IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин готов на преговори със Зеленски, но Киев има условия

Украинският президент определи руските въздушни удари като безпрецедентна атака срещу енергийните доставки на страната

12:11 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предложението на Москва за преговори бе предадено с посредник - президента на Гвинея-Бисау. Снимка: ЕРА
Предложението на Москва за преговори бе предадено с посредник - президента на Гвинея-Бисау. Снимка: ЕРА

Президентът на Гвинея-Бисау Умару Сисоко Ембало предаде индиректно послание до Володимир Зеленски - готовността на руския президент Владимир Путин да преговаря с украинския си колега.

Отговорът на Украйна не закъсня - искане за прекратяване на военните действия като условие за диалог - месец след като Киев забрани преговорите с Москва заради анексирането на украински територии.

„Вчера бях в Русия, срещнах се с президента Путин, който ме помоли да ви предам съобщение, да говоря с вас", казва Ембало пред Зеленски в запис на пресконференция, качен в профилите на Володимир Зеленски в социалните мрежи. „Той ми каза, че е готов за преговори с президента Зеленски", казва държавният глава на Гвинея-Бисау ден след посещение в Кремъл. Москва обаче все още не е потвърдила офертата. 

Гвинея-Бисау традиционно поддържа добри отношения с Русия. Дори по времето на Съветския съюз страната получава оръжия и заеми от Москва, а дипломатическите отношения се считат за близки и до днес.

Зеленски пък предлага Русия да спре да обстрелва украинската инфраструктура, да блокира украинските пристанища в Черно море и да заплашва с ядрени оръжия. Едва тогава в бъдеще може да се говори за каквото и да било, посочва президентът.

„Вторият въпрос е с кого да се говори", каза, имайки предвид отказа от диалог, докато Путин е президент, след ескалацията от последния месец.

„Вторият въпрос, който предаде Русия, е, че трябва да се отблокират отношенията. Да започнем с отблокирането на Черно море... За да се говори за какъвто и да било диалог, едната страна трябва да уважава другата, териториалната и цялост, суверенитета, границите ѝ“, каза той.  През седмицата президентът на Гвинея-Бисау Умару Сисоко Ембало се срещна и с Путин. Снимка: ЕРА През седмицата президентът на Гвинея-Бисау Умару Сисоко Ембало се срещна и с Путин. Снимка: ЕРА

Като цяло руският президент Владимир Путин остава под задълбочаваща се изолация, в която не може да разчита напълно нито на Индия, нито на Китай. В същото време именно африканските лидери заедно с арабските се превърнаха в негови основни чести събеседници. Това не е случайно, коментира Ройтерс - в Северна Африка страните са силно зависими от руски внос на зърно или други стоки. В Персийския залив пък богатите арабски монархии опитват да лавират. Така например президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед пътува до Кремъл, а Саудитска Арабия внимава, тъй като Съединените щати свързват решението ѝ да подкрепи свиване на добива на петрол в подкрепа на цените като свързано с Москва.

Според базирания във Вашингтон Institute for the Study of War (ISW) наративът на Путин показва, че той не е сериозно заинтересован от преговори с Украйна и всъщност смята да продължи войната, като поддържа максималистични цели. В новия доклад не се споменават конкретно срещите с Ембало, но се изтъкват коментарите на руския лидер от среща с представители на службите в страните от Общността на независимите държави, че Украйна е „загубила суверенитета си" и е използвана от Съединените щати като „таран" срещу Русия. Председателят на Думата Вячеслав Володин пък говори за загуба на „способността да съществува като държава", „окупирана от НАТО" и „превърнала се в колония на САЩ". Подобен разговор е несъвместим с преговори на равни начала за прекратяване на огъня, още по-малко - с такива за разрешаване на конфликта, пише в новия анализ на мозъчния тръст.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски определи руските въздушни удари като безпрецедентна атака срещу енергийните доставки на страната му. Той предупреди за предстоящи широкомащабни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна и призова населението да пести енергия.

„Руските терористи създадоха такива трудни условия за нашите енергетици, каквито никой в Европа не е виждал и изпитвал досега", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в сряда, визирайки руските въздушни удари.

Той разкритикува и недостатъчното според него прилагане на споразумението за износа на зърно. Русия продължава да възпрепятства износа на украински хранителни продукти по море. Поради това 175 кораба бяха блокирани в задръствания в очакване да бъдат освободени. „Очевидно е, че Русия възнамерява отново да задълбочи световната продоволствена криза, за да върне заплахата от голям глад“. 

Думите на 44-годишния Зеленски вероятно са били насочени най-вече към правителствата в Африка, които Украйна все повече ухажва. „Много е важно на този континент, където влиянието на Кремъл е традиционно силно, да чуят украинската позиция и да знаят цялата истина за това, което се случва в действителност", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още