IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна загуби не само пролетта, но и своето лято

Киев отново апелира своите съюзници да изпратят още оръжия, Москва се подготвя за нови настъпателни действия

09:54 | 09.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Те отнеха моята пролет, отнеха моето лято, а сега отнеха още седем години от моя живот. Това са били думите на Алексей Горинов, областен съветник на Москва, цитиран от своите поддръжници, след като е получил седемгодишна присъда за затвор поради критики срещу руската инвазия в Украйна, пише Ройтерс.

Войната отне не само неговите пролет и лято, а и тези на стотици хиляди украинци, принудени да напуснат собствената си страна, докато други се борят за нейните земи.

Сраженията продължават и в събота, когато Киев апелира своите съюзници да изпратят още оръжия в подкрепа на украинските войници, търсещи начин да забавят напредването на руската войска в източния регион Донбас.

Въпреки че западът подпомага страната с оръжия, Украйна все още не разполага с достатъчно от тях, а войниците имат нужда да се приспособят към използването им.

Същевременно, по думите на старши представител на отбраната в САЩ, Украйна не е използвала щатските артилерийни ракетни системи (HIMARS), за да нанася удари по руски мишени извън украинска територия, пише Ройтерс.

В петък руският посланик в Лондон Андрей Келин посочи, че рано или късно, Украйна ще трябва да вземе решение дали да сключи мирно споразумение с Русия, или "да продължи да се търкаля по хълма" към собствената си разруха.

Той предупреди, че е малко вероятно Русия да се изтегли от южните райони и че ще изгони всички украински войски от източния регион Донбас. "Ще освободим цял Донбас", каза Келин.

Ден по-рано руският държавен глава Владими Путин обивини запада в десетилетия на агресия срещу Москва и предупреди, че ако иска да опита да надвие Москва на бойното поле, може да се пробва, но това ще доведе до трагедия за Украйна.

"Възможна ли е ескалацията? Разбира се. Ако потокът на оръжията е организиран по начин, който застрашава нашата стратегическа ситуация, нашата защита, ще трябва да предприемем сериозни мерки против това", каза Келин.

Западът продължава да апелира за край на войната, когато по-рано тази седмица външните министри на Г20 призоваха за край на военните действия. В петък САЩ обяви нов пакет за военна помощ на стойност около 400 млн. долара за Украйна.

По информация на британското военно разузнаване, Русия премества част от резервните си единици, привикани от различни точки на страната, близо до Украйна за бъдещи настъпателни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още