IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин разгърна ядрените сили на Русия за учение

САЩ използват Украйна като „таран" срещу Русия и постсъветското пространство, заяви руският президент

07:02 | 27.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL
Снимка: EPA/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL

Стъпка по стъпка украинските сили напредват в Херсон. Според Киев обаче лошото време възпрепятства операцията. Съветник на президента Зеленски очаква тежки боеве в региона. Междувременно лидерът на Кремъл Владимир Путин разгръща ядрените сили на Русия. 245-ият ден от войната накратко.

Лошото време възпрепятства украинската контраофанзива в Херсон

Според Министерството на отбраната украинската контраофанзива в южната част на страната се оказва по-трудна от офанзивата в североизточната част. Дъждовното време и теренът затрудняват превземането на руската територия в Херсонска област, заяви министърът на отбраната Олексий Ресников. В селскостопанския регион руските войски използват каналите за водоснабдяване като окопи, казва той.

Съветник на президента Володимир Зеленски очаква тежки боеве в региона. „Ситуацията около Херсон е ясна. Руснаците се запасяват и укрепват групировката си там", заяви Олексий Арестович в онлайн видео. „Това означава, че никой не се подготвя за отстъпление. Напротив, най-тежките боеве ще се водят около Херсон“. 

Руските окупатори съобщават за сблъсъци и в Луганска област днес. Тежки боеве се водят в районите Кремина и Сватов, съобщи говорител. След настъплението на украинските войски в съседен Харков фронтовата линия минава през двата района.

Путин следи военно учение на ядрените сили

Междувременно руският президент Владимир Путин присъства на учение на стратегическите ядрени сили. То е в подготовка за евентуална враждебна ядрена атака срещу Русия, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу. Кремъл предостави снимки, на които се вижда как Путин следи учението чрез видеовръзка. 

По-късно Путин заяви, че Украйна „де факто" е загубила суверенитета си като държава и е оставила контрола над страната на САЩ. Сега САЩ използват Украйна като „таран" срещу Русия и постсъветското пространство, заяви Путин на среща на представители на държавните агенции за сигурност на страните от Общността на независимите държави (ОНД). Той заяви, че САЩ все повече въоръжават Украйна с тежки оръжия, без да обръщат внимание на факта, че страната се стреми към ядрена бомба.

„Известно е също така, че има планове за провокация, за да се използва такава т.нар. мръсна бомба", твърди отново 70-годишният президент, без да представя никакви доказателства. Украйна отхвърля обвиненията като „глупости" и дезинформационна кампания на Путин. Западът също не вижда доказателства за това.

Русия представя фалшиви доказателства за твърденията си за ядрени оръжия

С помощта на очевидно фалшиви снимки руското външно министерство се опита да създаде впечатлението, че разполага с доказателства за изграждането на "мръсна" - т.е. ядрена - бомба в Украйна. Една от снимките, която се появи в англоезичния акаунт на министерството в Twitter, принадлежи на Словенската агенция за радиоактивни отпадъци и е от 2010 г., съобщи в сряда интернет вестникът „Украинска правда". Обвинението на Русия за планирано използване на радиоактивна бомба от страна на Киев се тълкува на Запад като възможен претекст за по-нататъшна ескалация на войната. Киев отхвърля обвиненията.

 

 

Столтенберг: НАТО няма да бъде сплашена

 

Според генералния секретар Йенс Столтенберг ядрените заплахи на Русия няма да възпрат НАТО да продължи да подкрепя Украйна. Алиансът няма да бъде сплашен или възпрепятстван да подкрепи правото на самозащита на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, заяви норвежецът на пресконференция с ръководителя на румънското правителство Николае Чука. Украинските въоръжени сили стават все по-силни и по-добре екипирани всяка седмица, каза той. Столтенберг заяви, че една от целите на подкрепата за Украйна е да я постави във възможно най-добра позиция за по-късни преговори с Русия.

Москва набира бивши елитни воини в Афганистан

За да набира нови кадри за армията, Москва очевидно работи активно в Афганистан. Американското списание Foreign Policy съобщава, че бивши членове на афганистански елитен командос са получили предложения за работа, за да се бият с руските войски срещу Украйна. Това са бивши бойци, които са били обучавани от американските войски в Афганистан и са се сражавали на страната на САЩ и западните съюзници.

