IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата на Г-20: Няма признаци Москва да е готова за преговори с Киев

Русия предизвиква глобална продоволствена криза, смята държавният секретар на САЩ

14:27 | 09.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg </em></p>

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Вашонгтон не вижда "никакви признаци" Русия да е готова да преговаря с Украйна, стана ясно по време на срещата на Г-20, което се провежда в Индонезия, пише БГНЕС.

По време на разговорите Москва бе подложена на порой от критики заради инвазията си в Украйна.

Още в петък стана ясно, че външният министър на Русия Сергей Лавров е напуснал срещата по-рано, след като САЩ и нейните съюзници открито осъдиха нападението на Москва.

„Не видяхме никакви признаци, че Русия е готова да се ангажира със смислена дипломация“, коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Малко по-рано през деня стана ясно, че САЩ не вярват на думите на Китай за неутралност във войната.

Според Блинкен е трудно да си "неутрален" в конфликт, в който има ясен агресор, но дори да е възможно, той не вярва, че "Китай действа по начин, който е неутрален".

По думите му китйската подкрепа на руската война в Украйна усложнява взаимоотношенията между САЩ и Китай в момент, в който в тях вече има разногласия и вражда по много други теми.

Срещата на Г-20 в Индонезия се състоя на фона на ожесточени сражения в Украйна, но и на фона на най-засиленото напрежение между Москва и западните нации от десетилетия насам.

Блинкен отхвърли директна среща с Лавров и вместо това обвини Русия, че предизвиква глобална продоволствена криза, като настоя Москва да разреши доставките на зърно от опустошената от война Украйна.

По-рано Лавров каза пред репортери, че няма да "тича" след Вашингтон за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Добре бе, вие бягате от Лавров като мишки, ама иначе Русия не искала да преговаря? Русия никога не е затваряла вратата за преговори - въпреки че само луд може да вярва на пaлякът, който отказва да спазва подписани договори. Могат ли да се приемат насериозно предложения от рода на: "Изтеглете се оттатък границата и тогава ще преговаряме"? И как точно Русия е виновна за продоволствената криза? Да не би руснаците да са минирали укpoпските пристанища, че да пречат на мижавия им износ? САЩ като са велик производител защо те не нахранят света? Нима ТЕ не пречат на руският много по-голям износ, като притискат корабните компании да не превозват руски товари и като изключиха Русия от разплащателната система, така че клиентите да не могат да плащат за пшеницата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още