IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Не е по силите ми да спра войната, опитвам да не я загубя

Не може да се води диалог с оръжие в ръка - това е ултиматум, смята украинският президент

21:21 | 28.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Не е по силите ми да спра войната - опитвам да не я загубя, да се борим", каза украинският президент Володимир Зеленски пред италианското издание Corriere della Sera. Така той отговори на коментари в Италия и в други европейски държави, че е в неговите ръце да спре войната, сядайки на масата за преговори с руския президент Владимир Путин.

Преди дни Путин изпрати своеобразна покана за разговор чрез президента на Гвинеа-Бисау Умару Сисоко Ембало, но украинският лидер е категоричен, че "диалог с оръжие в ръка" не се води. "Още от самото начало не става въпрос за диалог, а за ултуматуми", категоричен беше Зеленски пред Corriere della Sera и посочи, че Русия прави всичко, за да не се стигне до преговори - окупира ядрени централи (АЕЦ "Чернобил" в началото на войната и сега Запорожката АЕЦ- б.р.), извършва масиран ракетен обстрол над енергийната инфраструктура и т.н.

Украинският президент е категоричен, че Москва има само една цел - да окупира цялата територия на Украйна. Отговорът на Запада трябва да е изолация, включително и от страна на Китай. "Няма значение какво е отношението между САЩ и Китай, когато една страна заплашва с ядрено оръжие. Не би трябвало да има значение", допълни Зеленски.

Той призна, че още от първите си дни като президент е търсил диалог с руския си колега, за да бъде решена кризата между двете държави. "Стотици пъти отправяхме покани просто да седнем и да поговорим", коментира Зеленски и допълни, че е предлагал различни формати, включително и да разговарят по телефона, ако Путин като президент на голяма държава не смята, че е на едно ниво, за да се среща лично с него.

"За мен няма значение протокола - ако не искате да разговаряте с мен, изпратете ни ваш представител и съм готов на диалог", заяви още украинският президент. Двамата с Путин имат само една официална среща - по време на преговорите по Нормандския формат през декември 2019 година.

Тогава руската страна категорично е отказала да коментира анексирането на Крим през 2014 година или окупацията на Донбас, разкри още Зеленски и допълни, че Минските споразумения само са замразили конфликта, а не решават проблема и хората продължаваха да се бият всеки ден.

"Още тогава те не търсеха диалог, а само поставяха само ултиматуми - трябва да признаете независимостта на тези републики (Донецката и Луганската - б.р.)",  каза Зеленски и допълни, че единственото последствие от тази среща е обмяна на малко повече от 100 взаимни пленници. Двамата са били договори обмен на всички задържани от двете страни, но до това така и не се е стигнало.

Зеленски обаче смята, че Украйна и Русия трябва да говорят - най-малкото как ще продължат да живеят едни с други гражданите на двете съседни държави.

Той коментира и информацията, че в края на март двете страни са били близо до споразумение. Тогава Москва е поискала от Украйна да признае Крим за част от Руската федерация, независимостта на ДНР и ЛНР, както и контрол над Мариупол и Азовско море. След като Киев видя какво се е случило в Буча и Ирпен обаче желанието за преговори е започнало да изчезва. 

Колкото до заплахата за използване на ядрено оръжие той е категоричен, че не може да приеме мотива, че Украйна трябва да се предаде, защото иначе Москва ще използва ядрено оръжие. По тази логика Русия може да поиска връщането в своята орбита на Литва, Латвия и Естония, или ще използва ядрено оръжие. Според украинския държавен глава няма никакво значение какво се случва на бойното поле, ако руските управници решат да използват ядрено оръжие. 

Лесно е когато хората са готови да отворят очите си, категоричен беше още украинският президент и посочи, че отношенията с много от западните партньори са започнали трудно, докато те не са дошли в Украйна и не са видяли какво се случва. "Същото се отнася и до руснаците - те трябва да отворят очите си, но не са готови", допълни той.

Пред италианското издание Зеленски беше категоричен, че не вярва  че Италия може да бъде "троянският кон" на Русия в Европа, въпреки смяната на властта и коментарите на бившия премиер Силвио Берлускони за близките му отношения с руския президент Владимир Путин. Украинският президент смята, че руската агресия всъщност е обединила и ще продължи да обединява европейските лидери и нации, които имат различни възгледи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Вероятно вече руснаците са с 10 години назад от където бяха... И ще продължават да вървят назад... Не знам какво точно се опитват да спечелят, но реално само губят... Закопаха украинците, но с каква цел? Измерено в най-преки щети говорим за трилиони евро и може би милиони граждани. Дори евентуалните териториални придобивки няма да бъдат признати за период от поне едно поколение, а щетите за страната от международната изолация, която само ще се засилва просто са неизмерими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: khao ... какво говориш ?! Берлин го взеха преди шест месеца , сега са пред Лисабон ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk мхммм, как се движи фронта, иолко остана до берлин?... превзехте ли нещо или да ти покажа едни клоунски клипчета :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ех, Зельо, Зельо - по силите ти беше да не я допуснеш, но се продаде и ти на въдворяващите световен ред. Сега вече по силите ти е единствено да правиш клоунски клипчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
За русанаците нещата са прости. В Украйна са гости. За рубладжиите в България всичко е ясно. Веднъж да умрат ще живеем прекрасно.ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още