ настояват Володимир Зеленски да отиде на срещата, ако и руският президент е там. Във Вашингтон се надяват двамата да успеят да се разберат и да бъде сложен краят на войната в Украйна. Но украинският държавен глава е категоричен, че не би разговарял с руския си колега - след подписването на указа за анексирането на четирите окупирани украински провинции и Върховната Рада на Украйна парафира това решение на Зеленски.

В Украйна са готови на преговори, но имат условия - Русия да изтегли своите войски извън границите на Украйна (от 1991 година), а разговорите да се водят относно изплащане на репарации и как двете съседни държави ще продължат да живеят заедно. В интервю за Corriere della Sera Володимир Зеленски разказа, че в годините преди пълномащабната война "стотици пъти" е опитвал да разговаря с представител на Москва, но не е получил отговор. На сегашните коментари, че Кремъл иска мирни преговори, украинският президент коментира, че с "оръжие в ръка" се поставят ултиматуми, а не се водят преговори.

В момента украинските военни извършват успешна контраофанзива и по данни на властите в страната са освободили 37% от окупираните от руските военни територии след 24 февруари.

Анализатори смятат, че Владимир Путин не би участвал лично в Индонезия, за да не се сблъска с изолация от страна на другите световни лидери. CNN например съобщи, че в Белия дом са категорични, че среща между Путин и американския президент Джо Байдън не се предвижда.

По време на среща на външните министри на Г-20 в Бали през лятото външният министър на Русия Сергей Лавров беше тотално игнориран, като неговите колеги дори отказаха да застанат заедно за груповата снимка от събитието. Заради това Лавров напусна форума преждевременно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Късия няма да иде... знае че случя ще бъде използвам зада го унижът, ще изпрати оня глуупец Ларвата да дуе бузи и да си тръгне обиден на 20тата минута! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: andy Може би ще му последното участие. После само участия със С. Корея, Иран и Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
andy
преди 1 година
А къде се бута в Г20 зеленото човече?! Прекалил е с тревата и белия прах, и си е повярвал прекалено много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още