IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на финансовите министри от Г-20 приключи без общо изявление

Страните от организацията бяха разделени в позициите си по руската инвазия в Украйна

10:24 | 17.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Много страни от Г-20 осъдиха нахлуването на Русия в Украйна на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от групата, състояла се на остров Бали на 15 и 16 юли, заяви в декларация днес индонезийското председателство, цитирано от "Франс прес".

Срещата приключи без общо изявление поради различията между страните по отношение на руското настъпление в Украйна. Вместо това комюнике, Индонезия, която се опитва да съчетае неутралността си в конфликта и факта, че е домакин на Г-20 тази година, разпространи декларация от свое име, в която съобщи за тези различия, допълва БТА.

"Много от членовете изразиха съгласие, че възстановяването на световната икономика се е забавило и е изправено пред сериозно изпитание поради войната на Русия срещу Украйна, която решително осъдиха и призоваха за прекратяването ù", се казва в тази декларация.

"Един от членовете изрази мнение, че санкциите задълбочават настоящите трудности", се казва още в текста, като явно става въпрос за Русия.

В декларацията се отбелязва също липсата на консенсус за световната продоволствена криза, изострена от инвазията в Украйна. По-голямата част от членовете на групата се съгласиха, че продоволствената и енергийната несигурност се засилват и мнозина изразиха готовност за бързи действия, се изтъква в нея.

Русия изпрати в Бали заместник-министър, а финансовият ù министър участва виртуално. Миналата седмица ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров напусна срещата с колегите си от Г-20 в Бали след дъжд от осъдителни изявления за инвазията в Украйна.

По време на разговорите участниците коментираха, че банките се нуждаят от повече публична подкрепа, за да се справят с рисковете около проектите, свързани с климатичните промени, допълва Bloomberg. Малките и средните предприятия изискват повече внимание, допълниха още участниците в срещата.

Централните банкери пък настояха за повторно ускоряване на процеса по регулации за криптовалутите. Според тях забавянето, което се наблюдава в последно време, крие рискове за потребителите. 

От Международния валутен фонд (МВФ) предупредиха по време на срещата в Бали, че планират да орежат прогнозите си за икономическия растеж през тази година в следващото преразглеждане на перспективите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още