Тези бойци биха могли да се превърнат във „фактор, който да промени играта" за Русия на бойното поле, цитира списанието бивш високопоставен служител на афганистанската служба за сигурност. Според списанието друг източник - бивш високопоставен военен в Афганистан - подозира, че зад опитите за вербуване стои руската наемническа група „Вагнер".

Лондон: Руски противници на войната саботират железопътните мрежи

Железопътни партизани действат не само в Беларус. По данни на британското разузнаване руските противници на войната многократно са саботирали железопътната мрежа в собствената си страна. Според британското министерство на отбраната повреждането на железопътна линия край село недалеч от руско-беларуската граница по-рано тази седмица е шестото действие от юни насам, за което претендира руска антивоенна група, наречена Stop the Wagons. 

Действията са част от по-широка тенденция на увеличаване на нападенията срещу железопътни мрежи в Русия и Беларус. Руската армия е силно зависима от железопътната мрежа с дължина над 33 000 км в страната, за да транспортира своите части до Украйна, се казва в съобщението.

Русия може да прехвърли активи в анексираните региони на руски компании

Според президентската канцелария в Москва активите в четирите неотдавна анексирани украински региона могат да бъдат прехвърлени на руски компании. Очевидно е, че „изоставените активи" не могат да бъдат оставени без действие, казва говорителят на президентската канцелария Дмитрий Песков. Руското правителство ще се справи с проблема, допълва той. Анексирането на украинските области Луганск и Донецк, които заедно образуват индустриалния Донбас, както и Запорожие и Херсон, не е признато от международната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
никой от лидерите няма да чака тя да излети. Ще бъде нанесен превантивен удар от няколко, а може би и от всички ядрени страни едновременно. Защото това е основата на идеята за взаимно сдържане. А ако бъде нанесен ядрен удар по неядрена страна - всичките останали СА ДЛЪЖНИ да направят демонстративен отговор по агресора.Това е прието така, за да се парира рискът диктатори да се стремят към ядрено оръжие, за да накажат съседа си. ..''https://***.bg/sviat/rusia/742364
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Нещо, което задължително трябва да се знае от всеки интелигентен човек- Ако Русия употреби атомна бомба, става мишена на всички ядрени сили 08 октомври 2022 21:00 новини.бг ...Става дума за държавите от т. нар. Ядрен клуб - САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай, които официално имат атомни бомби. И Индия, Пакистан, Израел, Северна Корея, също разполагат с подобни оръжия, но неофициално. Според доктрините, ако в някоя от тях започне подготовка за изстрелване на ядрена бойна глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 1 година
До: fortiss.Кое останалото ? Например новата хипер, мега , ултра ракета "Сармат" е приета на въоръжение след един , единствен тест . Ракетата "Булава" с морско базиране така и не успя да достигне 50 % успешни пуска . За справка UGM-133A Trident II, D5 е приета на въоръжение 1988 г и от тогава до сега има 188 успешни пуска с един единствен провален и то от англичаните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
fortiss.
преди 1 година
Путин си демонстрира армията с танкове, сега иска да му видим и останалото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
data
преди 1 година
До: zelka007Прогнилия запад отглежда органи в прасета годни за трансплантация което само по себе си има потенциала да увеличи човешкия живот до 10г. , а в същото време рашистите извършват геноцид срещу най-голямата православна и етнически чиста славянска държава . Да не забравяме че Путин беше обявил че е пазител на православието , а в същото време мъкне *** от цялата територия на СССР да убиват православни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
М/у другото , при Бахмут украинците са наказали грозно рашибозука от вагнер , няма как да се потвърди в момента , но са си върнали ключов достъп до една магистрала ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Мордор изпитва и демонстрира оръжия за масово унищожение , а пък в същото време в колективният запад : пробив при лекарственото лечение на едни от най-смъртоносните видове рак , смятани доскоро за нелечими ; разгърнат е напълно най-големият радиотелескоп в милиметровият обхват ; технологичен пробив при разработката на незапалими литиево йонни батерии ; 40% от световния флот контейнеровози могат да бъдат електрифицирани рентабилно и с актуална технология до края на десетилетието ... рaшисти сър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още